Januari 2016

 

 

Vardagligen//Januari 2016

Söndagen den trettioförsta januari 2016

 

Klockan 19.59

Har ni kikat på min nya hemsida?

Jag bygger fortfarande på den och det kommer att ta ett par veckor till innan den kan betraktas som färdig. Lite här och lite där, liksom...

Ni klickar på bilden eller länken för att se mer:

"Footbok - Med fötterna på jorden"

 

Glad söndag på er alla!

 

 

 

Lördagen den trettionde januari 2016

 

Klockan 18.38

Kommer ni ihåg förra helgen? Hur vit och vacker den var?

Även om jag är allt annat än någon som gillar kyla så var lördagen och söndagen två otroligt vackra dagar med vintrigt vitt överallt.

Den här helgen är mörker, bitterhet och elände. Isen är på väg bort, vinden piskar det jävligaste den kan samtidigt som regnet faller och hånskrattar.

 

Kolla här:

"En bit av vardagen"

 

Fredagen den tjugonionde januari 2016

 

Klockan 19.13

Jag har inte träffat Jonas på flera dagar. Vi tog en fika idag och pratade om hur vardagen ser ut. Det är ganska stor skillnad jämfört med bara för ett par veckor sedan. Det mesta har blivit bättre även om allt så klart är långt ifrån bra och perfekt.

Vi pratade även tatueringar. Jonas längtar efter att kunna få fullfölja och göra sin färdig. Det handlar så klart om pengar. Själv så fick jag ett presentkort i julklapp. Jag har inte bokat tid än.

Har ni sett de korta filmklippen om Jonas?

Kolla här:

Hemlös i Hässleholm

Hemlös i Hässleholm v2.0

 

Min nya hemsida finns tillgänglig. Den kommer att växa efter hand.

Klicka, kolla och återkom gärna med tankar och idéer:

www.footbook.se

 

Torsdagen den tjugoåttonde januari 2016

 

Klockan 17.10

Fredagen den åttonde januari lovade jag att inte ha fler fotbilder här på vardagligen. De senaste dagarna så har det blivit en väldig massa bilder på mina fötter fast av ett annorlunda slag.

Hoppas det är ok?

Mina jobb har den senaste tiden inte varit lämpade att visas här på min hemsida av olika anledningar. Det har dessutom varit ganska fullt upp varför jag inte hunnit med något annat. När jobbet tar överhand och bilder inte finns eller lämpar sig för publicering på en sida som denna så får man ibland leka och ha lite kul istället.

Om allt går som det ska så kommer www.footbook.se att finnas något så när tillgängligt från och med i morgon.

 

Onsdagen den tjugosjunde januari 2016

 

Klockan 18.12

Idag har jag klippt mig.

I morgon funderar jag på att tatuera mig.

Varken mer eller mindre...

Tisdagen den tjugosjätte januari 2016

 

Klockan 20.18

Idag har varit en sådan där dag då galenskap tog på tok för stor plats i vardagen. Jag och reportern Peter Paulsson tillbringade förmiddagen i en skog utanför Knislinge, närmare bestämt i Axeltorp. Det var här som den 38-årige läkaren från Stockholm hade byggt en sexbunker i sitt uthus.

Tack käre fader Gud att idiotjäveln aldrig kommer att finnas här ute bland oss igen. Stockholms tingsrätt var på plats för att beskåda galenskapen och jag var där tillsammans med en massa andra fotografer för att ta några skarpa kort.

Tyvärr så tog det här för lång tid varför jag blev en timme sen till sjukhuset i Lund där eftermiddagen har tillbringats tillsammans med Jeanette Johansson. Mycket händer just nu i hennes liv och jag lovar att berätta när jag får lov. Jag har följt Jeanette och hennes kamp mot Parkinson i snart två år. Vi har en bra bit kvar.

Bilden? Tja, om jag får någon dag ledigt så kommer snart min nya hemsida att publiceras. Vilken? Jo, www.footbook.se

God kväll!

Måndagen den tjugofemte januari 2016

 

Klockan 20.54

Jag är trött och slut. Mina fötter fryser efter några minuter ute på den blanka, blöta isen.

Det har varit en tung dag. Kanske berättar jag mer en annan gång...

 

Söndagen den tjugofjärde januari 2016

 

Klockan 19.42

Jag jobbade med den nya hemsidan i natt. Sista gången jag tittade på klockan så visade den 04.22. Oj, vad tiden bara springer iväg när man håller på med den här typen av utmanande, kluriga och kul saker.

Den här söndagen har överhuvudtaget inte erbjudit särskilt mycket sömn och vila utan istället en ganska fullspäckad dag med många jobb runt om i Skåne. Trettiofem mil och tio timmar senare så är jag tillbaka i Finja och längtar efter att få fortsätta pilla med vad som heter www.footbook.se och som ganska snart kommer att finnas på en dator eller mobil nära dig.

Glad söndag, liksom...

 

Lördagen den tjugotredje januari 2016

 

Klockan 19.14

Idag har jag varit ute på ett gulligt litet jobb tillsammans med Carl-Johan Bauler. Ni ser och läser allt om detta i måndagens Norra Skåne.

Från det ena till det andra, liksom. Tvära kast mellan stora, viktiga reportage till små, vackra men lik förbannat betydelsefulla på något vis.

Jag önskar er alla en fin lördagkväll...

 

 

 

 

 

 

Fredagen den tjugoandra januari 2016

 

Klockan 18.35

Oj, vilken vecka detta har varit.

Väldigt annorlunda, inspirerande och spännande på flera olika sätt.

Mycket har låtit sig göras som man aldrig trodde man skulle få uppleva eller vara en del av. En del saker som stod på schemat har fått skjutas upp. Min nya hemsida footbook.se är just en sådan sak.

Den kommer snart, jag lovar...

Jag önskar er alla en trevlig helg!

 

 

 

 

Torsdagen den tjugoförsta januari 2016

 

Klockan 18.14

Vill ni se mer om Jonas? Klicka på bilden eller länken här under:

Hemlös i Hässleholm v2.0

 

Kan ni gissa vad som har hänt mig idag? Jag har varit ute på Finjasjöns is och dum i huvudet som jag är så skulle jag givetvis ta bilder på mina fötter i de djävulska minusgradernas helvete. Bara fötter, minus tio grader och blank is är ingen bra idé. Kom ihåg det...

Följer ni mina fötter på Instagram?

Kolla här: Med fötterna på jorden

 

God afton till er alla!

 

 

Onsdagen den tjugonde januari 2016

 

Klockan 20.21

Telefonsamtal, mejl och sms har fortsatt under morgonen, dagen och kvällen. Bortåt 8500 har nu sett den korta snutten film som lades ut på Vimeo i söndags. Många hör av sig och vill hjälpa till. Vackert!

Jonas är minst sagt en glad ung man och ikväll kom han uppklädd, med kläder han fått under dagen, till HIH (Hemlösa i Hässleholm) mitt emot kyrkan. Det är de hemlösas dag idag och många kom hit för att äta en fin middag tillsammans.

Jag är stolt, glad och tacksam för att ha fått vara en del av allt detta de senaste dagarna och jag ser minst sagt fram emot konserterna den tjugonde februari. Det finns biljetter kvar och ni köper dem på Maxi i Hässleholm.

 

 

 

 

Tisdagen den nittonde januari 2016

 

Klockan 19.58

Vilka fantastiska människor det finns. Sådana som vill vara med och göra lite skillnad. Det är inte utan man imponeras och känner glädje.

Jonas har fått ett tillfälligt boende. Han har dessutom fått mat och blivit erbjuden kläder. Killen jag träffade för lite drygt två veckor sedan har gått från ledsamhet och oro till någon slags obetalbar glädje.

Han hälsar er alla och skickar ett stort TACK!

Jag gör detsamma. Tänk att en liten filmsnutt på en och en halv minut kan hjälpa till att göra sådan skillnad.

I morgon är det "Hemlösas dag" och jag kommer att tillbringa kvällen tillsammans med Ingela och alla de andra på HIH (Hemlösa i Hässleholm).

 

 

 

Måndagen den artonde januari 2016

 

Klockan 21.24

Idag är en sådan där dag då man för nypa sig i armen. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina tjugofem år som journalist.

Den korta lilla filmsnutten om Jonas som jag lade ut och länkade till igår har delats och setts av över fyratusen personer, närmare bestämt i detta nu 4402. Jonas har dessutom blivit erbjuden två olika platser att bo på och ytterligare flera olika, unga som gamla, har hört av sig och vill ge bort såväl mat som kläder.

Jonas är varm i sitt hjärta, hälsar och tackar.

I morgon kan ni läsa om Jonas i Norra Skåne. Vill ni se den lilla korta filmsnutten så klickar ni på bilden eller texten:

Hemlös i Hässleholm

 

 

Söndagen den sjuttonde januari 2016

 

Klockan 19.38

Detta har utan tvekan varit årets hittills mest uppbokade vecka. På flera sätt och vis. Allt ifrån nyheter, reportage och lokal sport till det rent dokumentära som innehåller såväl bild som film.

Förutom mycket jobb i Skåne så blev det även en tripp till Hamburg för att besöka Carlo på sjukhuset. Jag är glad och tacksam över att min älskade pappa Ralph följde med mig och lät mig slippa ensamheten på femstjärniga Atlantic Kempinski.

 

Klickar ni på bilden eller på länken här under så kan ni få se en liten filmsnutt från min första vecka tillsammans med Jonas:

Hemlös i Hässleholm

 

I morgon fortsätter vi...

 

Lördagen den sextonde januari 2016

 

Klockan 18.29

Oj, vad åren bara trillar bort.

Idag för fyra år sedan var en sådan där dag, stund och kärleksfull händelse i livet som jag aldrig någonsin kommer att glömma.

Upplevelser som är svåra att beskriva.

Jag och Jessika åkte till Asbury Park i New Jersey för att vi var inbjudna att vara en del av Light of Day. Vad vi helt säkert visste var att vi skulle få en stund under söndagen för att framföra våra egna låtar. Vad vi inte visste var att vi skulle få vara med på inspelningen av Bruce Springsteens video, "We Take Care of Our Own", som spelades in på fredagseftermiddagen inne i centrala Asbury Park. Vad vi inte heller hade en enda gnutta aning om var att vi på lördagkvällen skulle få stå på scenen inne i legendariska Paramount Theatre tillsammans med vår vän Willie Nile och Bruce Springsteen.

Jag får fortfarande knipa mig i armen.

Egentligen skulle jag vara en del av Light of Day ikväll men tyvärr så var jag tvungen att tacka nej på grund av väldigt mycket film och fotojobb.

Nästa år är det femårsjubileum och då jävlar!!!

Glad lördag på er alla!

Fredagen den femtonde januari 2016

 

Klockan 18.59

Hemma igen efter en ganska galet full dag på flera sätt och vis.

Jag har bland annat fått umgås en stund med fina familjen Claëson i Hästveda. Oj, så gott det var att få ses igen.

Eftermiddagen tillbringades för övrigt på ett speciellt ställe i utkanten av Hässleholm. Jag skulle egentligen ha börjat intervjuat Jonas redan i tisdags men med anledning av vad som hände i Broby och Hamburg så var vi tvungna att skjuta på det till idag.

Jonas har berättat om sitt liv och sin tid som hemlös. Det gör på flera sätt ont i hjärtat att lyssna på hans berättelse.

Alla ni som köpt biljetter till konserten "Hemlösa i Hässleholm" lördagen den tjugonde februari kommer helt säkert att få se en del av detta.

Som om detta inte räcker så har jag dessutom fått träffa och prata en stund med en mycket intressant kvinna som lyckats räta upp ett tufft och krokigt liv på ett ganska fantastiskt sätt. En känslig och tämlingen overklig berättelse som jag hoppas kunna få vara en del av framöver.

Torsdagen den fjortonde januari 2016

 

Klockan 19.39

Sist jag var i Hamburg var strax innan jul. När jag inte följde Carlo utan promenerade runt i staden så började jag fotografera de hemlösa och deras hundar. Idag fortsatte jag lite smått.

Vill ni se fler bilder som dessa så klicka här:

A Dog Day Afternoon in Hamburg

Onsdagen den trettonde januari 2016

 

Klockan 21.02

Redan på nyårsafton var jag ganska orolig för min vän Carlo i Hamburg.

Han svarade varken på samtal eller sms. I lördags fick jag reda på att han ligger på sjukhus och har gjort det ända sedan den tjugoåttonde december.

Hans lever, njurar och en lunga är inte som de ska. Han ligger inlagd på ett av Hamburgs största sjukhus och kommer att göra det ett bra tag till.

Läkarna känner fortfarande en osäkerhet om hur det ska gå men de har fått Carlo att varken använda droger eller alkohol sedan han kom in. De har även lyckats få honom att gå ner från femtio till tio cigaretter om dagen, dessutom har han börjat använda filter. Imponerande!

Jag är orolig för min vän och hade jag kunnat hade jag stannat kvar här i Hamburg. Alla ni som följer Carlo här på min hemsida vet redan det mesta. Ni andra får gärna kika här för att få lite info:

Carlo Behrens - På Andra Sidan

 

Tisdagen den tolfte januari 2016

 

Klockan 21.00

Det är svårt att försöka skriva något om en dag som denna.

Massor med känslor och tårar.

En sorgens dag i Broby...

 

 

Måndagen den elfte januari 2016

 

Klockan 18.28

"Look up here, I’m in heaven

I’ve got scars that can’t be seen

I’ve got drama, can’t be stolen

Everybody knows me now"

David Bowie

 

Dagen är fylld med sorg i hjärtat.

Bilden på en av mina idoler tog jag på Roskilde Festivalen den trettionde juni 1996, några veckor innan jag flyttade till Boston för att lära mig att bli fotograf på riktigt.

Första gången jag såg David Bowie var på det förbannade Eriksbergsvarvet i Göteborg den tjugosjunde juni 1987. Jag minns inte mycket mer än att jag avskydde Eriksberg men älskade Bowie.

Oj, vad senaste plattan, Black Star, som släpptes i fredags helt plötsligt blev värd allt och mer därtill...

Söndagen den tionde januari 2016

 

Klockan 19.03

Idag har filmandet tagit fart på riktigt här hemma i Hässleholm.

Jag och Jonas har dels tillbringat en stund tillsammans i ett söndagstomt centrum och dessutom har det filmats en del på stationen.

Det är första gången som jag under mina tjugofemår som skrivande och fotograferande journalist har gjort den här typen av jobb i min lilla hemstad. Jonas inspirerar och Hässleholm verkar hålla med och ställa upp med sina miljöer på rätt sätt.

På tisdag blir det intervju och mer film.

Glad söndag på er alla!

Lördagen den nionde januari 2016

 

Klockan 14.54

Idag har ett nytt projekt så smått påbörjats.

Jag har tillbringat en del av eftermiddagen tillsammans med Jonas som är tjugosex år och hemlös.

Hässleholm är en ganska liten stad. Trots detta så finns det några ibland oss som av olika anledningar inte har någonstans att bo.

Lördagen den tjugonde februari kommer det att bli en välgörenhetskonsert till förmån för "Hemlösa i Hässleholm". Filmen som jag precis har påbörjat kommer att vara en del av den här kvällen.

För det första så är det ta mig fan dags att vi berättar om de hemlösa i vår lilla stad på ett sätt som förhoppningsvis berör och skakar om.

För det andra så är det gott att bli tillfrågad om ett sådant här dokumentärt projekt av välgörenhetskonsertens ansvariga Birgitta Lowén.

Dessutom ett stort tack till HIH (Hemlösa i Hässleholm) och Ingela Hansson för all hjälp i det här projektet. Ni gör en grymt vacker och viktig insats på flera olika sätt.

Fredagen den åttonde januari 2016

 

Klockan 19.45

Vet ni vad?

Detta är den sista bilden ni kommer att få se på mina fötter här på "Vardagligen". Detta är den sexhundratrettionionde (639) dagen i rad som jag gör ett inlägg på den här sidan. Tvåhundrafem (205) av dessa har varit på mina fötter på ett eller annat vis. En knapp tredjedel således.

"Vardagligen" kommer att fortsätta fast utan mina fötter. De kommer ni istället att få se på en sida som har adressen: www.footbook.se.

Den kommer att ha premiär någon gång under nästa vecka.

Bara så att ni vet...

Trevlig helg!

 

 

 

Torsdagen den sjunde januari 2016

 

Klockan 18.48

Snön faller i Finja. Jag gillar inte det här. Kallt, kallt och kallt.

"Årets bild" är inskickat och klart. Klockan 03.28 inatt så åkte mina bilder in i systemet. Jag tänker inte göra som föregående år och visa en massa bilder som jag bestämt mig för. Tvärtom så kommer jag inte ens att prata mer om det här.

En sak är säker, helt säker, och det är att jag från och med 2016 kommer att ha en mapp i min dator som heter "Årets Bild". I den mappen ska jag under året lägga in de bilder som jag tror och hoppas på. Mappen finns förresten redan på skrivbordet...

I morgon är det fredag igen. Jag är ledig. Tack för det!

 

 

Trettondagen den sjätte januari 2016

 

Klockan 20.14

Febern och halsontet verkar inte vilja lämna kroppen men det fick inte mig att låta bli att åka till Tyrs Hov i eftermiddags för att fotografera hockeyderbyt mellan Tyringe och Kristianstad.

Det blev ganska mycket plåtat eftersom Norra Skåne kommer att köra två uppslag morgondagens tidning. En hel del skarpa och oskarpa kort tillsammans med Tyringes hejarklack. Kul!

Just den här bilden kommer inte att vara en del av morgondagens tidning, däremot så tycker jag att den passar ganska bra här på "Vardagligen" en dag som denna.

Igår när jag låg här i sängen och tyckte synd om mig själv så passade jag på att skaffa mig en ny domän och en webbadress till en sida som jag snart kommer att börja snickra på. Adressen är www.footbook.se. Kan ni gissa vad den kommer att handla om när den sjösätts?

 

Trettondagsafton den femte januari 2016

 

Klockan 16.47

Jag ligger hemma med ont i kroppen, feber och allmänt trött och slut i huvudet. Min duktiga kompis MacBook Pro jobbar för fullt och försöker hjälpa mig att låsa upp hänglåset och hitta bilderna och reportagen som ska skickas till "Årets Bild". Det är svårt i år. Värre än vanligt.

Varför då?

Jo, under alla mina år som fotograf så har jag aldrig tagit så många bilder, varit delaktig i så många reportage, dokumentära projekt, porträtt och serier som under 2015. En del sitter i huvudet men när man går igenom sina diskar så dyker det alltid upp något som man inte hade en tanke på.

Känner mig tämligen chanslös men naturligtvis så ska en hel del material väljas ut och skickas iväg senast på torsdag 18.00.

Trots febern så kunde jag inte låta bli att ta mig ut i det vackra vädret en kort stund. Dagens bild är inget speciellt men med tanke på att jag har lovat mig själv att göra ett inlägg här på "Vardagligen" varje dag så fick det bli som det blev. Jag önskar alla en fin trettondagsafton...

Måndagen den fjärde januari 2016

 

Klockan 20.52

I dagens Norra Skåne fanns ett helt uppslag med vad jag kallar "Året i bild 2015". Klicka på länken om ni vill läsa och se alla bilderna:

Året i bild 2015

 

Första dagen på jobbet 2016 har tillbringats på Kastrup utanför Köpenhamn med anledning av gränskontrollerna som drog igång i morse.

Oj...

Söndagen den tredje januari 2016

 

Klockan 19.38

De säger att vinden, kylan och snön kommer in från Ryssland. Att den kommer österifrån kan jag helt säkert hålla med om. Kallt och obehagligt om ni frågar mig.

Årets första fotbild är ett faktum.

Trevlig söndagkväll på er alla!

Lördagen den andra januari 2016

 

Klockan 18.33

Har ni läst och tittat i Norra Skåne idag?

Oj vilken start på 2016! Vackert jobbat av redigerare Robert Rolf.

På torsdag i veckan som kommer så är det deadline för Årets Bild och jag tror minsann att jag kommer att skicka in en del av dessa bilder i porträttklassen. Vad tror ni? En bra eller dålig idé?

 

I morse påbörjade jag ett helt nytt projekt som kommer att bli en väldigt spännande del av januari och februari. Nästa helg börjar jag på allvar och jag lovar att visa och berätta så smått efter hand.

Nu ska jag och Dylan bädda vår febriga Jessika i sängen, koka lite vatten, blanda i ingefära och citron, lägga oss i sängen och se en film tillsammans.

Glad lördag på er alla!

Nyårsdagen den första januari 2016

 

Klockan 15.26

2016 är här. Hur blev er nyårsafton? Jag håller alla mina tummar, tår och hoppas att den blev som vår...fantastisk. Tillsammans med föräldrarna så fick jag och Jessika en kväll att minnas.

 

2016 är mitt eget 10-års jubileum. Det var nämligen någon gång i juli 2006 som jag tog den första bilden på mina fötter. Bilden som gav mig ett pris i Årets Bild 2007 och som sedan fick mig att så smått bli beroende av det här lilla hobbyprojektet.

I slutet av förra året så bestämdes det att en stor utställning kommer att äga rum på Hovdala slott under sommaren 2017. Det kommer även att bli en bok och lite annat.

Under resans gång så har de här bilderna aldrig varit ett jobb men under 2016 kommer det utan tvekan att bli viktigt för mig på ett annat sätt än det hittills har varit.

Tja, nu vet ni vad jag kommer att syssla med under det här året :-)

Glad nyårsdag på er alla!