maj 2015

 

 

Vardagligen//Maj 2015

Söndagen den trettioförsta maj 2015

 

Klockan 02.09

Late night Amsterdam...

 

 

 

Lördagen den trettionde maj 2015

 

Klockan 15.52

Semester v 2.0

För det första: Jag blev väldigt rörd och glad när jag läste mejlet som Magnus Laupa skrev till oss alla om det fina mötet som Kontinent hade ute i Stockholms skärgård för ett par veckor sedan.

Glad, stolt och tacksam! Känns väldigt speciellt att få vara en del av Kontinent.

För det andra: Var är jag?

Skål och glad lördag på er alla!

 

 

 

Fredagen den tjugonionde maj 2015

 

Klockan 19.27

Efter en sanslös, grym, känslomässig och vansinnigt underbar vecka så blir det nu lugn, ro och semester.

Bilden är tagen någonstans i Malmö.

Trevlig helg på er alla...

 

 

 

Torsdagen den tjugoåttonde maj 2015

 

Klockan 16.44

Som kringflackande frilansare så blir ofta dagarna väldigt mycket längre än vad som är normalt. På gott och ont. För det allra mesta så är det väldigt gott och idag är en sådan dag.

Den började redan i förmiddags hemma hos supercoola etthundraettåriga Gerda och slutade bara för en liten stund sedan med en fotbollsmatch på Österås. Däremellan blev det en hel del annat. Inte minst ett besök hemma hos en härlig familj någonstans mitt ute i en del av Skåne som jag inte trodde fanns. Tack gode Gud för en väldigt väl fungerande gps. Tack Martin och Cecilia för en trevlig stund och en god fika.

Martin har tidigare varit gitarrist i The Ark och driver nu bland annat Far i hatten i Malmö.

Imorgon blir det Malmö för hela slanten. Kanske tar jag mig just en sväng till Far i hatten. Vi får se...

 

 

 

Onsdagen den tjugosjunde maj 2015

 

Klockan 09.33

Vissa jobb är ganska mycket roligare, mer intressanta, bildmässiga och sjukt mycket mer spännande än andra.

Idag har jag varit ute med Anna-Carin Darlin på ett jobb som ni får läsa allt om i morgondagens Norra Skåne. Om reportaget stämmer överens med det nyss nämnda återstår att se. Kanske är det bara så att bilden ibland spelar oss ett spratt. Kanske inte...

Ett stort tack till en väldigt glad get för hjälpen till en bild utöver det vanliga.

 

Jag måste tacka alla goda vänner, nära och kära för att ni har brytt er så väldigt mycket om Dylan och hans stipendium.

Det är fortfarande fest och firande i Finja...

 

 

 

Tisdagen den tjugosjätte maj 2015

 

Klockan 20.04

Party i hela Finja!

Oj, vilken dag. Redan i morse fick jag ett telefonsamtal som berättade att min tolvårige, älskade son har blivit tilldelad ett stipendium.

Jag har fått hålla tyst hela dagen eftersom han ikväll skulle bli uppringd och hyllad. Vi drog ihop alla de nära, kära och har haft en hemlighetsfull afton ända tills dess att telefonen ringde och Dylan helt plötsligt förstod varför det kom så mycket folk till Finja ikväll.

Ett stort grattis min älskade son. Jag är så stolt, glad och kommer alltid att stötta ditt intensiva, kreativa och magnifika skapande.

Jag lovar att berätta allt om stipendiet när jag kan och får lov.

Wow, liksom...

 

 

Måndagen den tjugofemte maj 2015

 

Klockan 19.18

Party i hela Skåne...

I Lund har Måns Zelmerlöv hyllats för sin seger i Eurovision i lördags och i Kristianstad så har handbollslaget fyllt torget med folk och firat gårdagens seger i finalen.

Jag blev väldigt glad vid just den här bilden som är tagen uppe på scenen bara en liten stund efter att bucklan höjts och folket har hyllat.

Grattis Måns, grattis IFK Kristianstad...

 

Söndagen den tjugofjärde maj 2015

 

Klockan 12.13

Har precis kommit tillbaka till Sverige och Skåne efter en helg i Hamburg. Samtidigt som det har varit en väldigt kul helg med mina bästa vänner så har det dessutom varit väldigt känslomässiga timmar tillsammans med Carlo och hans kamp med att försöka slippa amfetamin och kokain. Det är ingen självklarhet och definitivt ingen lätthet att bara sluta.

Carlos kamp är min kamp även om jag helt säkert inte har en aning om hur hans beroende och känslor brottar ner honom varje morgon, dag och kväll.

Jag skulle egentligen inte varit i Hamburg den här helgen men det gör mig glad att vi tog oss hit. Jag behövde filma och fotografera. Carlo behövde prata, berätta, dela känslor, tankar, skratt och gråt...

Egentligen skulle jag och Dylan ha åkt hit själva men efter lite diskussioner så följde både min mor och far med. Det har betytt mycket för mig.

De har lyssnat på mina berättelser efter helgens möte med Carlo.

Jo, förresten, Måns vann! Vi såg hela finalen från vårt fina Marriot hotell i Hamburg i natt

Glad söndag!

Lördagen den tjugotredje maj 2015

 

Klockan 17.48

Det är någonslags musiktävling i Österrike men jag valde att åka tillbaka till Hamburg efter en grymt tuff telefonvecka med Carlo.

Han mår inte bra. Amfetamin och kokain är på väg ut ur hans kropp vilket innebär att han värker och mår skit.

Idag snortade han bara två linjer istället för de sexton som har varit det normala dagliga missbruket de senaste sju månaderna.

Svårt att förstå. Mycket svårt att förstå.

Jag berättade och visade honom mina fotbilder idag. Denna bilden är hans idé...

Tack mor, far och Dylan för ett underbart sällskap.

Trevlig helg på er alla...

 

Fredagen den tjugoandra maj 2015

 

Klockan 13.22

Kvalitén på vattnet i min barndomssjö blir bättre och bättre. Detta beror bland annat på att man med jämna mellanrum fiskar upp braxen och mört. Idag var en sådan dag och massor med människor kom ner till båthamnen vid Finjasjön för att plocka med sig fisk hem.

Imorgon läser ni allt om detta i Norra Skåne.

Nu vankas det helg. Den börjar med att jag ska tillbringa fredagkvällen på skolan i Finja. Det är Dylans sista discoafton på sin älskade skola. Om ett par veckor går han ut sexan och nästa år är det Tyringe som gäller.

Jag har under dessa sex åren aldrig haft möjlighet att vara med och hjälpa till på ett sådant här fredagsdisco. Ikväll skulle jag egentligen åkt till Malmö och umgåtts med vänner på Svarta Lådan, men Dylan, Finja skola och disco går före.

Imorgon går bilen mot Hamburg igen. Carlo har haft en tuff vecka och jag måste dit av olika anledningar. Berättar mer om detta imorgon.

Trevlig helg på er alla!

 

Torsdagen den tjugoförsta maj 2015

 

Klockan 14.58

Ledig dag! Tja, några nya jobb är bokade inför nästa vecka och flera mejl är skickade. Fler står på tur. Dessutom har mina älskade systerdöttrar Alma och Mathilde varit här en stund efter skolan. Vi har grillat krov och haft det mysigt innan tjejerna var tvungna att bli skjutsade till sina sångrepetitioner. En fin eftermiddag...

I Finja firar man att det byggs en rondell i byn. Har ni sett? Var är lokaltidningarna när de behövs som bäst? Jag bara undrar eftersom detta om något är ett reportage!!!

Min hustru Jessika pysslar med något tämligen unikt. Åtminstone uppfattar jag det så här i min lilla värld.

 

Onsdagen den tjugonde maj 2015

 

Klockan 19.22

Oj, vilken fin kväll det blev i Kulturhusets Blå Salong.

Ett stort tack till Hässleholms FN-förening för att jag och Carl-Johan fick komma och berätta om vår resa till Aleea Gradinilor i Rumänien.

Jag tror att både jag och herr Bauler fick någon slags längtan och förhoppning efter mer sådant här.

Jag har stått på många scener flera gånger i mitt liv, men aldrig med en konstig headset-mikrofon som plågat mina öron på ett sådant här minst sagt galet sätt. Det blev skavsår, liksom :)

Tisdagen den nittonde maj 2015

 

Klockan 18.16

Imorgon är det dags.

Klockan 19.00 i Blå Salongen på Hässleholms Kulturhus.

Jag och Carl-Johan Bauler kommer att berätta om vår resa till Aleea Gradinilor för några veckor sedan. Tja, det blir nog mest Carl-Johan som pratar och jag visar bilder. Ser fram emot att för en gång skull vara ganska tyst när jag står på en scen.

Jag lovar er ett bildval från Rumänien som inte visats tidigare.

Vi ses längst fram :)

Måndagen den artonde maj 2015

 

Klockan 12.44

En halo runt vår sol...

Jag har aldrig sett det här tidigare. Inte runt solen åtminstone. Ibland ser man den här ljuscirkeln omringa månen när man ligger i badtunnan på vintern. Men det är då det, liksom.

Min svärfar, som en gång i tiden jobbade på SMHI, gillade bilden och berättade följande för mig:

"Sådant här kan hända när ett frontsystem är på väg in. På hög höjd, cirka 6000 meter, så finns där iskristaller och det är brytningarna i de här kristallerna som ger upphov till den här halon".

Tack svärfar Tommy.

När jag googlade det här så lärde jag mig att en äldre benämning på svenska är ljusgård. Bara så att ni vet...

Det här skådades på färjan mellan Ven och Landskrona på väg tillbaka efter ett fantastiskt intressant jobb i förmiddags.

Kan ni tänka er att jag aldrig tidigare har varit på Ven. Jag måste hit igen. Oj, så vackert...

En fantastisk sång som har med halo att göra:

Steve Earle - Halo 'Round the Moon

Söndagen den sjuttonde maj 2015

 

Klockan 13.13

Oj, vilken helg! Massor med jobb men även en riktigt underbar stund ute hos Lars Dareberg i Klagshamn. God mat och ett gott gäng fina kollegor. Tyvärr var jag tvungen att ta ett tåg hem på grund av jobb i förmiddags annars hade vi nog druckit whisky fortfarande.

Jag har tillbringat en del av dagen ute på Hässleholmsgården där det varit någon slags hundtävling. Massor med folk och ganska underhållande. Eller vad säger ni?

Ni läser allt om detta i morgondagens Norra Skåne.

Snart är denna veckan över men först ska jag tappa upp ett bad, ta en fin ansiktsmask och njuta ordentligt innan söndag blir måndag och det är dags att åka till Ven.

Jag önskar er alla en underbar söndagsafton...

 

 

Lördagen den sextonde maj 2015

 

Klockan 13.12

En helt vanlig lördag blev plötsligt en av de bästa.

Mina älskade föräldrar kände att det var dags för en gemensam fotbild. Om jag minns rätt så var det faktisk pappa Ralph, den till synes minst artistiska och kulturelle i familjen, som kom på idén.

Mycket glad och tacksam för denna tanke, denna bild och en stunds annorlunda gemenskap.

Glad lördag på er alla!

 

 

 

 

 

 

Fredagen den femtonde maj 2015

 

Klockan 14.38

Det är rikstornering på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Om Dylan uppskattade detta? Njae :) Han föredrog att göra något med sin iPhone istället för att, som alla andra barn här, fäktas med svärd, skjuta pilbåge, köpa konstiga mössor eller titta på riddarna som red runt och högg ner morötter och äpplen.

Vädret är vackert och detta är nog första gången jag är här ute på Hovdala under just det här evenemanget. Mycket, mycket folk och det lär helt säkert bli ännu mer imorgon. Åk ut och kika om ni har vägarna förbi...och akta er för svärd, yxor och pilbågar :)

Jag önskar er alla en trevlig helg!

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den fjortonde maj 2015

 

Klockan 13.08

Det var när jag hoppade ner från en scen på Tivoli Rock i Kristianstad för, typ, tretton år sedan som den högra av mina båda fötter blev mer än rikligt förbannad på mig och har sedan dess inte varit särskilt intresserad av kärlek och vänskap. Under flera år brydde jag mig inte särskilt mycket och trots att han har försökt undvika bilder på sig själv och sin vänstra kompis så har jag tagit tusentals under de senaste tio åren. Inte bara för att jävlas med honom utan även för att jag hela tiden har gillat projektet och tycker att det är ganska kul och annorlunda.

Sedan i höstas har smärtan tilltagit och i vintras bestämde vi oss för lite bättre vänskap och en operation. Idag började det med röntgen.

Jag och båda mina fötter önskar er alla en fin Kristi himmelsfärds dag.

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den trettonde maj 2015

 

Klockan 13.37

Från Högmarsö till Canon...

Vilken kväll, vilken natt med alla kollegor och fantastiska fotografer.

I morse var de flesta av oss ganska trötta och slut men trots detta så blev det en fin frukost innan Caspers bil tog med mig tillbaka mot huvudstaden och ett möte med Per på Canon.

Tack Per för en skön eftermiddag med bra snack, god mat och en fotbild från Canons heliga golv.

Tåget rullar hemåt och imorgon så ska jag ta mig tusan ha semester.

Tja, förutom röntgen av njurar och min söndriga fot såklart...

 

 

 

 

Tisdagen den tolfte maj 2015

 

Klockan 16.08

Det är årsmöte, firmafest och redan, tidigt på eftermiddagen, en väldigt lärorik dag.

Kontinent har möte ute på Högmarsö i skärgården.

Man är glad, stolt och tacksam att få vara en del av detta.

Vi har bland annat gjort ett besök på båtvarvet ute på ön. Det gamla kinesiska skeppet var en del av upplevelsen. Udda, annorlunda och märkligt.

Glad tisdag på er alla...

 

 

 

Måndagen den elfte maj 2015

 

Klockan 11.08

Förra veckan hade jag min första föreläsning på väldigt länge. Då handlade det om Parkinson och tillsammans med Jeanette Johansson så blev det en fin kväll i Helsingborg.

Idag träffades jag och Carl-Johan Bauler för att polera lite på nästa veckas berättande och bildvisning i Hässleholms kulturhus. Det kommer att handla om vår reportageresa till Aleea Gradinilor i Rumänien och det är Hässleholms FN-förening som har bokat in oss i Blå Salongen.

Har ni tid, intresse och möjlighet så drar vi igång klockan 19.00 nästa onsdag den tjugonde maj.

Carl-Johan kommer att berätta och jag lovar flera bilder som inte tidigare publicerats eller visats.

Välkomna!

 

 

 

Söndagen den tionde maj 2015

 

Klockan 16.14

Från Hamburg till Hässleholm.

Jag tog en bild ganska exakt som denna förra helgen på Radisson Blue vid Planten un Blumen. Idag fick det bli en sådan här på väg upp till salongerna i Kulturhuset.

Jag tänker mycket på just Hamburg idag eftersom Carlo firar sin födelsedag på sitt eget lilla sätt. En tuff helg för honom med många tankar och minnen som inte direkt förgyller vare sig hjärta eller själ.

Imorgon är det dessutom tre år sedan hans mor dog.

 

Ikväll visar Dylan och hans gäng i Film & Animationsgruppen upp sina produktioner från året som gått. Det ska bli väldigt spännande.

Glad söndag på er alla!

 

 

 

Lördagen den nionde maj 2015

 

Klockan 14.33, 16.02 och 17.18

Det har varit några märkliga dagar de senaste dygnen. Man har liksom fått nypa sig i armen.

Har ni läst detta?

Norra Skåne om stipendiet

Har ni läst och tittat på detta?

Ravensbrück

Idag har definitivt också varit en annorlunda och märklig dag.

Jag har varit i Vittsjö på Allsvensk damfotboll, i Kristianstad på SM-semifinal i handboll, sist och definitivt minst någon slags fotbollsmatch på Österås i Hässleholm.

Nu är jag på väg till min bror Uffe som firar födelsedag idag.

Imorgon tar jag semester!!!

Glad lördag på er alla...

 

 

 

Fredagen den åttonde maj 2015

 

Klockan 17.33

Efter en lång och minst sagt genomtråkig dag med deklaration och pappersarbete så var det underbart att få komma ut en sväng under eftermiddagen. Jag och Dylan tog oss ner till Sunnanå utanför Malmö för att säga hej, kika och lyssna lite på förberedelserna inför SVT:s inspelning av Hasse och hans orkester.

Jättekul att få se kapellmästare Niclas Brandt och gitarristen Ola Hjelm bland alla de andra. Man blir lite stolt och glad att man känner så duktiga musiker.

 

Idag publicerade Skånska Dagbladet Emelies fina och känslomässiga reportage från Ravensbrück. Imorgon kommer de fyra sidorna att fylla Norra Skåne. Jag är glad, tacksam och stolt över att få ha varit med och bildsätta detta reportage.

Som lite försmak, kolla här:

Älska, glömma, förlåta – En hyllningssång till farmor

Torsdagen den sjunde maj 2015

 

Klockan 17.43

Efter lite drygt ett års fotograferande, filmande och skrivande så blev det ikväll dags för den första föreläsningen om och med Jeanette Johansson och hennes Parkinson.

Det blev en väldigt känslomässig kväll av flera olika anledningar. Jag har aldrig tidigare visat och berättat om mitt fotograferande på detta viset. Jeanette såg flera av bilderna för första gången och berättade om sina minnen och mötet med min kamera på ett fantastiskt sätt.

Om bara ett par veckor tar vi denna föreläsning vidare till Köpenhamn. Jag ser väldigt mycket fram emot detta.

Bilden längst upp till höger är den första bilden jag någonsin tog på Jeanette. Parkinsondagen den elfte april 2014 var vårt allra första möte. Nu kan jag med lätthet erkänna att jag inte hade en aning vad jag gav mig in på. Jag kan med samma lätthet berätta att vi har en lång resa kvar.

 

Ikväll kan jag även avslöja att det här projektet fått sitt första stipendium på trettiotusen kronor. Det är inte utan man är glad och stolt. Ett stort tack till vår vän Åsa Larsson som hjälpt mig och Jeanette att knåpa ihop ett par fina stipendieansökningar.

Onsdagen den sjätte maj 2015

 

Klockan 15.38

Den andra sidan av mina fötter har fått en rejäl spinka i sig. Heter det så? Spinka? Eller är det bara väldigt finjaskånskt?

Dylan plockade fram det där förstoringsglaset som brukar användas till negativen på ljusbordet och kontrollerade hur det såg ut på höger pektå. Heter det så? Pektå? Tja, ni fattar vad jag menar...

Jag tror inte spinkan är ute än. Det gör fortfarande ont...

Tack snälla Pontus Nordström för en fin, rolig och berättande bild här på Vardagligen.

 

 

 

 

 

 

Tisdagen den femte maj 2015

 

Klockan 16.43

Jag har hittat en plats. Oj, så många bilder det kommer att bli på mina fötter tagna på det här stället. Aldrig varit här tidigare. Ibland blir man glad för nästan ingenting...

Idag har annars varit en sådan där dag när man inte riktigt har hunnit tänka mellan jobben. Full fart, ganska många mil och ett par kort fulla med bilder som får gås igenom imorgon.

Ikväll blir det paus, ledighet, punkt och slut.

 

 

 

 

Måndagen den fjärde maj 2015

 

Klockan 10.48

Efter fyra månader på Norra Skåne så har jag idag för första gången på länge fått vara ute på jobb tillsammans med Bertil Nilsson.

Det var under Ulf Olsson rättegången i Lund 2004 som Norra Skåne skickade iväg mig och Bertil för att hålla koll på vad som hände. Jag tog en bild som några månader senare vann förstapris i klassen Nyhetsbild Sverige i Årets Bil 2005. Bertil berättade för mig redan när han såg bilden i kameran att "Johansson kommer nog att bli prisad för den här bilden". Tack Bertil! Kul att få jobba med dig igen.

Idag har vi varit i Hästveda och gjort ett reportage tillsammans. Ni läser allt om detta i morgondagens blad.

Trevlig måndagkväll!

 

 

 

 

Söndagen den tredje maj 2015

 

Klockan 13.12

Hamburg, Große Freiheit och en väldig massa Carlo.

Idag har Carlo berättat om sin pappa som en gång i tiden var en av delägarna av Star-Club nere på Reeperbahn.

Carlo har inte varit här på flera år och den här söndagen blev rejält känslomässig för honom.

Bilen har rullat hemåt och trots en väldig massa trafik, fullbokade färjor så har vi äntligen lyckats komma hem.

Over and out...

 

 

Lördagen den andra maj 2015

 

Klockan 16.19

Idag har det varit rock och roll shopping i Hamburg. Dylan har länge velat ha en kostym som är han och som kan användas vid olika tillfällen. Vi har lyckats hitta just detta denna galna lördag.

Jag har aldrig under mina år här i Hamburg sett så mycket folk på min andra hamnstads gator. Oj, liksom...

Nu ska vi ta en tur utanför Hamburg och hälsa på Carlo.

Trevlig lördag på er alla...

 

 

 

Fredagen den första maj 2015

 

Klockan 11.10

Schwedtsee är sjön där tusentals kvinnors aska tömdes från Ravensbrücks krematorium som ligger alldeles precis bredvid.

Vi har fått ännu en dag av obehag, känslor, tankar men också någon slags tacksamhet över att platsen finns bevarad så att man kan komma hit och bli påmind av helvetet som ägde rum här för sjuttio år sedan.

Idag är det första maj. Jag och Dylan har lämnat av Emelie vid tåget som ska ta henne till Berlin och vidare hem till London. Själv så tog vi oss raka vägen upp till Hamburg. Imorgon blir det Carlo. Från det ena till det andra, liksom...