Vardagligen

 

 

Vardagligen//December 2016

Lördagen den trettioförsta december 2016

 

Klockan 23.59

Mina vänner, kamrater, ni som varje dag läser och följer mina inlägg här på Vardagligen, hjärtligt välkomna till det sista inlägget. Ettusentjugosex dagar senare, liksom. Den elfte mars tjugohundrafjorton drog jag igång den här sidan och sedan dess har ett inlägg lagts ut varje dag.

Tack för att du har följt, reagerat och kommenterat. Det betyder mycket för mig. Årets sista inlägg handlar om ett projekt som påbörjades i juli tjugohundrasex. Mer än tio år sedan. Den sjuttonde juni i år, det vill säga om etthundrasextiosju dagar så drar allt igång på Hovdala Slott.

Välkommen!

Jag önskar er all ett riktigt gott slut och ett förbannat gott nytt år!

Jörgen Johansson

 

 

 

Fredagen den trettionde december 2016

 

Klockan 16.03

"Detta året har varit det hårdaste året med de tuffaste besluten, men det är också detta året som jag har känt mig som mest älskad. Det är det år då jag sett och upplevt flest tårar trilla på kinder som jag älskar. Jag ser dock på framtiden med hopp och ödmjukhet."

Jeanne Jeppsson

 

"Det är först när döden knackar på som man verkligen lever livet. Detta året har varit det tuffaste året i mitt liv hittills, men detta året har gett mig mer än vad jag någonsin hade kunnat tro. Det har gett tårar, skrik, ilska, sorg men det har också gett leende, hopp, lycka, uppskattning och kärlek. Detta är vårat liv och vi tar vara på varenda dag vi får tillsammans"

Patricia Jeppsson

 

"2016 blev ett år med tuffa motgångar men också ett år med otroligt mycket kärlek. Samtidigt som man är arg och ledsen för sjukdomen så är man glad för att det finns så många som bryr sig om oss och vår familj. Nästa år fortsätter vi livet och ser framåt"

Patric Jeppsson

 

"Näst sista dagen på det här året. Ett annorlunda, upprörande, engagerande, kärleksfullt, dokumenterande och kanske framförallt ett jävligt starkt år.

Detta är första gången under mina tjugofem år som skrivande och fotograferande journalist som jag har gjort ett dokumentärt projekt som det om familjen Jeppsson. Min kärlek till den här familjen och alla deras nära och kära är stark och saknar ord. Detta är utan tvekan ett jobb, en vänskap och en bit av vår vardag som kommer att växa och fortsätta. Ett stort tack och ett riktigt gott nytt år till alla ni som hör av er och engageras av såväl filmer som reportage."

Jörgen Johansson

Torsdagen den tjugonionde december 2016

 

Klockan 21.47

Vloggarna! Kommer du ihåg vloggarna?

Det blev tjugofem stycken innan jag kände att jag behövde paus.

Har du sett alla? Kolla här: NSK_Vlogg

Vill du se några av de roligaste klippen?

Kolla här: Vlogg2016

Kan du gissa vad som gör mig gladast?

Just det, jag har klippt och rakat mig!

 

 

Onsdagen den tjugoåttonde december 2016

 

Klockan 20.01

En av de i särklass mest känslofyllda och gripande uppdragen det här året ägde rum i Grekland. Jag följde två fantastiska kvinnor, Suzanne Melville från Kinne-Kleva i Västergötland och Git Gyllix från Hässleholm, på en resa ner till Pireus och Skaramangás i utkanten av Aten. Siwar kom hit tillsammans med sina föräldrar och två syskon i början av året. De första månaderna tillbringades under vägen nere vid hamnen och när vi kom till Grekland i slutet av en överhettad juli månad så följde vi med dem till campinglägret Skaramangás. Några otroligt känslosamma dagar. Jag har kontakt med Siwar och hoppas snart kunna återvända. Ni ser en bit film här: NSK_Vlogg16 - Från Port One till Skaramangás

Tisdagen den tjugosjunde december 2016

 

Klockan 15.32

Första dagen i USA så var det Halloween utav bara tusan. För ett ögonblick så kändes det som om det ganska utmattande amerikanska valet glömdes bort för ett ögonblick. Jag och Dylan tillbringade ett par timmar nere på södra Manhattan. Trots att detta var vår första kväll i New York efter en trist flygresa och dåligt med sömn så blev det en kul, minnesvärt och en väldig massa skarpa och oskarpa kort.

Måndagen den tjugosjätte december 2016

 

Klockan 16.26

När man summerar 2016 så är det ganska lätt att konstatera att Dylan har fått vara med och uppleva en hel del saker. Förutom en resa till USA i samband med det amerikanska valet så blev det även en ganska utmanande tripp ner till Rumänien i slutet av april. Jag var där för att göra ett reportage om de romska familjerna som till stor del av året befinner sig i Hässleholm. Vi åkte till Buzau för att göra reportage på olika sätt. Dylan passade på att filma och intervjua barnen som bor där för att få reda på hur de har det i skolan och hur de mår av att ha sina föräldrar i Sverige.

Kolla här: NSK_Vlogg06 - Från Hässleholm till Buzau

Söndagen den tjugofemte december 2016

 

Klockan 17.41

För lite drygt en månad sedan tillbringade jag och Dylan tolv tuffa dygn i USA. Vi var där på grund av det amerikanska valet och jag kommer att visa lite bilder därifrån om ett par dagar. De här bilderna är en del av vår resa från New York till Boston, till Asbury Park, Philadelphia och tillbaka till New York.

Dylan följde med på den här trippen med anledning av sin första tid som prao. Tror att det var en rätt rejäl upplevelse för honom.

Han fick känna på en tid som både skrivande och fotograferande journalist. Han gjorde ett bra och proffsigt jobb.

 

Lördagen den tjugofjärde december 2016

 

Klockan 06.12

Det är julaftons morgon.

Både jag och tomten vill passa på och önska er alla en riktigt God Jul! Njut och må bra!

 

Fredagen den tjugotredje december 2016

 

Klockan 13.37

Fotografin tog fart på flera olika sätt det här året. En ganska kul sak som jag har använt på flera olika sätt är drönaren.

Just den här bilden är utan tvekan en av de absolut roligaste. Den togs på Dylans födelsedag den tjugoåttonde september.

Minnesvärd, eller hur? Jag önskar er alla en riktigt underbar lillejulafton.

God Jul!

 

Torsdagen den tjugoandra december 2016

 

Klockan 17.58

Redan för ganska exakt ett år sedan, vid Lucia tjugohundrafemton, började jag följa och dokumentera den sista terminen på Kyrkskolan i Hässleholm. Detta fortsatte ända till skolavslutningen i juni.

Jag gick här själv mellan första och sjätte klass 1976-1982 och här finns massor med känslor bevarade i hela kroppen.

Kyrkskolan drog igång 1875, stängde ner och bar vidare till Linnéskolan när sommar blev till höst. När de båda skolornas gemenskap invigdes i september så blev jag, Dylan och Jessika inbjudna för att göra en liten konsert i Linnéskolans aula. Detta var utan tvekan en av de roligaste stunderna jag fått tillbringa på en scen i hela mitt liv.

Ett minne för livet!

Vill du se vloggen om Kyrkskolan så klickar du här:

NSK_Vlogg09 - Sista terminen på Kyrkskolan

 

Onsdagen den tjugoförsta december 2016

 

Klockan 20.47

2016 kommer inte att minnas som ett år för musik, konserter och festivaler. Detta till trots så tar jag med mig några vackra stunder av olika anledningar.

Söndagen den femte juni - Springsteen på Wembley Stadium i London - Dylan får Jungleland, tårarna rinner och förevigar den här konserten på ett vackert sätt.

Söndagen den trettonde november - Kents sista spelning i Malmö - Mannen i den vita hatten (16 år senare) är allt jag behöver säga!

Lördagen den trettonde augusti - Omar Souleyman på Malmöfestivalen - Wow, liksom! Jag har handlat cd efter denna underbara konserten.

Lördagen den elfte juni - The Hooters på Sweden Rock Festival - Jag är väldigt glad och tacksam över att få ha tillbringat tid på scenen tillsammans med Eric Bazilian. En underbar vän, musiker och berättare.

Lördagen den femtonde oktober - Mikael Wiehe på Konserthuset i Kristianstad - Oj, wow och tack!

Måndagen den tjugosjunde juni - Springsteen på Ullevi - En underbar kväll i Göteborg tillsammans med mina föräldrar.

Fredagen den trettonde maj - Mumford & Sons på Barclaycard Arena i Hamburg - Inte i närheten av Berlin förra året men oj vilken magisk orkester.

Tisdagen den tjugonde december 2016

 

Klockan 21.43

Jag är allt annat än en sportfotograf. Allt som har med sport att göra är en grym utmaning för mig. En sådan där stund då fokus blir lite mer jävlarannama än vanligt. Inte minst söndagen den tjugoandra maj i år när IFK Kristianstad piskade Alingsås utan dess like i Malmö.

Jag har aldrig tidigare varit på en SM-final i handboll. Trots ett genuint ointresse av den här sporten så är den väldigt utmanande att fotografera.

Jag älskar mitt jobb och hoppas få fortsätta fotografera såväl tjejerna i Vittsjö, grabbarna i Tyringe, fotbollslagen runt om i spridningsområdet som handbollen i Kristianstad.

 

 

 

Måndagen den nittonde december 2016

 

Klockan 20.12

Några dagar tillsammans med ett jobb som man kanske har funderat en hel del över genom åren som fotograf. Eurovision Song Contest, liksom! Hur är det? Vad gör man? Hur mycket fotografer och skrivande journalister finns på plats? Hur många fans från hela Europa kommer att vara här? Galenskap? Kärlek? Passion? Några skarpa bilder?

Om jobbet och fotograferingen av John Cleese, som jag berättade om i gårdagens vardagligen, kändes som en dröm som gick i uppfyllelse så blev dagarna i Stockholm i början av maj mer jobbrelaterade. Jag har fotograferat en väldig massa melodifestivaler under årens lopp men aldrig en Eurovision Song Contest. Tillsammans med Pernilla Ekdahl och Yvonne Erlandsson åkte jag till vår lilla huvudstad några dagar innan finalen för att dokumentera och följa Frans och hans dagar i sina drömmars värld.

Har ni sett vloggen därifrån?

Kolla här: Eurovision, liksom...

 

Söndagen den artonde december 2016

 

Klockan 17.20

Ibland går vissa drömmar i uppfyllelse! Måndagen den fjärde april i år hände just detta när John Cleese kom till Malmö och jag fick en förfrågan om jag ville fotografera. Ett jobb som jag mer än gärna hade gjort gratis.

En fin stund och ett sådant där ögonblick som man kommer att minnas livet ut.

Glad söndag på er alla!

Lördagen den sjuttonde december 2016

 

Klockan 17.33

Fredagen den tionde juni var sista natten som Norra Skåne trycktes i Hässleholm. Mina vänner Jörgen Windh, Patrik och Jörgen Nyberg var de tre som var här för att se till att tidningen kom i tryck och att allt skulle gå precis som vanligt. Det var en känslomässig kväll som jag aldrig kommer att glömma och jag är stolt över att få ha varit på plats för att se när den allra sista tidningen gick i mål.

Vill ni se filmen som jag gjorde den här kvällen så klicka här:

NSK_Vlogg11 - Natten då sista tidningen trycktes i Hässleholm

Fredagen den sextonde december 2016

 

Klockan 20.47

2016 har inneburit en väldig massa jobb i min barndomsstad Hässleholm. Norra Skåne är tidningen där jag en gång i tiden började mina dagar som fotograf. Det gör mig glad att få jobba tillsammans med många av de reportarar som jag i allra högsta grad växte upp med och som lärde mig det mesta om journalistik. Det är väldigt kul att fortfarande få vara en del av Norra Skåne.

Cruisingen i Hässleholm är en underhållande stund på flera olika sätt. Det är många år sedan jag fick tillfälle att fotografera den här speciella lördagen. Det var hur kul som helst att få vara en del av detta den sista lördagen i maj. För första gången fick jag dessutom åka runt med flera olika bilar. Jag lärde mig en hel del som jag inte hade en aning om.

Vill ni se filmen som jag gjorde den här dagen så klicka här:

NSK_Vlogg10 - Power Meet och Cruising

Trevlig helg på er alla!

Torsdagen den femtonde december 2016

 

Klockan 19.15

Under det här året har jag slagit ett nytt rekord!

Ett av de viktigaste jobben som har gjorts är hemma hos-reportaget som varje söndag går i Skånska Dagbladet. Jag har hållt på med de här uppslagen ända sedan 2010 men har aldrig varit den ende fotografen som varje vecka plåtat och levererat.

Allt började i april 2015 och så vitt jag vet och hoppas så fortsätter det även 2017. Det handlar än så länge om åttionio veckor i rad.

Som sagt, rekord!

De vi besöker är allt från kändisar till sådana som du och jag. Ibland är jobbet av det enklare slaget och ibland vet man inte riktigt hur man ska fotografera. Det har sällan med stök och kaos att göra utan snarare med linjer och energi. Jag är en dokumentärfotograf från botten av mitt hjärta och därför kan den här typen av jobb ibland befria mig och få mig att slappna av och tänka på annat. Tack för förtroendet, Skånska Dagbladet!

Om du vet något hem som borde besökas under 2017 så är du mer än välkommen att kontakta mig: jorgen@kontinent.se

Onsdagen den fjortonde december 2016

 

Klockan 20.52

En av mina favoritreportrar heter Susanne Gäre. Vi har rest tillsammans en del det här året. Något jag speciellt minns när 2016 summeras är den resan vi gjorde till Frankrike i mitten av september.

Lantbruksmässan SPACE i staden Rennes cirka trettio mil väster om Paris är för mig tämligen gigantisk. Att hitta inne på området krävde karta och kompass. Jag har aldrig tidigare varit på något liknande. Vi gjorde en hel del jobb åt olika tidningar men det jag kommer att ta med mig är det här reportaget som handlade om någon slags skönhetstävling för kor.

Imponerande och kanske aningen skrämmande.

En av årets filmer är just därifrån. Kolla här: NSK_Vlogg22 - SPACE

 

 

 

 

 

Tisdagen den trettonde december 2016

 

Klockan 21.36

Idag är en dag att minnas. Lucia brukar sällan betyda något speciellt för mig men just den här dagen fick hjärtat att klappa på flera sätt av olika anledningar. Kärleksfullt, känslomässigt och dramatiskt.

Jag hade egentligen tänkt att berätta om en helt annan sak som varit viktig för mig under 2016, men den här dagen blev väldigt speciell och jag väljer därför några bilder från kvällen i Hässleholms kyrka.

Just den dramatiska delen får jag av olika anledningar inte publicera.

Däremot så är mina älskade systerdöttrar, Alma och Mathilde, såklart en viktig del av Luciafirandet i vår lilla stad och får vara en stor del av den här kvällen. Ibland är Hässleholm en av de vackraste platserna på vår jord. Ormanäs och Kädarp likaså...

 

 

 

 

Måndagen den tolfte december 2016

 

Klockan 20.44

Ikväll börjar jag berätta om mitt 2016. Vad som har varit viktigt för mig som fotograf under det här året. Inklusive dagens inlägg så återstår tjugo innan den här sidan, det här projeketet, den här dagboken tackar för sig och önskar dig ett gott nytt år!

Kanske blir det inte årets bästa bilder som jag visar här varje dag, men däremot kanske de viktigaste händelserna av olika anledningar.

Jag börjar med en serie bilder som jag fotograferar när jag är i Hamburg. När jag tar mig en liten paus från Carlo och vandrar runt i staden så brukar jag ta bilder på de hemlösa och deras hundar. I det här fallet handlar det om någon slags hundporträtt. Jag tycker väldigt mycket om de här bilderna och när jag tar dem så brukar jag stanna en stund och prata med både hunden och människan.

När jag och Lars Dareberg var i Hamburg för en vecka sedan så berättade jag om detta för honom. Jag har aldrig haft någon tanke om att göra något speciellt med de här bilderna men han kom med ett par fina idéer. Tack!

Du kan se en del här i dagens lilla bildspel.

Söndagen den elfte december 2016

 

Klockan 15.17

Jag har funderat länge och diskuterat i det tysta med mig själv.

Den här helgen har jag helt säkert bestämt mig.

Den här sidan, vardagligen, kommer att avslutas på nyårsafton i år. Det finns flera olika anledningar till detta. Jag lovar att berätta.

Väldigt många klickar varje dag in på den här sidan och läser vad som från början (elfte mars tjugohundrafjorton) var någon slags dagbok. Detta gör mig väldigt, väldigt glad. Men, ibland måste man som sagt fatta lite jobbiga beslut. Från och med i morgon börjar nedräkningen och jag kommer under de sista tjugo dagarna att gå igenom och berätta om mitt 2016. Hänger du med?

 

Ett stort tack till alla som kom till Madrix igår. Vilken kväll! Ett stort tack till Tilde, Jessika, Kevin, Patric, Antti, Dylan och Madrix, såklart! Grymt!

Ikväll blir det Light of Day på Farozon! Lova att du kommer! Insläpp 19.00!

Lördagen den tionde december 2016

 

Klockan 13.45

Den här helgen är väldigt annorlunda. Kameran får ligga hemma och gitarren hänger med ut. Hänger du med?

Ikväll blir det årets sista spelning på Madrix och i morgon vankas det Light of Day på Farozon.

Jag och Dylan kommer att medverka i morgon tillsammans med bland andra Vini Lopez, Joe D'Urso och många, många fler.

Jag hoppas vi ses!

Trevlig helg!

Torsdagen den åttonde december 2016

 

Klockan 20.14

Förutom en fantastisk inspirerande tripp till Hamburg i början av den här veckan så blev det en hel del diskussioner om en annan sak. Kan ni se på den här bilden vad jag menar? Hur fan kan det komma sig att jag nuförtiden till vardags håller om mitt objektiv på det här sättet?

Kan du svara på det Karl Melander???

Igår skrev Lars Dareberg en fin sak om en vacker stund i Hamburg.

Läs här: Malmö-Hamburg-Malmö

På lördag är det årets sista spelning på Madrix! Massor med gäster!

Såklart kommer Chris L Svensson och Johan Åberg att vara en del av även den här aftonen. Vad ni inte visste är att en del av Loserville kommer att vara med och jag är ganska säker på att det här blir en fullständigt magisk afton. Både Antti Vuorenniemi och Patric Berg dyker upp.

Det är ända sedan 2008 som vi stod på en scen tillsammans. Jag längtar!!!

Det går fortfarande att köpa några få biljetter.

Mejla mig nu så fixar jag de få som finns kvar: jorgen@kontinent.se

Onsdagen den sjunde december 2016

 

Klockan 10.10

På lördag blir det en väldigt speciell kväll på Madrix.

Såklart kommer Chris L Svensson och Johan Åberg vara en del av den här aftonen. Vad ni inte visste är att en del av Loserville kommer att vara med och jag är ganska säker på att det här blir en ganska magisk afton.

Det går fortfarande att köpa biljetter.

Mejla mig nu så fixar jag de få som finns kvar:

jorgen@kontnent.se

Tisdagen den sjätte december 2016

 

Klockan 18.59

Hamburg! Alster!

Mina fötter sitter just nu på tåget hem, någonstans i Danmark. De är kalla efter en dag med mycket film, många bilder och en rejäl tripp runt om i Hamburg. Dareberg är en fin filmare som får en att känna trygghet, rolighet och glädje. Han fick mig till och med att hoppa ut på en "plupp" i Alstern för att filma och ta en bild. En fin dag i en helt vanlig del av min värld.

 

 

 

 

Måndagen den femte december 2016

 

Klockan 19.34

Den här dagen betyder väldigt mycket för mig av flera olika anledningar.

Jag är i Hamburg tillsammans med min vän, filmaren Lars Dareberg.

Detta är dessutom mitt inlägg nummer 1000 här på hemsidan.

Allt startade den elfte mars tjugohundrafjorton och har än så länge pågått som någon slags dagbok varje dag. Hur det kommer att forstätta?

Ingen aning, men jag vet helt säkert att Lars Darebergs film kommer att vara en del av utställningen på Hovdala slott nästa sommar.

Hipp hipp hurra!

 

 

 

 

Söndagen den fjärde december 2016

 

Klockan 19.34

Det andra reportaget är ett faktum! Har du sett? Har du läst?

Vad känner du? Vad tycker du? Vad tänker du?

Klicka, kolla och läs här:

Härifrån och framåt

När jag började att gå igenom bilder till det här reportaget så var mitt första val åttiosju fotografier. Jag landade på fjorton samt en ettanbild, alltså totalt femton.

Här har ni några som helt säkert kommer att finnas i något annat sammanhang. Jag lovar! Bilderna är ifrån Jeannes femtioårsfirande strax innan jag och Dylan for till USA. Av en väldigt speciell anledning så valde jag dessutom bilden på underbare lille hunden Tozzy.

I morgon åker jag till Hamburg. Vet du varför?

Lars Dareberg filmar mig och mina fötter i min barndoms stad. Carlos stad! Vi kommer dessutom att fira min hemsida och "Vardagligen".

I morgon är det nämligen ettusen dagar sedan premiären.

Hänger du med? Skål!

Lördagen den tredje december 2016

 

Klockan 18.36

Imorgon är det dags för det andra reportaget om familjen Jeppsson.

Ikväll är en skön kväll. Reportaget som jag levererat den här helgen har varit tufft. Jag är glad att det är godkänt av både Patric och Jeanne.

Jag kommer såklart att lägga ut länkar och bilder här på hemsidan någon gång under morgondagen.

Den här bilden tog jag i torsdags i Stockholm. Jag och Jeanne hade precis kommit upp med tåget och hon gjorde sig själv arbetsklädd.

Hennes arbete i huvudstaden är ett reportage i sig själv. Jag hoppas kunna följa med henne upp igen.

Glad lördag!

 

 

 

 

 

Fredagen den andra december 2016

 

Klockan 18.39

Trevlig helg!

 

 

 

 

 

Torsdagen den första december 2016

 

Klockan 19.45

Det är plötsligt december. Dagarna springer iväg. Jag hänger inte med.

Det har varit en lång dag i Stockholm. Massor med bilder, en hel del film och ett skönt möte med Kontinent.

Jag sitter på tåget tillbaka mot Finja. Ganska trött, ganska sliten men trots detta väldigt glad efter en fin dag på olika sätt.

Jeanne är en underbar människa och ni kommer att få se och läsa allt om detta i helgens tidningar.

Over and out...