juli 2014

Onsdagen den nionde juli 2014

Klockan 20.01

Oj, vilken kokhet dag.

Jag hade för mig att jag skulle jobba och börja försöka få ihop det första från de senaste dagarna i Estland.

Istället blev det något helt annat även om jag visst har börjat så smått.

Hettan har varit en sak men dagens riktiga hetta måste ju rimligtvis handla om den tyska slakten av ett litet pojklag från Brasilien. Herre min Gud!

Jag satt utanför Forum i Köpenhamn i går kväll när sms:en rullade in efter hand. De kom från både Mikael Ankarvik och min far. Ett tag så trodde jag att de konspirerade och skämtade med mig. 1-0 till Tyskland blev 5-0 på bara några minuter. Overkligt och helt underbart.

Min duktige vän Daniel Nilsson gjorde den här filmen igår i Brasilien. Idag har BBC skrivit och rekommenderat. Fan vad kul! Grattis Daniel!

Imorgon blir det SvedalaRock för hela slanten och på fredag, lördag är det dags för Siesta här i Hässleholm.

Njut av sommaren mina vänner, njut....

 

 

Vardagligen//Juli 2014

Torsdagen den trettioförsta juli 2014

Klockan 22.09

Sista dagen av den varma sommarmånaden juli.

Om bara någon timme tar vi oss vidare in i augusti och dag för dag närmar vi oss mörkare kvällar och höst.

Det kan nog bli okej efter en sommar som denna.

Dagen har tillbringats med uppdateringar av hemsidan. Inget som märks jättetydligt kanske men jag inser att jag blivit bättre och bättre och därför behöver pussla om jämfört med hur jag byggde från början.

Snart kommer nya reportage och annat att dyka upp.

Dylan och jag tog ett kvällsdopp tillsammans med min älskade mamma Gun-Britt. Pappa Ralph fegade ur men vi älskar honom i alla fall.

Förresten så var det precis på den här bryggan vid Finjasjön som jag tog min första fotbild. Året var 2006 och bilden blev nominerad till Årets Bild 2007. Det kändes som det var dags att ta ett nytt kort här ikväll.

God natt...

Onsdagen den trettionde juli 2014

Klockan 18.14

Familjen Nordström är roliga rackare. Den här honkatten har de döpt till Jörgen. Varför då?

Jo, det kan vara så att den söta lilla tösen kommer att flytta till Finja och då tyckte de att den gott kunde heta Jörgen tills den lämnade deras palats.

Jag har idag äntligen fått tillräckligt med tid för att kunna lägga upp mina första bildserier hos kontinent.

Kolla här: Kontinent

Jag är stolt, glad och tacksam över att få vara en del av denna fina agentur.

Jag ser verkligen fram emot årets tripp till visa pour l'image i Perpignan. Inte minst för att jag fått kontakt med otrolig duktiga fotografen Yunghi Kim. Hon kommer att ställa ut i år och det ska bli trevligt att få träffa henne igen.

Hon var coach åt oss i The White Team under Eddie Adams Barnstorm X 1997. Kolla henne här: Yunghi Kim

Pssst, missa inte broder Brundins vernissage den 16/8. Kolla här: Lars Brundin

Vad händer annars här i Finja? Jo, idag är det tre år sedan ett vackert bröllop här på Spettgatan. Det kallas läderbröllopsdagen. Bara en sådan sak, liksom.

Tisdagen den tjugonionde juli 2014

Klockan 21.53

Med fötterna ovan vattenytan

Efter en minst sagt svettig och tuff dag med tekniska problem, konflikt med hårddiskar och en massa annan skit så var det underbart att få avsluta så här.

Ibland glömmer man snabbt en jobbig dag. Ibland blir livet helt plötsligt snäppet vackrare än vanligt.

Vilken sommar vi har.

Måndagen den tjugoåttonde juli 2014

Klockan 14.49

Tekniska museet

En ledig dag till i huvudstaden. Wow, liksom.

Ett stort tack till Åsa som låtit mig och Dylan bo, sova, äta och svettats i hennes fina lägenhet i Solna. Fyra varma nätter men väldigt bra stunder detta till trots.

Idag har det varit lugnare än igår. Regn har fallit men långt i från på samma sätt som igår. Ljusår ifrån igår.

Dylan ville till Tekniska Museet och det är där som några överblivna timmar har tillbringats. Oj, så kul. Utställningen Game On med alla spel från barndomen fick ett par tårar att falla. Jag har spelat Commodore 64 och en massa annat från förr. Jag slog Dylan flera gånger i olika spel. Något som aldrig tidigare har hänt.

Just nu sitter vi på Snälltåget mot Finja. Här är nog cirka 45 grader varmt ombord och jag har just fått reda på att anledningen till att de flesta fönster inte går att rulla ner är på grund av att man skruvade fast dem i vintras.

Polisanmälan?

Söndagen den tjugosjunde juli 2014

Klockan 15.29

Idag har man fått många nya vänner. När sådant som hände här i Stockholm i eftermiddags händer så tror jag att det är just så att man får kompisar för resten av livet.

Orkanstyrka, regn och blixtnedslag skapade en känsla av att jorden skulle gå under. Från några enstaka moln till ett skyfall som jag aldrig tidigare upplevt.

Inte ens i Philadelphia när orkanen tittade till oss och ställde in en Springsteenkonsert för sisådär femton år sedan.

I eftermiddags höll det på ungefär tjugo minuter sedan sken solen igen.

Jag var på plats för att påbörja ett projekt tillsammans med Robin Stjernberg. Oj, vilken start.

Tyvärr ställdes hans konsert på Skansen in men jag tror att vi alla ändå känner att vi fått uppleva något väldigt speciellt.

Folk hade rest långt för att vara här på Skansen tillsammans med Robin idag. De fick några väldigt speciella stunder som de aldrig kommer att glömma.

Dylan har hjälp Robin hela eftermiddagen med handdukar och annat. Jag tror att vi alla som var där inte kommer att glömma detta.

Lördagen den tjugosjätte juli 2014

Klockan 17.02

Idag har jag lekt sportfotograf igen.

Hela dagen har tillbringats i Sundbyberg och deras jättefina basebollpark.

Sölvesborg har spelat två matcher mot just Sundbyberg. Första matchen vann våra vänner från södern med 7-1 men den andra förlorades tyvärr mot Sundbyberg Heat med 8-5.

Min GoPro har använts för fullt. Utan Dylan hade jag nog haft ångest och legat i fosterställning mellan tagningarna. Tack Dylan!

Kul att få ha tagit den här typen av bilder på elitnivå.

Förresten, vi hann till Kungsträdgården en liten runda. Dylan ville träffa sina hjältar i svenska YouTube-världen. De heter Walter, Adrian och Andreas i Dunderhumor.

Dylan har bland annat tagit selfies med grabbarna. Kolla mer här.

Fredagen den tjugofemte juli 2014

Klockan 18.38

GoPro, Fotografiska, Gröna Lund och King Diamond.

En riktigt skön semesterdag med andra ord.

Länge, länge sedan jag har varit ledig i Stockholm. Vilket väder och vilken fantastisk vän jag har i min älskade elva årige son Dylan. Han, precis som jag gillade Sebastiao Salgado skarpt, även Dana Sederowsky. precis som jag så älskar han vår nya GoPro som har gått varm idag. Precis som Dylan så tycker jag att Gröna Lund är ganska kass jämfört med Bakken, Tivoli och Liseberg.

Han var ju inte med när jag såg King Diamond på hans Abigail-turné i Göteborg 1987.

Det var jag och broder Niclas Svanlund som på den tiden åkte runt och såg alla konserter som gick att se. Om jag minns rätt så var King Diamond ganska bra då. Idag var han ganska tramsig.

Torsdagen den tjugofjärde juli 2014

Klockan 21.42

Hej Solna!

Från Hamburg till Stockholm via Finja en natt.

det blev inte särskilt många timmar hemma på Spettgatan innan det i eftermiddags bar iväg till huvudstaden. En utav tidernas värsta tågresor med en värme som var på gränsen till overklig. Men, vi kom fram. Både jag, Dylan och vår nya kompis GoPro. Vi har knäppt 1400 kort på några timmar.

Dagens bild är bara ett av alla dessa.

Imorgon blir det en ledig dag. Skönt! Det var länge sedan det fanns en ledig dag i Stockholm.

Onsdagen den tjugotredje juli 2014

Klockan 16.11

GoPro

Första dagen med en ny liten kompis. Oj, vilken imponerande liten sak. Den kommer att bli väldigt mycket mer än bara en leksak. Min älskade son kan allt om GoPro och har lärt mig mycket redan så här på första dagen. Tack Dylan!

Det är nu strax efter midnatt och vi har precis anlänt till Finja efter fyra väldigt intressanta och produktiva dagar i norra Tyskland. Ja, ja...det har hunnit bli några timmar semester också.

I morgon sticker jag och Dylan vidare mot vår huvudstad och ytterligare några händelserika dagar.

Nu ska jag sova. God natt...

Tisdagen den tjugoandra juli 2014

Klockan 05.42

Tidig morgon på Steindamm i Hamburg.

För alla er som kan ert Hamburg så vet ni att Steindamm är en gata i distriktet St George som ligger vägg i vägg med Centralen. Det är en lite mindre variant av Reepeerbahn. Fattigare och än mer tragiskt.

Jag lyckades boka ett hotell på Steindam 29. bottenvåningen består av en Sexshop. Under en tidig promendad längs med gatan kan man konstatera att rester har lämnats kvar som berättar att det varit en tuff natt.

Vi steg upp väldigt tidigt i morse för att hinna i tid till duvsläppet. En mycket intressant och spännande förmiddag i Neustadt. I september återvänder jag när den stora finalen avgörs.

 

Måndagen den tjugoförsta juli 2014

Klockan 11.38

Tyskarna är fortfarande väldigt glada. Överallt ser man den tyska flaggan på många fler ställen och sätt än vad som är normalt.

Neustadt i Holstein är inget undantag. Här kommer en utav Europas största tävlingar inom brevduvesporten att äga rum. Just nu tränas 1531 brevduvor inför den stora finalen i september.

Duvan till vänster om den tyskklädda statyn har tävlat färdigt. Han är en stjärna som vunnit flera tävlingar och sysslar idag endast med att sätta nya sportiga brevduvor till världen. Han ser ut att må bra.

Imorgon klockan 07.00 startar den tredje deltävlingen. Den är 42 kilometer långt och förväntas ta de tävlande duvorna cirka en halvtimme.

Jag kommer att vara på plats för att kontrollera detta.

Söndagen den tjugonde juli 2014

Klockan 22.18

Den blå timmen

Lugnet har lagt sig i kropp och själ efter ett tämligen sanslöst dygn.

Det har öst in beröm och kärlek från väldigt många under dagen. Man blir stolt, glad och tacksam.

Jag hoppas att ni alla förstår att utan er hade det inte blivit en sådan kväll som det blev. Tack!

Idag har bilen rullat söderut till en plats som alltid gör mig lika glad, lugn och harmonisk.

Dylan och jag testade vågorna som rullade in i Timmendorfer Strand under den blå timmen. Underbart!

Lördagen den nittonde juli 2014

Klockan 19.03

Ibland räcker inte orden till. Ibland är det svårt att beskriva känslor och händelser. Ibland är det inte lönt att ens försöka.

Denna kvällen glömmer jag aldrig.

Local Heroes på Hovdala. Vackraste vädret. Underbaraste publiken. Bästa artisterna och musikerna. Wow!

Ett stort tack till er alla.

Fredagen den artonde juli 2014

Klockan 15.52

Hovdala

Här kommer scenen att stå imorgon.

När jag skriver detta, ett par timmar efter att bilden är tagen, så är det ganska exakt tjugofyra timmar tills dess att konserten imorgon har startat. Vi drar igång 19.00.

Insläpp klockan 18.00.

Det kommer att bli en underbar afton med fantastiskt väder. Jag lovar!

Till alla er som inte köpt biljett så kan jag meddela att det kommer att säljas vid ingången. Tvåhundrafemtio kronor. Kontant.

Vi ses längst fram!

Torsdagen den sjuttonde juli 2014

Klockan 19.01

Det här är min Yairi. En handbyggd väldigt fin och bra gitarr som åkt många mil med mig. Många, många mil.

Jag köpte den 1998 för en väldans massa pengar.

Jag är glad att den finns kvar och att den har orken att ibland ligga nerbäddad i fodralet en stund medan jag sysslar med annat.

Idag är första gången som jag öppnar upp och släpper in luft till min vän sedan den tjugoandra mars. Det är nästan fyra månader som mörkret har omslutit denna skönhet. Det har aldrig tidigare hänt.

På lördag står vi tillsammans på scenen igen. På Hovdala Slott. Jag vet inte vem av oss som längtar mest?

Bara så att ni vet så kommer det att bli underbart väder på lördag. Dörrarna öppnar 18.00. Biljetter går att köpa vid ingången. Tvåhundrafemtio kronor styck! Cash!

Konserten börjar 19.00.

Vi ses längst fram!

Onsdagen den sextonde juli 2014

Klockan 14.58

Nimis

Det brukar bli ett par rundor ut mot Mölle och Kullen varje sommar. Idag var det dags för den första turen tillsammans med familjen Nordström. De hade aldrig sett nimis och frågade mig och Dylan om vi ville följa med och klättra. Såklart vi ville.

Det finns en tid för det mesta. Just nu så känns det som att det är rätt tid att slappna av, njuta av sommaren och bara må jävligt bra av sådant som dyker upp.

Idag blev en sådan dag.

Tack familjen Nordström för en härlig stund.

Tisdagen den femtonde juli 2014

Klockan 18.18

Vi har blivit av med Dylans lille katt Kurre. Det är nog snart tre veckor sedan. Jag tror att han är ganska nära oss men inte vill komma hem. Detta beror nog på en ovänskap med en av de senaste katterna som också bor hos oss.

Kolla här: Kurre

Hittar ni Kurre så snälla kom hem med honom till oss i Finja på Spettgatan 1.

Dagen har tillbringats på ett fint jobb i Malmö tillsammans med min vän och fantastiskt duktige stockholmsreporter Åsa. Nu blir det fotopaus ett par dagar och istället lite annat jobb inför Hovdala och "Local Heroes" på lördag. Hur är min röst? Jag har inte sjungit många toner sedan den tjugoandra mars när jag bröt mina revben och punkterade lungan.

Undrar hur rösten låter? Vi får se...på lördag :)

Måndagen den fjortonde juli 2014

Klockan 16.35

Mys i Finja

Dylan har varit i Turkiet och jag har inte träffat honom på två veckor. Äntligen, liksom. Vi har haft en underbar eftermiddag.

Annars har den här dagen handlat mycket om "Local heroes - En resa i Springsteenland". Jag och Niclas Brandt har beslutat oss för att den här konserten ska bli av.

Vi har fått fantastisk hjälp av en massa människor som delat vårt inlägg på Facebook. Ett stort tack till er alla.

Biljetter köper man här: Local Heroes

Man kan göra detsamma på Turistbyrån i Hässleholm samt vid entrén till Hovdala på lördag.

Vi ses längst fram mina vänner...

Söndagen den trettonde juli 2014

Klockan 00.18

Holland hade precis vunnit brons i VM. Jag hann hem mellan Laleh och Icona Pop för att se andra halvlek samtidigt som jag gjorde ut bilder och mejlade till redaktionen.

Ösregnet gjorde att det liksom inte var kul att sitta eller stå någon annanstans och jobba än just hemma i Finja.

Siesta är slut. Tre dagar blev två. Tusentals besökare blev hundratals. Undrar om den här festivalen finns kvar efter det här.

Jag har varit på alla. Från att det hette Festival Blå tills igår. Jag har spelat här ett par gånger med Loserville. Jag har hoppat från scenen och sprungit på Sahara Hotnights manager så att han hällde kaffe över sig själv. Jag har till och med knäckt ett par revben när jag hoppade på scenen under vår egen låt "Let's Get Drunk".

För det mesta har jag däremot stått i fotodiket och knäppt några skarpa kort under artisternas första tre låtar. Det har varit väldigt roliga år. Detta året var inte särskilt kul. Snarare lite ledsamt...

Lördagen den tolfte juli 2014

Klockan 18.08

Sarah Wihlborg

Jag har känt Sarah sedan hon var en liten flicka. Idag är hon fotograf och här på Siesta så är det faktiskt första gången jag ser henne i diket framför scenen.

Hon är redan grymt duktig men det är inget som hindrar henna att ta flyget till Australien nästa lördag. Hon checkar in i Brisbane och kommer att plugga mer foto de närmaste tre åren.

Vi kommer att sakna dig i Sverige, Sarah. Du är värd allt det bästa. Var rädd om dig.

Kolla här: http://sarahwihlborg.com

 

Fredagen den elfte juli 2014

Klockan 18.04

Från den ena festivalen till den andra.

Det var länge sedan jag hade en sommar med så mycket musik och festivalfotograferingar. Igår var jag i Svedala och idag blev det Hässleholm och Siesta.

Svedala är favorit som slår ut årets Siesta med hästlängder. Nummer ett än så länge i sommar är naturligtvis förra torsdagens Rolling Stones på Roskilde.

Det bästa med Siesta är Timbuktu och att det är krypavstånd hem till Finja.

Önskar er alla en trevlig helg...

Torsdagen den tionde juli 2014

Klockan 19.05

Världens bästa festivalmamma och hennes underbara och snart lika duktiga festivaldöttrar.

Det är alltid lika gott att få komma till Svedala för att antingen stå på scen med en gitarr eller strax nedanför som fotograf. Inte bara för att detta är en grymt gemytlig festival och för att det alltid finns några riktigt bra konserter att se fram emot. inte heller för att matutbudet är bättre här än någon annanstans. Nej, här i Svedala finns nämligen några av Sveriges bästa festivalarbetare. Matilda, Sara, mamma Mai-Britt och Lina.

Ett stort tack för att ni finns och får oss fotografer, skribenter, musiker och pajasar att må bäst.

Idag ville jag ta en lite annorlunda bild på dessa härliga kvinnor. Tack!

 

Tisdagen den åttonde juli 2014

 

Klockan 14.41

E.T. phone home

Solen skiner och Köpenhamn ler. Jazzfestivalen är i full gång och smörrebröden får oss att må väldigt bra. Kanske Gammel Dansken är en aning inblandad också.

Helgen har varit fantastisk i Estland och vädret fortsätter att imponera här i Köpenhamn. Om ett några timmar ska Dolly Parton fotograferas och sedan bär det hemåt för första gången på en vecka.

Imorgon hoppas jag kunna ligga på balkongen i solen och gå igenom lite bildmaterial då och då.

Vi får se...

Måndagen den sjunde juli 2014

 

Klockan 19.01

Kastrup....dagen efter

Det har varit fyra tuffa dagar i Estland. Väldigt roliga och fantastiska på alla sätt, alla vis. Mycket jobb och sena nätter.

Idag har jag och Henrik varit med i några olika estländska tidningar. När jag fotograferade presidentens hustru så hade vi ett tjugotal fotografer bakom oss som tog rejält med bilder. Henrik såg dem alla och finns med på deras bilder. Min rumpa finns också med på ett par ställen. Kolla här.

Jag sitter på flyget mot Köpenhamn när jag skriver detta. En knapp timme kvar. Stannar i den danska huvudstaden inatt eftersom jag ska fotografera Dolly Parton imorgon.

Vi ses längst fram :)

Söndagen den sjätte juli 2014

 

Klockan 17.12

Estlands First Lady Evelin Ilves.

När presidentens hustru befann sig i Stockholm för några veckor sedan så fick jag möjligheten att jobba tillsammans med henne. Hon är en väldigt rolig och varm kvinna och det var därför kul att få träffa henne idag igen.

Hon ville gärna vara en del av porträttjobbet jag sysslat med de senaste tre dygnen.

Utan Henrik Göthlin, den fantastiske Henrik Göthlin, så hade jag varit chanslös. Wow, så kul vi har haft med män och kvinnor i alla åldrar under den här fotograferingen.

Jag ska njuta av sista kvällen här i Tallin. Jag tror jag börjar bli förälskad i den här staden.

Jobbet är gjort så skål och glad söndag på er alla.

Lördagen den femte juli 2014

 

Klockan 10.02

Estland

Den här dagen har än så länge verkligen varit väldigt, väldigt märklig. Jag har åkt runt i norra delarna av landet tillsammans med Henrik och vår guide Aljona. Att det skulle bli en fin dag var nog redan spikat men att den skulle bli så här intressant och spännande var svårare att gissa.

Vi har hittat ställen i lilla Estland som få har fått se.

Sovjets gamla kärnvapenhallar som idag är något helt annat.

Mer bilder kommer snart.

Det skakar fortfarande i kroppen efter Rolling Stones fantastiska konsert på Roskilde. Fler bilder kommer snart. Inatt har jag fått sova och känner mig väldigt mycket piggare än när jag landade här i Estland i går runt lunch.

Henrik tar grymt väl hand om mig och ikväll väntar en av landets stora aftnar när visor ska sjungas inför tusentals lyckliga estlänningar.

Jag önskar er alla en riktigt glad lördag...

Fredagen den fjärde juli 2014

 

Klockan 00.21

The Rolling Stones.

Wow! Wow, så in i helvete!

Jag har sett Rolling Stones vid tio tillfällen men aldrig, aldrig bättre än europa avslutningen på sommarens turné här på Roskilde.

Detta var dessutom första gången i mitt liv som jag fotograferade en konsert som denna från start till mål. Två timmar och tjugoen minuter.

Ni ska få se fler bilder snart men först vill jag vila för att sedan ta mig vidare mot Kastrup och Tallin.

Trevlig helg på er alla!

Torsdagen den tredje juli 2014

 

Klockan 17.13

Roskilde från start till mål. Kolla här.

Insläppet till årets Roskildefest gick precis av stapeln. Hur kul som helst att vara tillbaka. sex år sedan sist. Innan dess var jag här femton år i streck.

Minns väldigt väl första gången med mina vänner från Gamleby och broder Jeppsson (FTSSM). Det var i min farmor och farfars gamla husbil som såg ut som en väldigt stor penis. Min pappa Ralph hade själv tillverkat den med ett huvud från Mercedes och en kropp från Volkswagen. Det finns bilder på detta och de kommer snart att släppas :)

De femton åren gav en väldig massa fina minnen. En del har man glömt och rätt mycket har man aldrig kommit ihåg.

Nästa år är jag här igen. Helt säkert. Då stannar jag alla fyra dagarna. Imorgon blir det Estland och Tallin.

Men först lite OutKast och Rolling Stones.

Onsdagen den andra juli 2014

 

Klockan 18.52

Packar väskorna.

Efter en fin dag på Österlen och jobb med ett fint magasin så tillbringas nu kvällen med att få ihop lite saker som ska med på veckans tripp.

Jag börjar med en dag på Roskildefestivalen imorgon. Det är Rolling Stones som ska fotograferas och skrivas om. Eftersom de fick fin kritik i Stockholm igår så ser jag fram emot att få se de gamla gubbarna ännu en gång. Kan det vara den tionde Stones-konserten för mig? Jag har hur som helst aldrig fotograferat dem.

Efter detta kommer jag att ta mig till Kastrup för att lyfta mot Estland på fredag.

Tisdagen den första juli 2014

 

Klockan 15.02

Min älskade pojke.

Vi har haft nästan tre veckor i sträck tillsammans men idag åkte han hem till sin mamma för att tillbringa ungefär samma tid där. Jag vänjer mig aldrig. Saknar redan ihjäl mig.

Livet är liksom inte lika kul utan Dylan.

Vi ses snart igen mitt hjärta...