december 2015

 

 

Vardagligen//December 2015

Nyårsafton den trettioförsta december 2015

 

Klockan 07.58

God morgon mina vänner!

Jag hoppas att 2015 känns okej när ni funderar tillbaka, tänker och minns. För mig har det varit ett år som jag kommer att minnas som bra, innehållsrikt, fullt med resor, projekt och en väldig massa annat.

Jag vill tacka min familj, mina nära och kära för att ni finns hos mig. Jag är en lyckligt lottad pojke i Finja. Utan er hade ingenting varit i närheten av okej. Jag ser fram emot ett nytt år tillsammans.

Kärlek till er alla och ett riktigt, riktigt Gott Nytt År!

 

 

Onsdagen den trettionde december 2015

 

Året i bild v11.0

Lite drygt ett dygn kvar innan det här året tackar för sig och 2016 hälsar oss alla välkomna. Det börjar bli dags för en avrundning av den här serien, "Året i Bild", som jag påbörjade i mitten av den här månaden. Med facit i hand så skulle jag kanske ha börjat redan den första december eftersom det finns en hel del mer att visa och berätta om. Hur som helst så är en del jobb ganska lätta att försnilla och glömma medan vissa andra sitter kvar i minnet för alltid. Detta är ett sådant...

Mitt möte med Fabian och hela familjen Claëson har utan tvekan varit ett av de roligaste, mest känslomässiga och spännande jobb som jag sysslat med under mina år inom journalistiken. Det har dessutom inneburit en vänskap som värmer hjärtat ordentligt.

Ni kan se fler bilder och läsa hela reportaget här: Fabians Filosofi

Jag ser fram emot att få fortsätta fotografera och berätta mer om hela familjen. Vi ses snart igen och jag önskar er ett gott slut och ett gott nytt år.

 

Tisdagen den tjugonionde december 2015

 

Klockan 20.55

Abdulla El Mabayad är nio år gammal och han kom till Skåne tillsammans med sin familj för bara ett par veckor sedan.

Jag har idag fortsatt att dokumentera och porträttera människorna på ett par olika flyktingförläggningar i den lilla byn Tyringe.

Känslosamt på väldigt många olika sätt och vis.

Som barn tillbringade jag ganska mycket tid hos min mormor Inez som bodde på Bernadottegatan bara ett par hundra meter från Kurhotellet. Redan på den tiden kom många flyktingar till byn. Jag minns att jag och ett par av mina kusiner brukade gå bort till "Kuran", som vi kallade det för, och bjuda på lite godis till barn i vår egen ålder. Detta måste ha varit i början av 80-talet.

Imorgon gör jag årets sista jobb. Det blir ishockey i samma by som jag tillbringat de två senaste dagarna. Tyringe möter Halmstad.

Visste ni att jag bodde i den här byn under mina tre första år i livet?

Idag tillbringar Dylan alla sina vardagar på skolan strax bredvid ishallen, som i sin tur ligger andra sidan vägen där en av flyktingförläggningarna ligger. Lilla Tyringe, liksom...

 

 

 

 

 

Måndagen den tjugoåttonde december 2015

 

Klockan 18.14

Året lider mot sitt slut. Detta innebär däremot inte att kamerorna har gått och lagt sig och tagit ledigt fram till 2016. Tvärtom skulle jag vilja säga.

Idag påbörjades ett litet projekt tillsammans med Norra Skånes duktiga reporter Maja Ögren-Andersson. Det handlar om syrianska flyktingar och ni kommer att få läsa om detta i lördagens tidning.

Redan imorgon kommer jag att åka tillbaka för att försöka fortsätta det som idag påbörjades.

 

 

 

 

Söndagen den tjugosjunde december 2015

 

Året i bild v10.0

Min sons passion för film och animation har betytt mycket på många olika sätt under det här året. YouTube är en viktig del av vardagen både när det gäller det han själv producerar och, givetvis, alla som han följer, lär sig av och ser upp till. Några av Dylans stora idoler på just YouTube är såklart grabbarna i IJustWantToBeCool.

Själv har jag börjat följa vissa saker på YouTube i år. Hade det inte varit för Dylan så hade jag förmodligen inte känt till någon av dessa:

Casey Neistat

IJustWantToBeCool

Givetvis ska ni även kolla dessa:

Dylan Johansson

No Parents

 

 

 

Annandag jul den tjugosjätte december 2015

 

Året i bild v9.0

Lite rock, lite roll och många kort. Här följer det roligaste från musikåret 2015:

Bästa konserterna:

Mumford & Sons på Waldbühne i Berlin (18/7)

David Guetta på O2 World i Hamburg (26/6)

New Order på Brixton Academy i London (16/11)

Foo Fighters på Ullevi i Göteborg (12/6)

Bästa stunden: Dylan och jag gjorde en cover på Depeche Modes "But Not Tonight" (från Black Celebration 1986) på Light of Day i Hässleholms Kulturhus.

Bästa bilden: Rival Sons sångare Jay Buchanan springer runt barfota på stora scenen på Malmöfestivalen. En annorlunda och kul livebild. Dessutom en ganska magisk konsert.

Bästa bilden på mina fötter som hade med musik att göra: Kan ni förstå att mina fötter fick vara galet nära en Stradivarius i Köpenhamn? Snacka om magi! Overkligt! Jag nyper mig fortfarande i armen när jag tittar på bilden.

Bästa hässleholmsrelaterade kvällen på år och dar: Joddla med Siv på Hässleholmsgården.

Juldagen den tjugofemte december 2015

 

Året i bild v8.0

Tycker ni precis som jag att jul och midsommar har flera likheter?

Väder och temperatur brukar ungefär vara detsamma, runt en tio grader, mulet och gärna lite regn. Maten är även den ungefär som den vi njöt av igår. Sill, Janssons frestelse, mammas underbara kantarell-omelett, skinka, gott bröd, goda ostar och en väldig massa mer.

En av få saker som möjligen gör att jag emellanåt längtar till just midsommar så här års är ljuset. Annars föredrar jag utan tvekan julen.

Jag har aldrig varit någon särskilt stor fantast av det svenska midsommarfirandet och det var faktiskt först när jag var runt arton som jag för första gången fick uppleva det här i Sverige.

Precis som julafton så är jag väldigt glad över att få tillbringa midsommar hemma hos mina älskade föräldrar.

Jag önskar er alla en glad fortsättning!

 

Julafton den tjugofjärde december 2015

 

Året i bild v7.0

Vi önskar er alla en riktigt God Jul!

Mitt fotoprojekt tillsammans med min son Dylan har utan tvekan varit årets i särklass roligaste projekt.

När boken skulle tillverkas till nära och kära så tänkte jag att det nog hade tagits bilder på ett femtiotal olika platser runt om dit vi färdats. Detta visade sig vara ungefär hälften.

Boken består utav åttiotre fotografier och jag hade utan tvekan kunnat sno ihop ett tjugotal till.

Vi beslöt en snöig novemberdag i Finja att nu får det vara bra. Detta var ett kul år för ett kul projekt som berättar om vägen mellan barndom och ungdom och ibland vill man bara stänga till dörren för att kunna minnas på rätt sätt.

Oj, vad jag har sett bilder på olika platser sedan vi bestämde oss för att avsluta.

Hur som helst, från oss till er, en riktigt, riktigt God Jul!

 

 

Lillejulafton den tjugotredje december 2015

 

Klockan 14.38

Årets julklapp här i Finja kom fram i sista momangen.

Glad lilljejul på er alla!!!

 

 

Tisdagen den tjugoandra december 2015

 

Ett tioårs kalas

Local Heroes - The Asbury Park Music Scene

Mellan åren 2003 och 2008 så handlade väldigt mycket av såväl mitt fotografiska som musikaliska liv om musikscenen i Asbury Park, New Jersey. Jag hade besökt den lilla staden på Atlantkusten ett par gånger tidigare men kunde nog aldrig föreställa mig att resan tillsammans med Anders Mårtensson, författaren och en av mina bästa vänner, skulle leverera i princip allt man på något sätt och vis skulle kunna drömma om.

Vår första del av det här projektet blev en svensk bok som såg världens ljus för tio år sedan, 2005. Hipp, hipp hurra!

Om jag minns rätt så trodde varken jag eller Anders att detta skulle bli intressant för den amerikanska publiken. Åtminstone inte på ett sätt som skulle få ett förlag i New Jersey att kontakta oss och vilja ge ut en mer genomarbetad och betydligt större upplaga ett par år senare.

Det finns gott om underbara minnen från den här tiden men även ett par från några år senare. Inte minst den där kvällen i januari 2012 när jag tillsammans med min hustru Jessika Borg fick tillbringa en av de bästa stunderna någonsin på en scen tillsammans med Willie Nile och Bruce Springsteen.

En fullständigt oförglömlig kväll och natt. Särskilt på efterfesten när Bruce kom fram till mig och berättade att Anders och mina böcker om musikscenen i Asbury Park var något som betydde väldigt mycket för honom. Han hade både en svenska och en amerikanska upplaga hemma i bokhyllan.

 

Under årens lopp har vi diskuterat att göra en tredje version.

Ibland känner man suget i magen. Eller vad säger du, Anders?

 

Bortklippta scener:

I mars 2005 var jag och Anders i Asbury Park när Carl-Johan Bauler ringde mig från Årets Bild-festen i Stockholm och berättade att jag hade fått första priset i kategorin "Nyhetsbild Sverige". Anders bjöd på drinkar på Wonder Bar den kvällen och jag minns att jag försökte gå och bädda ner mig i hans resväska när vi kom tillbaka till hotellet.

Ett par Bloody Marys att minnas...eller inte, liksom...

 

 

 

Måndagen den tjugoförsta december 2015

 

Året i bild v6.0

Från januari till december tjugohundrafemton

Den sjuttonde november i år var det exakt ett år sedan jag började följa, dokumentera, fotografera och filma Carlo Behrens i Hamburg.

Ni som följer med mig och min vardag här på "Vardagligen" känner till detta. Alla ni andra kan kolla här: Carlo Behrens - På andra sidan

Jag har åkt till Hamburg åtminstone en gång i månaden det här året. Ibland mer än så. Detta kommer att fortsätta under hela tjugohundrasexton och förmodligen en bra bit längre än så.

Carlo känner så klart till alla inlägg som jag gör här på min hemsida och han brukar alltid be mig att hälsa.

Idag bad han mig önska er alla en riktigt God Jul!

 

 

Söndagen den tjugonde december 2015

 

Året i bild v5.0

Från januari till december tjugohundrafemton

Detta är söndagen den fjärde advent. En fin dag och just en sådan dag då jag känner för att visa något som är vackert och speciellt istället för delar av någon dokumentär eller ett reportage.

Ett lätt val är såklart mina älskade syskonbarn Alma och Mathilde. Tvillingarna som bestämde sig för att komma till jorden samma dag, den tjugoåttonde september 2007, som min son Dylan fyllde fem år.

Jag önskar att vi hade träffats oftare men jag gör mitt bästa för att på något sätt försöka följa deras engagemang med sången, musiken och skridskoåkandet.

Jag älskar er och längtar till en julafton tillsammans med er!

 

Lördagen den nittonde december 2015

 

Året i bild v4.0

Tisdagen den fjortonde juli tjugohundrafemton

I mitten av juli hamnade jag i den norra delen av Frankrike. Jag var i Verdun för att göra ett reportage om Max Johansson och om den del av Frankrike som var en stor och viktig del av det första världskriget.

Jag hade tänkt att lämna Verdun tisdagen den fjortonde eftersom detta innebar Frankrikes nationaldagsfirande, jag var själv och kände att jag gärna ville hem. Hur som helst så stannade jag kvar och gav mig ut i sommarkvällen med kamera och blixt. Jag hade en fantastiskt kul stund och önskar att jag tagit betydligt fler bilder.

Några månader senare, fredagen den trettonde november, så hände något fruktansvärt i Paris. Jag, Jessika och Dylan skulle flyga till London dagen efter och det kändes så där.

Hur som helst så är jag glad att jag fick uppleva Frankrikes nationaldag. Inte minst ett år som detta.

Fredagen den artonde december 2015

 

Året i bild v3.0

Onsdagen den tjugonionde juli tjugohundrafemton

För mig som fotograf så blev tjugohundrafemton på väldigt många olika sätt och vis ett porträttens år.

Flera av de som jag följer, av olika anledningar, har blivit porträtterade av mig och mina kameror.

Den serie med porträtt som gör mig glad av flera olika anledningar är just den som jag valt att visa idag med skådespelarna som framförde "Människohästar" på en vacker plats i närheten av Hovdala slott i somras.

Dramapedagogen Ulrika Mickels Nord har drivit ett projekt de senaste fem åren där hon har velat visa att ungdomar med autism kan skapa stor scenkonst. Hon har gjort ett makalöst arbete och årets sista föreställning var inget undantag.

Trevlig helg på er alla!

 

 

 

Torsdagen den sjuttonde december 2015

 

Året i bild v2.0

Lördagen den fjärde juli tjugohundrafemton

Mellan 1994 och 2008 tillbringade jag en handfull dagar varje år på Roskildefestivalen. Stunder man av olika anledningar aldrig glömmer.

Under årens lopp har man fått se några av de bästa konserterna i sitt liv just här på Dyrskuepladsen en liten bit utanför Roskilde centrum.

Alla ni som har varit här vet exakt vad jag menar. Ni andra bör ta er dit redan nästa år...

Ifjol var jag tillbaka för första gången sedan 2008 och jag lovade mig själv redan då, efter en ganska magisk konsert med The Rolling Stones, att jag skulle försöka återvända varje år.

I år blev ett sådant år och även om det tyvärr bara blev under avslutningslördagen så är jag lika säker som i fjol på att jag vill återvända så ofta jag bara kan och har möjlighet. Mer än gärna utan kamera, block och penna, för en gång skull, liksom...

Vill ni läsa min text från Paul McCartneys konsert på årets festival så klickar ni här: Roskildefestivalen 2015

Onsdagen den sextonde december 2015

 

Året i bild v1.0

Idag börjar jag så smått med att försöka berätta om mitt tjugohundrafemton. Fram till nyårsafton kommer jag att försöka minnas det här året och vad som har varit kul, spännande, obehagligt eller kanske bara små saker som varit viktiga för mig av någon anledning.

 

Lördagen, söndagen den fjortonde och femtonde februari tjugohundrafemton

Jag satt på Malmö Arena och väntade på att få fotografera Melodifestivalen när eftermiddagen och kvällen ganska plötsligt förvandlades till något helt annat.

En man attackerade Krudttönden i Köpenhamn med att avlossa ett fyrtiotal skott med automatvapen genom fönsterrutorna in i lokalen. Bland annat Lars Vilks befann sig här för att tala.

Jag och reportern Ralph Bretzler åkte över till den danska huvudstaden ganska omgående och försökte rapportera och dokumentera vad som hade hänt. En tuff och svår kväll med avspärrningar, poliser och en väldig massa fotografer, filmare och reportrar från när och fjärran

Jag var tvungen att ta mig tillbaka till arenan i Malmö dels för att kunna leverera vad som hänt i Köpenhamn men även för att fotografera vinnarna i Malmös melodifestival. Snacka om att festivalen plötsligt blev helt ointressant och fullständigt betydelselös.

Tidigt på söndagen åkte jag och Ralph tillbaka för att försöka berätta om de fruktansvärda timmarna i Köpenhamn. Förutom attentatet vid Krudttönden så hade synagogan på Krystalgade även den attackerats.

Totalt två personer sköts ihjäl och flera skadades innan polisen strax efter klockan fem på söndagsmorgonen sköt ihjäl gärningsmannen vid stationen i Nörrebro.

Bilden är tagen utanför synagogan på Krystalsagde söndagen den femtonde februari.

Tisdagen den femtonde december 2015

 

Klockan 09.53

I morgondagens Norra Skåne får ni läsa ett reportage som jag och

Carl-Johan Bauler jobbade med imorse.

Det handlar om en skolklass i Sösdala som samlar ihop julklappar och delar ut till flyktingbarn från Syrien.

Missa inte detta!

 

 

 

Måndagen den fjortonde december 2015

 

Klockan 12.03

En kall morgon i Finja blev till en rackarns svettig för- och eftermiddag.

Jag och min älskade pappa har under dagen skyfflat bort ett litet berg av singelsten. Jag behövde ta av skor och strumpor för att kyla ner mig en aning mellan varven.

Oj så skönt när det var färdigt.

Oj, så ont jag har i hela kroppen just nu.

Oj, så glad Jessika blev för denna födelsedagspresent.

Bilden är tagen längs med Spettgatan i Finja denna svettigt frostiga förmiddag.

Over and out...

 

 

 

 

 

 

Söndagen den trettonde december 2015

 

Klockan 10.09

Torekov är vackert. Även om det råkar vara december, regnet faller och vinden försöker bita itu mina stackars fötter.

Har ni varit på hotellet i Torekov? Spa och grym mat. Värt varenda krona.

Kommer helt säkert snart tillbaka.

Eftermiddagen och kvällen har handlat om Lucia. Väldigt vackert både på Stortorget och i kyrkan. Hässleholm tackar och ler. Jag också...

 

 

 

 

 

Lördagen den tolfte december 2015

 

Klockan 20.20

Idag och ikväll har min hustru Jessikas kommande födelsedag firats tillsammans med föräldrar och svärföräldrar.

En riktigt fin och vacker dag på alla sätt och vis.

Tack Torekov för ett vackert hotell, spa och en grym restaurang.

Till er alla från oss alla, en fortsatt fin helg!

 

 

 

 

 

Fredagen den elfte december 2015

 

Klockan 08.44

Det har varit en lång och grymt aktiv fredag.

Det mesta har hunnits med. Till och med en after work tillsammans med Carl-Johan Bauler. Vi ses på tok för sällan.

Jag och Carl-Johan började dessutom den här dagen tillsammans på Kyrkskolan i Hässleholm. Skolan är från 1905 och dagens luciatåg blir det sista eftersom man klappar ihop och stänger efter jul.

Jag gick på Kyrkskolan mellan 1976 till 1982. Jag sörjer nedläggningen.

Tragiskt!

Jobbdagen avslutades alldeles nyss på Hovdala slott med fotografering av en fin julkonsert. Från det ena till det andra, liksom...

Glad helg på er alla!

 

 

 

 

 

Torsdagen den tionde december 2015

 

Klockan 20.01

Vet ni vad?

Sommaren 2017 kommer mina fötter att bli en stor och omfattande utställning på ett väldigt välbesökt slott i Skåne.

Det kommer även att bli en bok. Äntligen, liksom...

Kvällens bild togs med hjälp av den nya bilen. Vi är redan bästa vänner.

 

 

 

Onsdagen den nionde december 2015

 

Klockan 20.44

Den här dagen har tillbringats tillsammans med bilder som har tagits under året. Framförallt handlar det om fotografier till boken "Blunda, andas och minns". Jag anade att det blivit en hel del knäppta kort på Dylan under vår, sommar och höst men jag hade ärligt talat inte en susning om att det blev så här många.

Boken blir ganska exakt på etthundra sidor och det innebär åttiotre porträtt på min älskade son. Utvalda med omsorg och kärlek.

Just den här bilden togs i slutet av september. Den är aldrig tidigare visad men kommer att finnas med i boken.

 

Vill ni skänka en slant till de hemlösa i Hässleholm?

Klicka här!!!

 

 

 

Tisdagen den åttonde december 2015

 

Klockan 13.19

Äntligen vindstilla.

Även om det duggade en liten aning idag så stannade jag till en kort stund vid Finjasjön för att njuta av någonslags tystnad.

Den här bilden är till salu. En bild och inget annat. En julklappsauktion, varken mer eller mindre. Den kommer att finnas tillgänglig i storleken 70x100 cm och pengarna går oavkortat till förmån för de hemlösa i Hässleholm.

Ni skickar ert prisförslag till: jorgen@kontinent.se

 

Har ni förresten köpt biljetter till Birgitta Lowéns fina konsert på Hässleholm Kulturhus lördagen den tjugonde februari 2016?

Detta är en galakväll och pengarna går oavkortat till de hemlösa i Hässleholm. Biljetterna köper du på Maxi i Hässleholm.

 

 

Måndagen den sjunde december 2015

 

Klockan 20.00

Hemma igen efter en väldigt skön helg i Hamburg.

Väldigt lite Carlo men däremot många kul stunder tillsammans med familj, nära och kära.

Idag är en av få dagar detta året som mina kameror har fått vila. Jag har ägnat den mesta av tiden åt att köra bil.

Sista trippen 2015 är avklarad. Det har varit ett år fullt med resande. Jag ser faktiskt fram emot att få vara i Finja så mycket som möjligt den närmsta tiden. Det finns redan planer och projekt för nästa år men det får vänta en stund.

 

Söndagen den sjätte december 2015

 

Hela eftermiddagen

A dog day afternoon in Hamburg...

 

 

 

 

 

 

 

Lördagen den femte december 2015

 

Klockan 17.38

Det är julmarknad i Hamburg och så enormt mycket folk att man knappt kan nudda vid vare sig asfalt, betong eller vanlig mark.

Jag växte upp här en gång i tiden men har inget vidare minne av den här galna mängden folk.

Fabian och Dylan har köpt kepsar i en skateboardbutik. Jag var med och njöt av en ganska folktom plats i stan. Antar att det har med årstiden att göra. Glad helg och varma hälsningar från Hamburg!

 

 

 

 

 

 

Fredagen den fjärde december 2015

 

Klockan 20.43

Oj...detta var första gången när jag skulle ta en bild på mina fötter som en väktare kom fram och tyckte att det här såg lite väl märkligt ut. På ett ganska argt sätt menade han att vi inte fick göra så här.

Jag, Dylan, Fabian och Emmie hade väldigt roligt. En rätt rejäl mängd andra människor tyckte också det var kul.

Var? Europa Passagen i Hamburg!

Från oss alla till er alla, en riktigt trevlig helg!!!

 

 

 

 

Torsdagen den tredje december 2015

 

Klockan 20.30

Min älskade mamma Gun-Britt har idag gjort sin sista dag på Kulturhusets Bildskola. Hon började för tjugo år sedan, ungefär samtidigt som jag flyttade till Boston.

Under årens lopp har många kommit fram till mig och berättat hur mycket hon har betytt för dem och deras måleri under årens lopp.

Många, många kommer att sakna dig älskade mamma Gun-Britt. Njut nu av livet. Ta det lugnt men sluta för Guds skull aldrig med att måla.

 

 

 

 

Onsdagen den andra december 2015

 

Klockan 18.04

Idag var dagen då jag tackade, bugade och grät en tår när min bäste vän UJE tackade för sig och somnade in.

Vi har sedan februari 2007 färdats tjugoniotusen mil tillsammans. Det har gått väldigt bra för det allra mesta. Inga större kollapser att prata om.

Med enorm hjälp av min älskade pappa så har en ny bil idag inhandlats.

Det blev en Mercedes. Jag var nog tvungen att vrida upp statusen en aning för att saknaden och sorgen skulle gå att uthärda.

Jag tror att UJE ler och samtycker i sin bilhimmel.

Farväl min vän...

Tisdagen den första december 2015

 

Klockan 19.44

Det är allt annat än varje kväll som jag får stå på en scen med några av dem som en gång i tiden fick mig att känna att musik är spännande, intressant, kärleksfullt och något som man kanske borde syssla lite med på egen hand. Tänk att på samma scen få ha sin älskade son och tillsammans med honom göra något så pass märkligt som en Depeche Mode-cover i ett sammanhang då det mesta handlar om rock, roll och singer/songwriter. Låten var "But Not Tonight" och är från albumet "Black Celebration" (1986). Lyssna här: But Not Tonight

Det är inte heller särskilt vanligt att man har en kamera med sig på scen, åtminstone inte när man är där för att själv spela och sjunga. Även om det inte blev en väldig massa bilder så blev det helt klart några att minnas.

Ett stort tack till alla er som var där. Magi!

Jo, förresten...detta var mitt enda musikaliska framträde under 2015...vilken fullträff att välja just den här kvällen, liksom...

Norra Skåne recenserar och hyllar:

"Ett stycke rockhistoria som höjde humöret"