februari 2015

 

 

Vardagligen//Februari 2015

Lördagen den tjugoåttonde februari 2015

 

Klockan 15.08

Dylan var nog inte mycket mer än fem år gammal när han var här i Nyvång senast. Dinoland hette det och även om det var ganska stökigt och förfallet redan då så är det nog snäppet värre idag.

På ett sätt så tror jag i och för sig att både jag och min son uppskattar området mer idag än när det var något slags försök till en upplevelsepark.

Dinosaurierna finns kvar. Ett par av dem ser till och med ut att fortfarande vara vid liv.

Området är stängt, inhägnat och inte öppet för allmänheten. Det är nog säkrast så...

Här fanns en gång i tiden en stenkolsgruva som hette schakt Carl Cervin och var Sveriges största genom alla tider.

Den stängdes 1966 och jag minns som barn att resterna av den kändes gigantiska. Idag är det snäppet större än en sandlåda.

Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg!

Fredagen den tjugosjunde februari 2015

 

Klockan 15.33

Imorgon kommer reportaget som jag och Maja Ögren Andersson gjorde tidigare i veckan att publiceras i Norra Skåne.

Det är en stark och grymt tragisk berättelse om en ung flickas död. Det finns väldigt mycket som skulle kunnat ha gjorts annorlunda och om det skötts på rätt sätt så hade hon med största sannolikhet fortfarande varit i livet.

Läs!

 

På vägen hem från det här jobbet i tisdags så tog jag en väldigt obehaglig bild på mina fötter. Vill ni se den? I så fall så klickar ni HÄR!

Jag varnar känsliga tittare...

 

Jag önskar er alla en trevlig helg. Var rädda om varann...

 

 

 

 

 

Torsdagen den tjugosjätte februari 2015

 

Klockan 17.04

Årets första dopp...

Nä, knappast, men idag har det verkligen känts som om våren är på väg.

Dagen har tillbringats i Finja och förutom en väldigt ovanlig sovmorgon så har jag gått igenom flera av de senaste dagarnas filmklipp.

Det är en ynnest att hålla på med det här och få en möjlighet att berätta de berättelser som Jeanette och Carlo är en del av. Jag hoppas att de båda två känner att jag försöker berätta om dem på ett rättvist sätt och att deras liv kommer att göra skillnad för en väldig massa andra människor.

Båda två påverkar mig otroligt starkt och jag är väldigt glad över vår vänskap och att varje dag få lära mig något nytt.

 

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den tjugofemte februari 2015

 

Klockan 10.54

Idag fortsatte jag och Jeanette där vi slutade i fredags. I morse blev det gruppträning på bottenvåningen i en av Helsingborgs vårdcentraler. Många skratt och ganska jobbig träning men också lugn, ro och avslappning.

Jag inriktar mig väldigt mycket på filmandet just nu och därför blir det tyvärr ganska få bilder. Jag hoppas på att ha det så kallade pilotavsnittet klart ganska snart. Då kommer även den här hemsidan att se helt annorlunda ut.

 

Det är just nu mycket jobb och väldigt lite sömn. Nu ser det dessutom ut att bli en tripp till ett helt annat land om bara någon vecka.

Ett mycket intressant reportage tillsammans med en av mina bästa vänner väntar...berättar mer när allt är spikat.

 

 

 

 

 

Tisdagen den tjugofjärde februari 2015

 

Klockan 12.02

Idag har jag varit ute på en liten resa i Skåne tillsammans med duktiga reportern Maja Ögren Andersson. Det har varit en minst sagt tung och känslomässig dag.

Vi har träffat en kvinna vars dotter tog livet av sig för ett par veckor sedan. Detta är en fruktansvärd berättelse och jag tycker att ni ska läsa det här reportaget i Norra Skåne i slutet av veckan.

Jag vill inte visa vem mamman är förrän reportaget är publicerat så därför blir det idag en bild på dotterns katt och mammans hand...

 

 

 

Måndagen den tjugotredje februari 2015

 

Klockan 18.02

Måndag, varken mer eller mindre...

Förutom ett par möten som varit intressanta och bra på flera sätt så har eftermiddagen handlat om Oscarsgalan tillsammans med min filmtokige tolvårige son.

Vi hade en favoritfilm som både han och jag älskar som också drog lite av full pott. Har ni inte sett Birdman så snälla boka biljetter direkt.

Efter en väldigt lång vecka med känslomässiga stunder, allt från attentatet i Köpenhamn till Jeanette Johansson i Helsingborg och Carlo i Hamburg, så har det varit ganska skönt med en lugn måndag och lite Oscars med min älskade son.

Imorgon drar det igång igen...

 

Söndagen den tjugoandra februari 2015

 

Klockan 14.49

Jag är på väg hem från Hamburg. Sitter för första gången i mitt liv på flygplatsen i min andra hemstad. Ölen smakar gott, maten luktar sådär.

En gång tidigare har jag flugit hit. Då tillsammans med Mikael Ankarvik och Johan Svensson. Vi lyfte från gräset i Ignaberga med hjälp av en Volvo som siktade på oss med sitt helljus för att det lilla propellerplanet skulle hitta rätt väg upp.

Jag var så rädd att jag svepte en halv flaska Gammel Dansk innan vi lyfte...

Idag har jag inte tagit särskilt många bilder på Carlo. Däremot så har jag filmat honom på hans arbetsplats utanför Hamburg Hauptbahnhof i över tre timmar.

Det har varit en riktig vårdag. Flera grader varmt och en strålande sol.

Jag rekommenderar området Hafen City. Väldigt vackert nere vid floden Elbe. Jag har aldrig varit här tidigare men kommer definitivt att återkomma.

Carlo hälsar och önskar er alla en glad söndag!!!

Lördagen den tjugoförsta februari 2015

 

Klockan 15.36

Idag har jag fått träffa Jeanette som är en god vän till Carlo sedan flera år tillbaka. De ses i princip varje dag tillsammans med flera andra för att dela en öl eller två.

Jeanette går på metadon och Carlo gör så gott han kan för att hjälpa henne från missbruket.

Mina dagar i Hamburg blir starkare och starkare på flera olika sätt.

Idag har jag träffat en kille från Göteborg som valde att flytta till Hamburg bara för att bra droger är lättare och billigare att komma åt. Han tjänar sina pengar som gatumusikant och gör så gott han kan för att slippa behöva åka tillbaka till Sverige.

Att följa och dokumentera Carlo gör alla möten mycket enklare och starkare. Jeanette var ett av dessa starka möten och vi kommer att ses igen.

 

 

Fredagen den tjugonde februari 2015

 

Klockan 11.43

Det är inte bara mina fötter som då och då dyker upp här på min sida. Idag blev det Jeanettes.

Jag har filmat henne på Vårdcentralen i Helsingborg och hennes fötter blev en stor del av den här förmiddagen.

Förutom Jeanette och Helsingborg så har vägen gått förbi ett väldigt speciellt företag i Landskrona. Mer om detta vid ett annat tillfälle...

Just nu packas väskan. Snart går tåget mot Kastrup och sedan bär det iväg mot Carlo och Hamburg.

Jag önskar er alla en trevlig helg...

 

 

 

 

 

Torsdagen den nittonde februari 2015

 

Klockan 11.19

I morgondagens Norra Skåne så kommer ni att kunna läsa om Leif Jaenson och hans boktryckeri här i Hässleholm som i år firar femtio års jubileum.

Leif var en gång i tiden min badminton tränare. En av få idrotter som jag tyckte var kul när jag växte upp ett knappt stenkast från Qpoolen.

Han var en sträng rackare. Han kom ihåg och vi skrattade gott åt detta denna förmiddag.

Imorgon börjar bilen att rulla redan tidigt. Först Landskrona sedan Helsingborg och därefter flyg mot Hamburg.

Jodåsåatte...

 

Har ni sett mina vänner som jobbade dag och natt i Köpenhamn?

Här är ett par bilder: Press i Köpenhamn

 

 

 

Onsdagen den artonde februari 2015

 

Klockan 16.49

Islossning...

Jag vet att det är helt galet och fel att så här tidigt börja tro på att det våras. Det finns fortfarande en risk för några dagars snö och kyla. Men, oj, vilken mild vinter vi haft och visst känns det som om vi är på rätt väg?

Jag rekommenderar verkligen inte att ni som tittar och följer mina fotbilder testar det som kan begrundas i dagens bild. Inte ni andra heller för den delen.

För det första så håller isen på att smälta och detta kan således vara farligt. För det andra så fryser man på tok för mycket om de bara små fötterna :)

 

 

 

Tisdagen den sjuttonde februari 2015

 

Klockan 16.43

Jag åkte tillbaka till Köpenhamn idag. Inte så mycket för jobbets skull utan mest för att se hur staden mår så här några dagar senare.

Jag fick med mig både Dylan och mina föräldrar.

Vi fick en fin dag tillsammans.

Dylan passade på att fortsätta filmandet om mina fötter som han påbörjade för någon vecka sedan vid bilkyrkogården på Kyrkömosse.

Idag blev det jag och några av säkerhetsvakterna på Kastrup. Lite annat än jag och några rostiga bilar.

Tack Dylan :)

 

 

Måndagen den sextonde februari 2015

 

Klockan 17.22

Viorel och Zieuta Brezaciu...

De kommer från Rumänien. De är här i lilla Hässleholm för att försöka få ihop en slant till sina fyra barn där hemma. Här har de möjlighet att få ihop några kronor. I Rumänien är de i princip chanslösa.

Zieuta sitter vid Maxi varje dag. Hon kände igen mig och gav mig en kram. Jag och min kamera var välkomna in i deras lilla hydda ikväll när kaminen skulle eldas igång och maten lagas.

Carl-Johan Bauler skriver och ni läser allt i Norra Skåne imorgon.

 

Imorgon går min resa tillbaka till Köpenhamn...

 

 

 

Söndagen den femtonde februari 2015

 

Klockan 14.44

En sorgens dag i Köpenhamn...

Om gårdagen blev intensiv så vet jag inte riktigt hur idag ska beskrivas. Jag och Ralph åkte tillbaka till Köpenhamn redan i morse och har sedan åkt kors och tvärs genom staden.

Vi började vid Nørreport där attentatsmannen uppgavs ha skjutits tidigt i morse. Avspärrningar överallt och därför svårt att både ta sig fram samt att försöka göra ett vettigt jobb med kameran. Givetvis fullt förståligt men i många stunder även ganska frustrerande.

Detta till trots så känns det ändå som om vi lyckades åstadkomma en ganska omfattande beskrivning av de tumultartade händelserna i den danska huvudstaden.

En mycket intensiv och känslosam dag på flera olika sätt.

Läs Ralph Bretzers krönika här: Krönika!

 

 

 

Lördagen den fjortonde februari 2015

 

Klockan 19.56

På tal om tvära kast...

Jag skulle plåta Mello i Malmö men det blev istället ett reportage om kvällens attentat i Köpenhamn. Jag vågar lova att Melodifestivalen aldrig har synts särskilt mycket mindre på våra svenska tidningars förstasidor än imorgon. Fullt förståligt, inte minst för att mina favoriter Sanna och Marie åkte ut direkt... Man måste få skämta om det mesta, eller hur?

Det som hände i Köpenhamn idag känns overkligt. Två stenkast bort. Vart är vi på väg?

Jag vill åka hem och sova en stund innan Köpenhamn väntar imorgon igen.

 

Jag och Ralph Bretzer hade en fin Malmöfestival tillsammans. Idag blev det något helt annat. En mycket duktig reporter att jobba med.

Kolla här: Skånska Dagbladet

 

 

Fredagen den trettonde februari 2015

 

Klockan 12.44

Idag har varit ganska fullt upp även om gårdagen var betydligt mycket intensivare. Programledarna Robin Paulson och Sanna Nielsen har fotograferats under dagen. De får mycket beröm. Kul!

Alldeles nyss tog jag några skarpa kort på Marie Bergman och Sanne Salomonsen. Wow! Deras bidrag "Nonetheless" är utan tvekan det bästa här i Malmö. Håret reste sig på armarna. Inte särskilt vanligt längre... Tyvärr så är deras låt inget för kidsen så det är väl inte helt självklart att de går vidare till Stockholm. Nog mer säkert att de kissande killarna som jag plåtade igår redan har sin resa bokad till huvudstaden i mitten av mars.

 

Undrar vem som ska sitta på den här platsen på genrepet ikväll?

Om han eller hon bara visste att just denna platsen blivit porträtterad ihop med ett par fötter från Finja, fredagen den trettonde februari.

Hur som helst så önskar jag er alla en fin och trevlig helg!

Torsdagen den tolfte februari 2015

 

Klockan 14.22

Samir och Viktor...

...har jag aldrig hört talas om tidigare.

Har ni?

Hur som helst så lär den ene av dem varit deltagare i Paradise Hotel och därför ska han således betraktas som en kändis...

Jag har ALDRIG sett Paradise Hotel och känner mig därför ganska lyckligt lottad.

Deras låt "Groupie" kommer helt säkert att få lördagens tittare att bli glada. Ganska kul och helt okej om man gillar "no brainers" och bara vill le en liten stund. Jag log en liten stund :)

Idag var vi och kissade tillsammans på Arenan i Malmö. Den här bilden kommer att kunna betraktas i vissa tidningar imorgon...

Onsdagen den elfte februari 2015

 

Klockan 08.43

Romerna i Hässleholm...

En dag med grymt tvära kast som började med Hässleholms romer och deras flytt några meter närmre Vankivavägen.

Jag lider med dem och hoppas vi kan hjälpa till att vara lite bättre än vad vi är och se till att lösa problematiken. Det är sällan jag blir så ledsen och förbannad som i morse när folk cyklar eller promenerar förbi, kastar skällsord, skriker, gapar och skrattar åt att dessa stackars människor tvingas flytta sina enkelt hopsnickrade hyddor. Trist och tragiskt.

Jag kom tillbaka i eftermiddags och kommer att ta en sväng till ikväll.

Förmiddagen tillbringades i en snusfabrik och dessutom en snabb sväng till Malmö Arena och bygget inför lördagens Melodifestival.

Nu åker jag till Kristianstad och plåtar lite handboll.

Jodåsåatte...

Tisdagen den tionde februari 2015

 

Klockan 19.01

Benny Grünfeld

Det är inte särskilt ofta man tillbringar en kvöll på församligshemmet i Röke. Det har nog aldrig hänt tidigare. Ikväll blev däremot en sådan kväll när Benny Grünfeld berättade om sin tid på Auschwitz-Birkenau och Bergen-Belsen.

Han kom till Sverige som sjuttonåring. Idag är han åttiosjuår gammal och berättar fortfarande med en inlevelse som gör ont och är obetalbart viktig.

Imorgon börjar mitt jobb med Melodifestivalen i Malmö. Tvära kast...

Måndagen den nionde februari 2015

 

Klockan 11.55

Vi har gott om tid så all form av stress är egentligen väldigt onödig. Det är bara jag själv som vill trampa på gasen en aning för hårt. Mest för att jag känner att det hade varit väldigt bra och skönt att så snart som möjligt kunna bli klar med piloten av dokumentären om Jeanette.

Det tar sin tid inte minst för att hårddisken hela tiden fylls på med mer material. Viktigt material som inte kan förbises.

Dagen har tillbringats i Ängelholm och en stund på Jeanettes arbetsplats. Mer film, mer snack och fler bilder.

Ikväll blir det genomgång av de nya tagningarna och fortsatt redigering. Varken mer eller mindre...

 

Söndagen den åttonde februari 2015

 

Klockan 16.53

Det är, som jag skrivit tidigare, väldigt kul att få vara tillbaka på Norra Skåne. Även om det bara är några ynka timmar i veckan så betyder det väldigt mycket för mig att återigen få jobba med dem som en gång i tiden fick mig att tycka och känna att det här med journalistik är något väldigt speciellt.

Sport har jag plåtat väldigt, väldigt lite de senaste åren. Oj, vad det märks och känns. Jag är hela tiden någon hundradel för sen och det känns väldigt frustrerande. Några av mina favoritfotografer, Daniel Nilsson, Joel Marklund, Lars Dareberg, Niklas Larsson och Jonas Lindkvist (för att bara nämna några), sysslar för det allra mesta med sport på olika sätt och vis. Jag följer dem flitigt och blir alltid grymt imponerad av deras bestämdhet och fantastiska känsla för den där speciella sportbilden. Det ser så enkelt ut för det mesta, men oj så fel man kan ha.

Igår blev det allsvenska Vittsjö som spelade träningsmatch i stormen på Österås och idag blev det Sveriges bästa handbollslag IFK Kristianstad. Kul, men grymt, grymt svårt.

Dareberg och Lindkvist håller i sportworkshop i vår. Jag tror jag måste anmäla mig...

Lördagen den sjunde februari 2015

 

Klockan 15.02

Storm över konstgräset...

Oj, vad jag varje dag lär mig nya saker om min gamla hemstad. Saker som jag inte hade en aning om. Till exempel att det fanns nya, väldigt fina konstgräsplaner utanför Österås IP. Bara en sån sak, liksom...

Jag träffar varje dag folk som jag känner och inte träffat på en evighet. Det är väldigt skoj och betyder väldigt mycket för mig.

Idag blev det storm när kommunens stolthet, Vittsjös allsvenska damlag skulle spela årets första träningsmatch. Det gick knappt att spela någon fotboll. Svårt, mycket svårt även att fotografera. Inte minst för att fingrarna höll på att frysa sönder och trilla av.

I pausen åkte skor och strumpor av. Finns det fina konstgräsplaner så måste dessa givetvis dokumenteras :)

Fötterna fixade kylan bättre än händerna.

Fortsatt trevlig helg på er alla...

Fredagen den sjätte februari 2015

 

Klockan 16.11

Ibland blir det så här...

Timmarna bara rusar iväg när dagen tillbringas med redigering av presentationen, eller pilotvarianten om man så vill, av dokumentären om Jeanette.

Jag tror inte ens att jag har ätit något idag. Minns att jag drack kaffe i morse och känner att det snart definitivt är dags för en kopp till.

Hjärnan behöver något annat en stund och därför ser jag fram emot lite handboll i Vinslöv i afton. Bara en sådan sak, liksom...

Varför jag tog den här bilden idag? Tja, fötterna var varma, huvudet likaså och det fanns inte mer kreativitet för att ge dagens vardagligen en särskilt mycket bättre variant än den här.

Trevlig helg på er alla!

 

 

 

 

 

Torsdagen den femte februari 2015

 

Klockan 13.42

Utan tvekan årets vackraste vinterdag här nere i Finjaland. Så vacker att det var svårt att motstå en promenad och en barfotabild.

För övrigt så har dagen tillbringats framför datorerna. Jag har snart sett allt som jag filmat sedan jag började följa Jeanette i april 2014.

Det har blivit många timmar film.

Till att börja med så kommer det att handla om en kort trailer som förhoppningsvis landar här på hemsidan redan någon gång i nästa vecka.

På väg hem från Almaån så hittade jag en underbar plats som var som gjord för en fotbild. Tyvärr var isen för tunn så att jag, mina fötter och vinterstövlar brakade rakt igenom och blev dyngblöta.

Det blev ingen bild...men platsen finns kvar ;)

 

 

 

 

 

Onsdagen den fjärde februari 2015

 

Klockan 08.52

Vissa dagar är bara bättre än andra.

Den här har varit fylld av ett par fina stunder som man kommer att minnas när man summerar 2015.

Bilden (tack lillasyster) säger det mesta. Detta var förmodligen första gången sedan Viktoriagatan 23 för en väldig massa år sedan som jag, mor, far och syster Annelie låg tillsammans i en säng. Skratt, snack, värme, kärlek och glädje. Mer och oftare!

Ett par timmar senare när jag satt hos min hårfrisörska Ann-Charlotte så ringde Dylan till mig och berättade att han fått ett betyg i det nationella provet som en annan bara hade kunnat drömma om.

Stolt pappa! Mycket stolt pappa!

 

 

 

 

Tisdagen den tredje februari 2015

 

Klockan 13.11

Det blev en sådan där dag som kostat många mil och många tryck med pekfingret på kamerans exponeringsknapp.

Nu är jag trött, kall om fötterna, hungrig och sugen på att bara lägga mig i soffan och göra ingenting.

Jag har bland annat för första gången i mitt liv fått besöka stenbrottet i Vånga. Oj så vackert. Hade jag vågat så kunde det ha blivit en av de bästa fotbilderna någonsin. Nu fick det bli en sådan här istället, en bra bit från kanten.

De närmaste två dagarna är min lista ganska tom och det innebär att jag äntligen, ÄNTLIGEN, kan påbörja redigeringen av vad som ska bli en kort presentation av filmen om Jeanette.

Jag tror faktiskt att jag ska försöka hinna med att provköra en ny firmabil också.

 

 

 

Måndagen den andra februari 2015

 

Klockan 16.11

Jag fick ett uppdrag för några dagar sedan.

Uppdraget gick ut på att under fem dagar lägga ut fem bilder av ett lite mer konstnärligt slag på Facebook.

Jag var just då på väg till London och har tyvärr inte hunnit.

Tack Anna för att du tänkte på mig. Jag ska göra mitt bästa och försöka få ihop fem bilder även om det kanske inte blir fem dagar i sträck.

Den första bilden får på något sätt visa att vintern verkar ha landat i Finja. Jag tog den här bilden alldeles nyss ute på Möllerödsfältet.

Det är kallt, vitt och förhoppningsvis så blir det en aning ljusare än den senaste tidens dystra och mörka dagar.

 

 

 

 

 

 

 

Söndagen den första februari 2015

 

Klockan 11.42

Kyrkömosse och bilkyrkogården i Ryd

Vi tog oss en liten utflykt i förmiddags jag och Dylan.

Det var länge sedan jag var här senast. Minns knappt.

Dylan har aldrig varit här och idag fick han se den gamla bilskroten täckt med väldigt vit och vacker snö.

Lite vinter häruppe jämfört med Skåne.

Dylan har börjat filma och göra ett projekt om mig och mina fotbilder. Det ska bli kul att se hur det blir och bilkyrkogården vid Ryd fick bli första delen.

En sak är helt klar, mina fötter är grymt kalla efter ett par timmar i snön och det är just nu väldigt skönt att ligga nerbäddad i soffan i Finja.