Februari 2016

 

 

Vardagligen//Februari 2016

Måndagen den tjugonionde februari 2016

 

Klockan 19.09

Jag har tillbringat dagen med att redigera och klippa ihop det första avsnittet i vad som kommer att heta "Vloggumentär".

Jag googlade runt lite i natt i väntan på Oscars och kan inget annat än att konstatera att jag verkar vara först i Sverige med något som har just en titel som denna. I USA finns några stycken som döpt sina vloggar till "Vlogumentary" men jag kan alltså inte hitta något här i våra delar av världen. Ett stort tack till Dylan som definitivt var en viktig del av att komma på en titel som denna. Kul, liksom...

Namnet "Vloggumentär" kändes helt rätt eftersom jag vill att det ska vara en aktiv del av mig och de människor jag följer och dokumenterar. Jag vill försöka beskriva varför detta görs, hur det går till när jag jobbar samt kontakten och närheten till de som berättelserna handlar om.

Första delen kommer med största sannolikhet att vara färdigt och läggas ut under morgondagen eller möjligen på onsdag. Jag vill göra ett avsnitt i veckan till att börja med. Vi får se hur det går.

Hänger ni med?

Söndagen den tjugoåttonde februari 2016

 

Klockan 17.35

Carlo räknar dagarna. Han har nu varit fri från alkohol och droger i sextiotre dygn. Han för en kamp och valde bort behandlingshemmet och rehabiliteringen eftersom där var fullt av vänner till honom som inte gjorde annat än att smög runt med såväl alkohol som droger. Därför bestämde han sig efter ett par dagar att flytta tillbaka hem till rummet i Burgwedel. Hans hjärta behöver mer hjälp på något vis och han har flera undersökningar kvar på sjukhuset. Även om han kanske skulle känna sig mest trygg med att få vara kvar som inlagd så är han samtidigt glad över att ha fått komma hem. Tårarna faller allt som oftast. Hela hans kropp och själ är fullt med känslor på ett sätt som jag inte har fått vara med om sedan jag träffade honom för ett och ett halvt år sedan. Han för en kamp och det imponerar.

 

Helgen lider mot sitt slut. Våra älskade föräldrar avslutade vår resa på samma sätt som de startade den i fredags. Då blev det en frukost att minnas och idag blev det en jättefin middag. Tack!

Lördagen den tjugosjunde februari 2016

 

Klockan 17.28

Har ni sett de här bilderna innan?

Bilderna porträtterar de hemlösas hundar här i staden.

Ni ser mer här:

A dog day afternoon in Hamburg

Idag blev det några fler möten inne i centrum innan jag började filma min första lilla "Vloggumentär" tillsammans med Carlo. Förhoppningsvis kommer den att publiceras i början av nästa vecka.

Glad lördag på er alla!

 

 

 

 

 

 

 

Fredagen den tjugosjätte februari 2016

 

Klockan 21.01

Det är fredag!

Vi är i Hamburg och önskar er alla en riktigt fin, trevlig och underbar helg!

 

 

 

 

 

Torsdagen den tjugofemte februari 2016

 

Klockan 22.27

Den här dagen är snart slut.

Trots att jag har tillbringat den mesta tiden hemma i Finja så har det inneburit redigering, redigering och mer redigering...

Bland annat har jag gjort ut en massa bilder som tillhör ett reportage om Jeanette Johansson. Jag tror att det ska publiceras på söndag och kommer att handla om hur den senaste tiden har varit i hennes längtan efter operation och kampen mot Parkinson. Det ären tredje delen i serien som jag och Sophie Lossing började med för ett drygt år sedan.

Jag hittade massor med bilder som jag helt hade glömt bort. Detta är en av dem och den tog jag förra sommaren på hotellet vid sjukhuset i Lund.

Sov gott...

 

 

 

 

Onsdagen den tjugofjärde februari 2016

 

Klockan 19.31

Jobbet som fotograf innebär emellanåt grymt tvära kast och de senaste veckorna har varit sådana på flera olika sätt. Allt ifrån hemlöshet och romernas elände i min lilla stad till olika hemma hos-reportage runt om i Skåne och som idag, barnens lycka över vad sportlovet kan ha att erbjuda.

Jag har sagt det många gånger förr och jag säger det igen...det här jävla jobbet är ganska fantastiskt på flera olika sätt och vis.

 

 

 

 

Tisdagen den tjugotredje februari 2016

 

Klockan 21.10

En fin dag med ett tidigt morgonjobb i Hässleholm, två härliga möten i Malmö (lunch och fika), ett jobb i Skivarp (av alla ställen på jorden), ett möte i Hässleholm (som man får nypa sig i armen av) och ett kvällsjobb i Tyringe där all belysning hade tackat för sig.

I morgon tror jag att det blir lite lugnare...

 

Bilden är tagen i kväll på Enedalens flyktingboende i Tyringe där Röda Korset höll i ett språkcafé. Det blev ganska speciellt och mysigt eftersom allt ljus i den lilla byn hade tackat för sig. Istället för lampor och lysrör så blev det stearinljus i massor.

 

 

 

Måndagen den tjugoandra februari 2016

 

Klockan 18.36

Veckan började ungefär som den förra slutade. Någon ledig dag blev det inte av flera olika anledningar. En av dem var platsen i utkanten av Hässleholm där det romska lilla lägret fortfarande finns kvar. I morgon bitti ska det rivas, rensas upp och försvinna. Jag undrar var det tiotalet romer som bott här de senaste veckorna blivit av?

 

Kan du eller vet du någon som kan hjälpa mig?

Jag behöver en tolk som fixar franska. Själv kan jag typ bara beställa en pilsner eller ett glas vin. Hjälp, så fort som möjligt...

 

 

 

Söndagen den tjugoförsta februari 2016

 

Klockan 18.17

Den här veckan kan komma att gå till historien. Jag tror den gör det.

Idag har jag varit på resande fot genom Skåne. Jag är känner mig helt trött, slut och färdig. Jag är ledig i morgon och tänker inte göra ett dugg mer än att ligga i sängen, se på film, läsa lite och njuta. Stänga av mobiltelefonen, försöka slappna av och må bra.

Igår var en fin dag och kväll som jag skulle vilja vara med om igen. Det kändes som om de båda konserterna betydde mycket för många.

Ett stort tack för möjligheten...

 

Bilden är inget annat än min "Veckans Bild".

Romernas lilla by i utkanten av Hässleholm ska rivas i veckan som kommer. Det gör ont i hjärtat...

 

Fredagen den nittonde februari 2016

 

Klockan 19.21

I morgon är det dags...filmen som ska vara någon slags start på konserterna i Hässleholm börjar närma sig ett slut den här fredagkvällen i Finja. Det känns som om den kommer att bli klar i tid.

Jonas och Jonny är två väldigt speciella personer och de har båda en väldigt viktig del i den sju minuter långa inledningsfilmen. De har båda varit hemlösa i den lilla staden Hässleholm och det är inte utan att man känner tacksamhet som fotograf och filmare att man har fått vara en del av deras känslosamma berättelser.

Filmen kommer att läggas ut här på min hemsida i morgon kväll efter den andra konserten. Gillar ni den så blir jag glad om ni kommenterar och delar på Facebook. Tack!

Jag önskar er alla en underbar helg!

 

"From A to B"

 

Torsdagen den artonde februari 2016

 

Klockan 18.29

Den här låten skrev jag för några år sedan och jag har ända sedan dess alltid undrat vad den egentligen handlar om. Nu vet jag...

Den framfördes live för första gången på Light of Day i Blå Salongen i december tjugohundrafemton. På lördag flyttar den till den aningen rödare salongen som ligger vägg i vägg.

Jag hade som plan att beställa trehundra singlar som skulle kunna säljas i salongen. Alla pengarna skulle gå direkt till "Hemlösa i Hässleholm". Tyvärr var det med lite kort varsel och därför har jag istället lagt ut låten på soundcloud.

Klicka på bilden eller länken här under:

"From A to B"

 

Detta blir med största sannolikhet mitt enda musikaliska framträde under tjugohundrasexton. Hur gott som helst att det blir under helt rätt tillfälle och anledning.

Tack Birgitta och Hemlösa i Hässleholm!

 

Så här gick det till:

Niclas Brandt - Piano

Joel Strömgren - Akustisk Gitarr

Jessika Borg - Kör

 

Producerat av Johan Åberg och mixat av Jörgen Stridh.

 

Tack för möjligheten, liksom...

Onsdagen den sjuttonde februari 2016

 

Klockan 17.19

Den här dagen började 05.00 i Finja och den är långt ifrån över, slut och förbi. Tillsammans med Birgitta Lowén och Jonas så mötte vi Radio Kristianstads härligaste reporter Johan Petterson tidigt i morse på Hässleholms Centralstation. Det blev nästan en halvtimmes snack om filmerna och lördagens konserter i Kulturhusets Röda Salong.

Ni kan lyssna lite här:

Hemlös i Hässleholm - SR Kristianstad

Förutom Jonas första radiointervju så fick även den här låten sin premiär.

"From A to B"

 

Tisdagen den sextonde februari 2016

 

Klockan 20.21

Jag har sannerligen, innerligen, verkligen fått vara med om något i dag som jag drömt och hoppats få uppleva så länge jag kan minnas. Under alla mina år som fotograf och journalist så har jag aldrig varit i närheten av att få göra ett reportage om den här platsen. Idag blev det av...

Inget speciellt kanske? De flesta av mina kollegor har säkert varit här en eller annan gång. Aldrig jag...

När jag var barn och satt i baksätet av bilen så minns jag än den underbara doften när vi rullade in i Helsingborg. Man känner den fortfarande även om den inte är riktigt lika stark som förr.

Varje morgon dricker jag en kopp av det goda som görs här och jag är väldigt glad över att ha fått vara med och uppleva dofterna från insidan.

 

Har ni lyssnat på den här låten? Den kommer att spelas på Kulturhuset i Hässleholm på lördag. Godkänt?

"From A to B"

Måndagen den femtonde februari 2016

 

Klockan 18.57

Tagning, liksom...

Tillsammans med Birgitta Lovén i Röda Salongen på Hässleholms Kulturhus. Detta var en liten men viktig del av en dag som varit full av intervjuer, film och bilder.

På lördag ska filmen vara klar. Femton noll noll visas den för första gången. Strax efter kommer den här låten att framföras tillsammans med Niclas Brandt:

"From A to B"

 

 

 

Söndagen den fjortonde februari 2016

 

Klockan 20.45

Vet ni vad?

Under tiden jag var på Mello på Arenan i Hyllie så tävlade Fabian Claëson på Malmö Open. Det slutade med tre guld, ett silver och ett nytt svenskt rekord på 400 meter frisim. Han piskade det gamla rekordet från 1996, det vill säga för tjugo år sedan, med mer än fyra sekunder!

Förutom Fabians medaljer så lyckades även lillebror Sebastian plocka hem ett brons.

Vilken helg detta måste ha varit för hela familjen Claëson!

Önskar att jag hade varit där istället för att lyssna på och fotografera lattjolajban musik...liksom...

 

Kolla här:

"En bit av vardagen"

Lördagen den trettonde februari 2016

 

Klockan 22.36

David och Wiktoria var klockrena ikväll. Åtminstone om ni hade frågat mig.

Fyra långa dagar är över. Nu lämnar jag Malmö och längtar efter Finja.

Fortsatt trevlig helg!

 

Vill ni se sista bilden från Mello i Malmö 2016? Kolla här:

"En bit av vardagen"

Fredagen den tolfte februari 2016

 

Klockan 18.07

Tja, va fan...roligare än så här blev inte den här dagen på Malmö Arena.

Är det ok om jag detta till trots önskar er alla en riktigt trevlig helg?

Ok, tack! Trevlig helg!

 

Vill ni se en roligare bild från Mello? Kolla här:

"En bit av vardagen"

Torsdagen den elfte februari 2016

 

Klockan 21.07

Lite dokumentärfilm, en hel del Mello och framförallt ett par låtar tillsammans med Dylan och Jessika på Hässleholms FN-förenings årsmöte.

Bilden är på Molly mellan två repetitioner på Malmö Arena inför lördagens Melodifestival.

 

Här är en till bild från Malmö Arena:

"En bit av vardagen"

Onsdagen den tionde februari 2016

 

Klockan 18.24

Jodåsåatte...

Dagen i Malmö, eftermiddagen i Hässleholm och kvällen i Tyringe.

Först lite fotografering av bygget i Malmö Arena inför helgens Melodifestival, efter det en god middag hemma hos mor och far innan det bar av till Hässleholm för en massa film på Centralen. Den här seneftermiddagen gav vackra sekvenser och väldigt mycket Hässleholm. Åtminstone från mitt sätt att se det hela.

Kajorna, liksom...vad säger man?

Om en liten stund kommer det att bära av till Tyringe för lite ishockey.

Som sagt, jodåsåatte...

 

Kolla här:

"En bit av vardagen"

Tisdagen den nionde februari 2016

 

Klockan 19.05

Den här dagen blev tuff. Oj, så tuff.

Jag har filmat en väldigt känslosam stund idag. En intervju och ett besök på en plats som kommer att finnas med i inledningsfilmen till konserten "Hemlösa i Hässleholm" nästa lördag. Det är inte ofta som jag blir helt slut i kroppen och själen på det här sättet men idag gjorde det ont.

Jag hade ett annat jobb i Yngsjö i eftermiddags, ett jobb som jag faktiskt hade tänkt att ringa och ställa in men så här i efterhand så är jag glad att jag åkte dit. Jag kom till Yngsjö en stund innan fotograferingen så jag passade på att åka ut till havet. Jag fick lite sol och frisk luft.

Det gjorde skillnad...och ja, det är mina fötter som behövde vara bara i sanden en stund...

 

Kolla här:

"En bit av vardagen"

Måndagen den åttonde februari 2016

 

Klockan 22.22

Vet ni hur den här dagen började? Jo, på ett fint bageri tillsammans med reporter Hans Bryngelson inför morgondagens Fettisdag. Efter detta bar det iväg till vackra Ystad Saltsjöbad och ett härligt reportage med hjälp av tre underbara och speciella kvinnor. Jag berättar mer när jag kan och får.

Kvällen har inneburit film och intervjuer med bland andra Ingela, Iwa och Jeanette från HIH (Hemlösa i Hässleholm). Detta kommer att användas i filmen jag gör och som kommer att visas på Kulturhuset i samband med konserterna lördagen den 20 februari. Tror faktiskt att det är i princip slutsålt. Vackert! Efter detta bar det i väg för att fortsätta filma Jonas. De båda korta filmerna jag gjort om honom har tillsammans visats på Vimeo runt elvatusen gånger. Hallå, liksom...11000!!!

Vi bestämde ikväll att jag ska fortsätta följa honom och att det kommer att bli en film varje vecka. Berättelsen om Jonas och hans liv och kamp mot hemlösheten och jakten efter jobb och en naturlig vardag kommer att dokumenteras. Hänger ni med?

Jag ska sova nu...

Söndagen den sjunde februari 2016

 

Klockan 20.07

I fredags lade jag ut ett ganska gammalt fotografi här på "Vardagligen". Det var en bild från en serie som jag gjorde mellan 1996-2003 i New York.

Jag blev väldigt glad eftersom många gillade bilden och jag fick en hel del frågor om hur, var och varför. Kul!

Serien kallades för "Manhattan Stories" och är faktiskt enda utställningen jag haft på ett galleri i Stockholm. En del av bilderna har även ställts ut runt om i USA i olika sammanhang.

Tiden går för fort och det är lätt och snabbt att glömma bort saker som betytt mycket för hjärta, kropp och själ.

Bilderna är fotograferade med en plastkamera som heter Holga. Idag är det en ganska vanlig lattjolajban pryl men i mitten av 90-talet var det inte lika många som använde den. Jag har nog mellan tio och femton sådana här kameror. Väldigt speciella var och en på sitt sätt. En av mina favoritfotografer, Mickael Ackerman, använder olika plastkameror på ett intressant och annorlunda vis.

Ibland så funderar jag på att sätta igång igen.

Just den här serien fotograferades uteslutande i New York. Min tanke var att ta bilder på skyltdockor och reflexer i fönsterna. Vad som var viktigt för mig var att spegla storstadens ensamhet. Detta innebar att inga bilar eller människor fick synas eller reflekteras i de stora fönsterrutorna.

Ibland kunde en bild ta flera timmar.

Jag skrev i fredags att jag saknar New York. Det är nog dags att boka en resa...

 

"En bit av vardagen"

Lördagen den sjätte februari 2016

 

Klockan 17.32

Tänk om det vore så väl?

Glad lördag på er alla!

 

"En bit av vardagen"

 

 

 

Fredagen den femte februari 2016

 

Klockan 21.56

Jag saknar Holden Caulfield, Holga, New York City, Coney Island, Yankee Stadium och Coors Light...

Trevlig helg på er alla!

 

 

 

Torsdagen den fjärde februari 2016

 

Klockan 19.28

I dag har jag gett mig ut på YouTube. Alltså, jag har skapat mig en sida på den här enormt populära filmkanalen.

Klicka på länken, gå med och börja följa mig så blir jag glad.

Jörgen Johansson - YouTube

Till att börja med har jag lagt ut två korta filmer om både Jonas och Carlo. Min ambition är att även börja vlogga så smått och att det förhoppningsvis innebär minst en film i veckan. Ok?

 

Ni kollar väl förresten på den här sidan lite då och då? Tack :-)

"En bit av vardagen"

 

 

 

Onsdagen den tredje februari 2016

 

Klockan 17.46

Vinden verkar ge med sig. Åtminstone för tillfället. Dylan och jag promenerade nere vid Almaån där vattnet stigit ganska rejält de senaste dagarna sedan isen gav med sig.

Ikväll var det magiskt och vackert...

 

"En bit av vardagen"

 

 

 

 

 

 

 

Tisdagen den andra februari 2016

 

Klockan 20.37

Ikväll har jag en liten smygpremiär på den andra lilla korta filmsnutten om Carlo Behrens. Han har tillbringat de senaste fem veckorna på sjukhuset Eppendorf i Hamburg. Egentligen skulle jag ha varit och filmat honom idag när han checkade ut men på grund av hans tillstånd så kommer han att få vara kvar ytterligare några veckor. Kanske blir det mer än så. Han är väldigt orolig.

Klicka på bilden eller länken här under:

Carlo Behrens - "Life's a Bitch"

 

 

 

Måndagen den första februari 2016

 

Klockan 19.40

Jag skulle egentligen ha åkt tillbaka till Hamburg idag. Tanken var nämligen att Carlo skulle skrivas ut från sjukhuset i morgon.

Så blir det inte. Han är inne på sin sjätte vecka som inlagd på Universitetssjukhuset Eppendorf och kommer med största sannolikhet att få tillbringa ytterligare ett par veckor. Det är hans hjärta som inte riktigt vill vara med på ett rätt och riktigt sätt.

En del av mig mådde ganska bra när jag var där för att filma och fotografera i mitten av januari. Jag har aldrig tidigare sett Carlo dricka kaffe. Jag har heller aldrig träffat honom helt nykter, väldigt känslomässig och drogfri.

Om allt går som det ska så kommer jag att redigera en bit film från mitt besök för ett par veckor sedan och lägga ut här på hemsidan i morgon.

Här ser ni min första lilla filmsnutt från i höstas:

Carlo Behrens - Från andra sidan

 

Vet ni vad? Idag fyller min älskade pappa Ralph år! Grattis!!!