april 2015

 

 

Vardagligen//April 2015

Torsdagen den trettionde april 2015

 

Klockan 16.32

Första dagen på Ravensbrück blev väldigt känslomässig av flera olika anledningar. Detta var Dylans första besök på ett koncentrationsläger och vi fick bland annat träffa nittiotreåriga Selma van de Perre som var en del av detta helvete på 1940-talet.

Nazisterna använde Ravensbrück som ett grymt och obehagligt kvinnoläger. Det enda av sitt slag.

Jag är här tillsammans med reportern Emelie Dittmer vars farmor tillbringade ett år här på Ravensbrück och kom till Sverige med de Vita bussarna efter andra världskriget.

Dylan har tagit sin uppgift på allvar och kommer att ha en intressant och hemsk berättelse att berätta när han kommer tillbaka till skolan på måndag.

Imorgon tillbringar vi hela dagen på Ravensbrück.

Glad Valborg på er alla...

 

Onsdagen den tjugonionde april 2015

 

Klockan 19.02

Från det ena till det andra.

Den här dagen har yrkesmässigt innehållit lite av både det bästa och det sämsta.

Det bästa lovar jag att berätta om ganska snart. Det sämsta handlar om en kraschad hårddisk som kommer att kosta en förmögenhet att reparera.

Det går inte särskilt bra för mig när det gäller den digitala tekniken. Hjälp!!!

Bilden är från Församlingshemmet i Hässleholm. Mina älskade systerdöttrar Alma och Mathilde har tillsammans med sina Hasselnötter sjungit in våren för oss ikväll.

Dylan och jag skulle vilja ha stannat längre men var tvungna att starta bilen och ge oss iväg. Vi är på väg ner mot koncentrationslägret Ravensbrück. Det blir ett uppehåll i Lübeck och vi ska försöka sova här inatt.

Vi har precis kommit fram och vi säger god natt!

 

Tisdagen den tjugoåttonde april 2015

 

Klockan 18.33

Ikväll har jag och Dylan varit i Sölvesborg. Han har gjort sin första träning tillsammans med Sölvesborg Firehawks ungdomar och jag har så smått påbörjat min andra säsong med att följa svenska elitserien i baseboll med mitt hjärta och min kamera.

Oj, vilken fin kväll. Dylans första försök att träffa en baseboll med ett slagträ tog honom direkt till andra basen.

Jag är en stolt pappa...

 

 

 

 

 

Måndagen den tjugosjunde april 2015

 

Klockan 13.48

För inte särskilt länge sedan skrev jag här på Vardagligen att de flesta måndagar numera är ganska mycket att betrakta som söndagar. De brukar vara lugna, harmoniska och ge möjlighet till lite ro.

Det stämde inte riktigt in på just denna måndag. Tvärtom...

Det har handlat om allt från en ganska känslomässig stund tillsammans med utvisningshotade människor till ett mer glädjefyllt kalas i Hässleholm när den nyrenoverade Tingsrätten invigdes.

Som vanligt väldigt, väldigt tvära kast.

Fötterna har varit med även idag och just detta betonggolv kunde inte ens motstås av en ganska trött hjärna. Klockrent, liksom...

Just nu så känns det som en bra idé att hoppa ner i ett varmt, varmt bad. Over and out.

 

 

 

 

Söndagen den tjugosjätte april 2015

 

Klockan 13.58

Hela helgen har det åkts skridsko och gjorts uppvisningar på Tyrs Hov i Tyringe. Det är Konståkningssällskapet som hållt i arrangemanget och min lilla älskade systerdotter Mathilde har varit där och visat upp hur duktig hon har blivit.

Idag åkte jag och Dylan dit för att kolla och det blev en väldigt lång, men trevlig eftermiddag i den kalla hallen.

När min kamera åkte fram i hockeyklubbens omklädningsrum så tyckte Mathildes tvillingsyster Alma att det var just så här som dagens Vardagligen skulle se ut. Jag håller med.

Nu är korvarna grillade hemma hos mina föräldrar.

Glad söndag på era alla...

 

 

 

 

 

 

Lördagen den tjugofemte april 2015

 

Klockan 13.33

Har ni en bra helg?

Jag hoppas det.

Jag har en väldigt skön helg.

Inte helt ledig men däremot väldigt kul jobb.

Även om jag aldrig kommer att bli en särskilt duktig sportfotograf så har jag alltid tyckt att det är en ganska häftig och kul utmaning. Inte minst en dag som idag i Vittsjö när FC Rosengård var på besök.

Mina duktiga kollegor har väldigt många kameror, objektiv och datorer med sig. Kul och lärorikt att se hur de jobbar.

Peter Holgersson är en av mina favoriter. Kolla här: www.peterholgersson.se

Nu ska jag och Dylan ut och kasta baseboll i trädgården.

Glad myslördag på er alla...

 

Fredagen den tjugofjärde april 2015

 

Klockan 19.38

En riktigt glad fredag och en trevlig helg på er alla!

 

 

 

 

 

Torsdagen den tjugotredje april 2015

 

Klockan 14.47

Måns och Messi...

Jag sitter här på tåget söderut igen. När jag går igenom mina senaste tre dygn som fotograferande journalist så måste jag nästan nypa mig i armen. Först en cello som Stradivarius tillverkade för 308 år sedan, efter det en fantastisk dag och kväll på Cirkus i Stockholm tillsammans med God El och idag en fullbokad eftermiddag tillsammans med Måns Zelmerlöv och hans älskade lille Messi.

Jag tror banne mig till och med att jag får betalt för dessa tre fina dagar. Som sagt, jag nyper mig i armen.

Imorgon kommer Dylan till Finja. Livet är vackert att leva...

 

 

 

Onsdagen den tjugoandra april 2015

 

Klockan 19.09

Jag är i Stockholm...på Cirkus...och är xväldigt glad och stolt över att få arbeta för fantastiska God El, ett företag som inte gör något annat än skänker alla sina slantar till välgörenhet. Idag är det tioårsjubileum och ett väldigt festligt sådant ute på Cirkus på Djurgården.

Electric Banana Band är här. Bara en sådan sak, liksom...

Glad onsdag på er alla...

 

 

 

 

Tisdagen den tjugoförsta april 2015

 

Klockan 13.14

Stradivarius...

Detta är mitt tjugofemte år som skrivande och fotograferande journalist. Idag antecknar jag en av de mest fantastiska stunderna och jobben under dessa år.

Jag var iväg tillsammans med Sophie Lossing och hälsade på en fantastisk cellist som de senaste åren har spelat med en av de cirka fyrtio instrumenten av detta slag som Stradivarius tillverkade. Just denna är tillverkad 1707 och just denna ägde Paganini en gång i tiden.

Trehundraåtta år gammal och helt fantastisk.

Jag har rört vid den...

 

 

Måndagen den tjugonde april 2015

 

Klockan 19.31

Ikväll blev en av de vackraste kvällarna på länge. Min älskade Dylan uppträdde och spelade David Guettas "What I Did For Love" tillsammans med sina vänner, Arvid och Nellie, under Musikskolans uppvisning och konsert i Tyringe.

Hur vackert som helst! Stort!

 

 

Söndagen den nittonde april 2015

 

Klockan 15.53

En lång dag i Hamburg.

Just nu sitter jag på flygplatsen med ett glas vitt vin, tänker, funderar och hoppas på att min resväska kommer fram till Köpenhamn som den ska. I den ligger nämligen åtta väldigt rejäla, vita, tyska sparrisar. Jag har blivit lovad av Jessika att hollandaisesås ska vara tillagad när planet landar. Ser fram emot detta...

Carlo och jag hann aldrig till Reeperbahn idag. Han var sen upp ur sängen efter en lång och tuff natt. Istället har jag filmat han och hans polare Frank när de tjänat pengar och parkerat bilar utanför Hauptbahnhof. Carlo tjänade sjuttiosju euro under knappa två timmar.

Nu vill jag åka hem...

 

 

Lördagen den artonde april 2015

 

Klockan 16.28

En lördag med Carlo...

Det har verkligen varit en dag med Carlo. En väldigt känslosam dag med film, bilder och intervju. Det mesta har handlat om när hans mamma dog i hans famn. Carlo fyller femtiotre den tionde maj och dagen efter är det tre år sedan som hans mamma gick bort. Sedan det hände har Carlo alltid velat vara själv just dessa båda dagar men i år kommer jag att vara en del av hans ensamhet här i Hamburg.

Imorgon ska vi ta oss ner på Reeperbahn där Carlos pappa drev restaurang, bar och en av de livescener där bland annat The Beatles en gång i tiden spelade.

Det snurrar i mitt huvud...

 

Fredagen den sjuttonde april 2015

 

Klockan 18.03

På väg...

Efter en underbar förmiddag tillsammans med hemtjänsten i Tyringe (missa inte morgondagens reportage i Norra Skåne) så åker jag vidare ner till Carlo i Hamburg.

Glömde jag berätta om en ganska fantastisk lunch i lilla Hässleholm tillsammans med min hustru Jessika, syster Annelie, mamma Gun-Britt och pappa Ralph? Ett par fina timmar. Tack!

Glömde jag att berätta om en ganska fantastisk liten stund i Malmö (där detta självporträtt togs) tillsammans med bland andra Pia Lobell, Lars Brundin, Mikael Ankarvik och några andra härliga gamla arbetskamrater? Ett par fina timmar. Tack!

Nu sitter jag på världens finaste flyplats, Kastrup, skålar till er alla med en Gammel Dansk och önskar er en fin, fin helg...

Detta är min version av en fredagsselfie :)

But not tonight med Depeche Mode, liksom...

 

Torsdagen den sextonde april 2015

 

Klockan 17.33

Vissa dagar är mer fyllda än andra. Idag har varit en sådan dag.

Hur mycket man än har att göra så kan stunder infinna sig då man inte känner annat än kärlek, lugn, ro och att tiden nästan står still.

Dagens bild var exakt en sådan stund denna torsdag..

Min älskade systerdotter Mathilde var en av väldigt många som var på Tyrs Hov i Tyringe och tränade inför nästa helgs stora isshow.

Jag var där för att fotografera till morgondagens Norra Skåne.

Tack Mathilde för att du fick tiden att stå still en liten stund...

 

Onsdagen den femtonde april 2015

 

Klockan 13.18

Ett stort tack till alla som har gillat min fotosida på facebook. Jag var nyss ute och kollade och kunde konstatera att 369 personer hade tryckt på gillaknappen sedan jag drog igång på allvar igår kväll.

Den här sidan har funnits på facebook i snart ett år men jag har inte använt den till något. Från och med igår så kommer alla mina vardagligen att hamna där och dessutom en massa annat. Jag börjar så smått...

Idag har varit en sådan där dag med massor av jobb och en grym trötthet i kroppen. Jag tror och hoppas det är våren som jävlas med mig. Ett av dagens jobb var i Höllviken. John Blund var där.

Kanske därför jag är trött...

 

Tisdagen den fjortonde april 2015

 

Klockan 17.05

Den här tisdagen har varit plaskblöt. Den har också inneburit en väldig massa jobbokningar och annat som kommer att fylla de närmaste veckorna. Kul, bra, intressanta och spännande berättelser ska berättas.

Ett par resor till Tyskland har bokats, Stockholm likaså. Jag hoppas kunna hjälpa till att förmedla på bästa sätt.

Jag har inte mycket mer att berätta eller prata om idag :)

Glad tisdag på er alla! Plask, liksom...

 

ps.

Från och med just idag så kommer jag att börja göra inlägg på en ny sida på Facebook. Gå gärna in, tryck på gilla knappen och häng med mig och mitt fotograferande på: Fotograf Jörgen Johansson

ds.

 

Måndagen den trettonde april 2015

 

Klockan 11.08

Måndag igen.

Det är ganska märkligt hur måndagarnas betydelse har förändrats nu när man är en frilansande journalist jämfört med när man var fast anställd. Söndagarna har liksom blivit lördagar och måndagar har blivit söndagar. Det brukar vara ganska lugnt på denna tidigare tämligen avskydda dag. Har då tisdagen blivit måndag, frågar du dig? Svaret är nej! En tisdag är fortfarande en tisdag, det vill säga någon slags mellandag med längtan till "lill-lördagen" onsdag.

Idag har jag och Carl-Johan Bauler avslutat vår Rumänien-resa med att svara på frågor via Norra Skånes chatt. Alltid lika kul att komma tillbaka till redaktionen och få träffa alla. Även om Bertil Nilsson inte ser så glad ut på just den här bilden så var även han på gott humör idag.

Imorgon drar veckan igång igen på riktigt. Många roliga jobb ska göras, inte minst under helgen som kommer att tillbringas i Hamburg tillsammans med Carlo.

Vill ni läsa chatten? Kolla här: Norra Skåne

Vi hann med och besvara alla frågor utom en som kom från någon som kallade sig för Alibaba. Frågan löd: Är ni singlar?

Glad måndag :)

Söndagen den tolfte april 2015

 

Klockan 13.57

En av vårt lands finaste fotografer har gått bort.

Lars Tunbjörk var en av anledningarna till att jag en gång i tiden ville bli fotograf. Det är med stor sorg man den här helgen har kunnat läsa om Lars bortgång.

Lär här:

Dagens Nyheter

Lars Dareberg

Lars Tunbjörk

 

 

 

 

Lördagen den elfte april 2015

 

Klockan 12.24

Idag publicerar Norra Skåne och Skånska Dagbladet det sista reportaget från min och Carl-Johan Baulers resa i Rumänien.

Mahala Rai Banda är en romsk orkester som man inte får missa.

Det var just detta musikaliska möte och reportage som påbörjade vår tripp och idag kommer det till ett vackert avslut.

Under alla mina år som journalist så har jag nog aldrig upplevt den respons som jag och Bauler fått för de här reportage. Tack!

Ett speciellt tack till Torbjörn Wester som redigerat alla tre reportagen.

Här läser ni sista reportaget: Mahala Rai Banda

Här ser ni lite bilder från samma reportage: Mahala Rai Banda

Trevlig helg!

 

 

Fredagen den tionde april 2015

 

Klockan 11.43

För exakt ett år sedan så började jag följa Jeanette Johansson och hennes kamp mot Parkinson. Det började som ett ganska vanligt jobb men jag förstod väldigt snart att detta skulle bli något helt, helt annat och annorlunda. Från början var tanken att det skulle bli några reportage och en bok. Idag är det ganska mycket mer än så.

En vänskap har växt upp och verkligen blivit stark och varm under det här året. Vi pratar om allt även om inte filmkameran eller ljudinspelaren alltid är igång.

Jag har även fått lära känna flera av Jeanettes vänner och hennes familj. Det har varit en kul resa detta första år. Vår vänskap gör mig glad, tacksam och helt övertygad om att när boken, reportaget och filmen är färdiga så fortsätter vi att hålla kontakten.

Idag bjöds jag på en väldigt god hemlagad paj nere på stranden.

Tack Jeanette. Nu kör vi så det ryker...

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Torsdagen den nionde april 2015

 

Klockan 18.29

Från hund till katt...

Efter en minst sagt fullbokad dag i Stockholm igår som började med lite hundparkour på Telefonplan så fortsatte samma tempo idag fast betydligt längre söderut. Jag och reportern Sophie Lossing har tillbringat dagen på ett par olika håll runt omkring Malmö. Nu är jag hemma och det är mer än lite skönt att få njuta av solen och en fin kväll i Finja.

Imorgon fortsätter min Skånska resa tillsammans med Jeanette i Helsingborg. Jag har inte träffat henne sedan hon kom hem från Teneriffa och jag ser fram emot att få starta fredagen med henne.

 

Kurre är vår älskade katt som var med på den första bilden här på "Vardagligen" i mars 2014. Det var också han som försvann ifrån oss förra sommaren men som sedan kom tillbaka strax innan jul.

Man märker på honom att han är väldigt glad och lycklig över att vara hemma igen. Han njuter på flera olika sätt. Vi också...

Onsdagen den åttonde april 2015

 

Klockan 10.59

Hundparkour på Telefonplan...

Det har varit en ganska fullbokad dag i vår huvudstad. Tåget började rulla uppåt redan några minuter efter sex i morse. Nu är jag på väg hem igen. Finja, liksom...

Har ni hört talas om Parkour? Bra!

Har ni hört talas om Hundparkour? Vänta bara...

Två väldigt värdefulla reportage har fyllt den här dagen. Jag hann nästan inte med tåget hem. Nu sitter jag här och längtar hem.

Imorgon är det Malmö och Limhamns tur att få uppmärksammas av mig och min kamera.

Glad onsdag på er alla...

 

 

 

Tisdagen den sjunde april 2015

 

Klockan 18.43

Efter en dag med ganska tvära och obehagliga kast som jag inte tänker gå närmare in på så är jag väldigt glad över reportaget som jag och Carl-Johan Bauler håller på med tillsammans.

Över huvud taget så är jag mycket tacksam över att återigen få vara en del av tidningen Norra Skåne. Det blir många reportage och det gör mig gott att efter alla dessa år återigen få jobba tillsammans med vad jag på ett jobbmässigt sätt betraktar som min familj.

Det är dessutom väldigt gott att få träffa så många människor som jag inte fått fotografera och vara nära på flera år.

Kvällen har tillbringats på Mötesplats Ljungdala. Har ni inte varit där så börja besök...

 

 

 

Annandagpåsk, måndagen den sjätte april 2015

 

Klockan 11.20

Hur är det?

Har helgen varit fin?

Är magarna fullproppade? Behöver kropp och själ ut och promenera?

Lite så känns det. Jag är glad öven en underbart fin helg som inneburit mycket ledigt och lite jobb. Nu drar allt igång igen precis som vanligt.

En fullspäckad vecka har så smått börjat rulla igång. Från och med imorgon är allt sig likt.

Den här bilden är tagen inne i Hässleholm precis där romerna byggde sina små hyddor i början av året. Nu har de allra flesta åkt tillbaka till Rumänien igen. Jag vill också åka tillbaka...

 

 

 

Påskdagen, söndagen den femte april 2015

 

Klockan 10.53

Det var påskafton igår. En av de finaste någonsin. Underbart väder och en helt dunderskön kväll hos mamma Gun-Britt och pappa Ralph.

Idag fortsatte påsken att rulla på. Det började med Alma och Mathildes fina körsång i kyrkan för att sedan fortsätta tillsammans med svärfar Tommy ut bland utställningarna i Skåneland.

En fin, solig dag, varken mer eller mindre.

Imorgon drar jobben igång igen...

Fortsatt glad påsk!

 

Pssst...missade ni reportaget från Rumänien igår i Norra Skåne så går det lika bra att läsa om det i dagens Skånska Dagbladet: Skola 14

 

 

Påskafton, lördagen den fjärde april 2015

 

Klockan 11.54

Till att börja med vill jag önska er alla en riktigt glad påskafton.

Nu när detta är gjort så vill jag att ni alla läser, tittar på bilder och fortsätter följa Norra Skånes och Skånska Dagbladets reportage från Rumänien och romerna.

Jag och Carl-Johan Bauler var där och vi gjorde så gott vi kunde för att försöka berätta om vardagen i Aleena Gradinilor. Idag kan ni läsa om Skola 14 som bara ligger ett par stenkast ifrån ett av EU:s fattigaste områden.

Läs här: Skola 14

Se alla bilder här: Skola 14

Önskade jag förresten er en glad påskafton?

Glad Påsk!

Långfredagen den tredje april 2015

 

Klockan 10.48

Tre män och en moped...eller möjligen en motorcykel...

Trots en ganska iskall natt och förmiddag så samlades bortåt trehundra personer utanför besiktningen i Hässleholm för att köra det så kallade "Lille Mats-rallyt". Så länge jag kan minnas så har det alltid varit på just långfredagen som man samlas här och kör, i runda slängar, tio mil med sina motorcyklar.

Jag kan inte minnas att jag fotograferat det här tidigare trots mina tio år på Norra Skåne men idag var det dags.

Jag önskar er alla en fortsatt glad påskhelg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skärtorsdagen den andra april 2015

 

Klockan 15.13

Vet ni vad, alla ni som tror och tycker att jag bara tar en massa bilder på mina fötter? I mars månad blev det bara fem nytagna bilder, av sammanlagt trettioen, som föreställde mina tassar.

En bild publicerades två gånger och det var den på älskade Ganesha som gick bort för ett par dagar sedan.

Bara så att ni vet, liksom :)

Nu är det påsk! Ska ni vara lediga? Jag jobbar hela helgen men kommer definitivt till att äta ägg, mysa, njuta och må så bra som bara är möjligt. Jag hoppas att ni alla gör det samma.

Glad Påsk!!!

 

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den första april 2015

 

Klockan 10.09

En del av Sverige...

Var jag har varit idag läser ni med fördel i morgondagens Norra Skåne. Om just denna bilden kommer med eller ej i tryck vågar jag inte svara på. Jag blev däremot väldigt glad när duktiga nyhetschefen Katarina Bexell upptäckte denna bild, skrattade och verkade gilla den på samma sätt som jag gör.

Om jag kommer ihåg så lovar jag att skicka in den till Årets Bild och "Svenskt Vardagsliv". Eller vad säger ni? Dareberg, vad säger du?

Jag är väldigt glad över att vara tillbaka på Norra Skåne samtidigt som jag flyger och far på andra uppdrag. Jag märker att betydligt fler människor vet vem jag är efter alla år på en scen. Det gör mig väldigt glad att få prata och träffa dem långt ifrån den där scenkanten.

Nu ses vi liksom längst fram på riktigt...