Mars 2016

 

 

Vardagligen//Mars 2016

Torsdagen den trettioförsta mars 2016

 

Klockan 20.24

Två dagar i Stockholm är över.

Vi sitter på tåget på väg mot Finja.

Två intensiva dagar som jag tror att Dylan och hans älskade vän Pontus kommer att minnas länge och väl. Jag också för den delen.

I morgon ringer klockan tidigt och en helt vanlig dag på jobbet drar igång med en resa mot Eslöv.

Bilden är tagen på Sky Bar vid Centralen.

God afton på er alla...

 

 

Onsdagen den trettionde mars 2016

 

Klockan 19.11

Tack alla ni som hjälpte till med att hålla tummarna.

Oj, vilken fin dag det blev i vår lilla huvudstad. Den började klockan 05.00 i Finja och det känns som om den inom ett par timmar är på väg att sluta i en fin hotellsäng. Jag är helt slut...

Dylan och hans bäste vän Pontus har ganska säkert också haft en speciell och fin dag. De har tillbringat halva tiden på Mall of Scandinavia och den andra halvan tillsammans med mig på Fotografiska. Den sista stunden av den här onsdagen ängnar de åt att läsa en bruksanvisning till deras nyinhandlade Nano King Drönare. Jag ligger här i sängen bredvid och ler.

Trött, slut och tacksam...

 

Tisdagen den tjugonionde mars 2016

 

Klockan 17.55

Idag är en sådan där dag då film klipps, hjärnan gömmer sig från det mesta annat och tiden går lite för fort.

Jag har i all hast varit ute och gjort ett jobb, knådat ihop lite vildsvinsfärs till hamburgare, stekt och bjudit Dylan och Pontus på mat.

I morgon går tåget redan vid 06.00. Jag har ett fint möte i huvudstaden och jag håller alla tummar. Gör gärna det du också...

 

Annandag påsk den tjugoåttonde mars 2016

 

Klockan 18.26

Ni är ganska många som varje dag klickar er in här på min sida och kikar på dagens bild. De flesta av er läser nog också det jag skriver här. Ni vet alla vem Dylan är. I helgen har han fått reda på från YouTube att han visar så pass mycket av sina filmer att de vill börja köra reklam innan hans olika klipp rullar igång. Han börjar alltså tjäna pengar. Grattis Dylan!

Vill ni följa honom på YouTube så klickar ni här och börjar prenumerera:

Dylan Johansson

eller här:

No Parents

 

Jag har på allvar börjat filma berättelsen om mina fötter. Detta blir en del på min sida Vloggumentär som snart kör igång.

Dylan har hjälpt till att filma nere vid Öresund idag.

Kolla här:

Dylan filmar fötter

Påskdagen den tjugosjunde mars 2016

 

Klockan 17.24

En ledig dag!

Oj, vilken underbart fin och vacker afton vi fick tillsammans med mina älskade föräldrar i går. Vi sov över där i natt och vi vill göra det här mer och oftare.

Den här påskdagen fick bli starten på min resa genom Skåne. Detta är ett projekt inför utställningen på Hovdala slott 2017. Jag har bestämt mig för att färdas och vandra genom vårt landskap på ett sätt som aldrig förr.

Idag blev starten i Sösdala via Häglinge (Peter och Ann-Marie var inte hemma när vi passerade förbi för en kopp kaffe), via Vinslöv, Wanås, Knislinge, Broby och hem till Finja. I morgon fortsätter resan.

Kolla här:

Fötterna på Wanås

 

Fortsatt glad påsk!

 

Påskafton den tjugosjätte mars 2016

 

Klockan 18.10

Hemma hos mor och far och har en fin påskafton tillsammans.

En bild från ett barndomsfönster på en gammal toalett på uthuset hos mina föräldrar.

Dylan längst ner till vänster, mamma Gun-Britt till höger och kikar man noga så hittar man pappa Ralph ovanför henne.

Från oss alla till er alla en riktigt Glad Påsk!

Långfredagen den tjugofemte mars 2016

 

Klockan 11.43

På andra sidan den här förbannade muren så är just den här dagen en väldigt lång fredag. Jag var här tillsammans med Mikael Ankarvik för några år sedan. Vi var ända uppe i Jenin på Västbanken för att göra reportage om bland andra Lars Paulström och Frihetsteatern.

När vi kom tillbaka ner till Jerusalem så tillbringade vi en hel del tid längs med Via Dolorosa eller Smärtans väg som den heter på vårt språk. Det är den väg där det sägs att Jesus vandrade med korset på väg upp mot Golgata just den här dagen för en väldig massa år sedan.

Jag valde idag att visa några bilder från vad jag upplevde som den riktiga Smärtans väg. Den ligger inte särskilt långt därifrån, den finns fortfarande kvar och jag hoppas att precis som andra murar som försvunnit under årens lopp så ska även denna någon dag göra detsamma.

En avskyvärd del av världen. Vi borde alla skämmas.

LångFredag på er alla...

Skärtorsdagen den tjugofjärde mars 2016

 

Klockan 15.00

Det börjar lukta påsk!

Den här bilden är ganska exakt tio år gammal.

En av mina favoritbilder på min älskade son Dylan.

Varför den ligger här på "Vardagligen" just idag?

Jag har letat igenom mina hårddiskar av andra anledningar och hittade den här. En perfekt variant av att önska er alla en riktigt glad påsk!

 

 

 

Onsdagen den tjugotredje mars 2016

 

Klockan 21.53

Precis kommit hem efter en lång, lång dag på resande fot. Kors och tvärs.

Jag får kalla den här ovanliga onsdagen för "En jakt efter regnbågen".

Inte ofta jag tar bilder med min iPhone men idag fick bli en sådan dag.

Sov gott!

 

 

Tisdagen den tjugoandra mars 2016

 

Klockan 20.25

Under gårdagens första jobb så gjorde jag en aning mer än att bara ta några skarpa kort. Jag filmade nämligen även reportaget som handlade om en av nordens största underklädesförsäljare. Företaget ligger i Hässleholm och på lördag kommer denna lilla film att visas på Norra Skånes hemsida. Detta blir premiären för en ny blogg som, om allt går som det ska, kommer att publiceras en gång i veckan. Istället för blogg så kommer just det här istället att heta vlogg. Varken mer eller mindre.

Blogg är ett litet ord som på engelskan stavas blog. Det är en förkortning av weblog (de engelska orden "web" och "log"). Vlogg är detsamma fast bokstaven v står för "video" och istället för en massa text och foto så är det istället film av olika slag som publiceras.

 

Jag mår illa av dagens händelser i Bryssel. Hur gör vi för att slippa detta? Hur förklarar vi på ett vettigt sätt för idioterna att de aldrig kommer att vinna en enda millimeter mark på grund av ett vansinnigt handlande som detta?

Måndagen den tjugoförsta mars 2016

 

Klockan 17.10

Idag har sockorna, strumporna, eller som vi säger här i Skåne, håssorna varit på. Det är "Rocka sockorna-dagen" idag, den internationella dagen för att uppmärksamma Downs syndrom. Massor med människor i hela vårt avlånga land har olikfärgade strumpor på sina fötter för att hylla olikheter och för att ta in så mycket färg som möjligt i vardagen.

Så vackert, så vackert...

Kolla här:

"Rock the Socks"

 

Söndagen den tjugonde mars 2016

 

Klockan 19.43

Den här bilden är från fjolårets Göta Kanalsim i Sjötorp. En vacker dag tillsammans med Fabian och hela familjen Claëson från Hästveda. Min älskade son Dylan var också med och direkt efter tävlingen så fortsatte han och jag mot Stockholm för att dagen efter åka färja till Estland.

En fin och vacker helg i slutet av förra sommaren. Känns som om det var igår. Tiden går på tok för fort.

Idag hade jag en trevlig stund tillsammans med Fabian och hans familj i Hästveda. Mycket händer i hans liv, inte minst när det gäller just simningen. Det är dags att börja berätta mer om Fabian och hela familjen Claëson. Om allt går som det ska så kommer vi att ha kul tillsammans både i Skåne, Södertälje och Sundsvall. Triss i Ess, liksom!

Den här gången blir det dessutom lite film.

Glad söndag på er alla...

Lördagen den nittonde mars 2016

 

Klockan 21.42

En lång dag med jobb kors och tvärs är på väg att ta slut.

Efter en väldigt känslosam fredag så fortsatte den här helgen med det dokumentära projektet och berättelsen om romerna i Hässleholm.

Till skillnad från mötet förra helgen med Maria och hennes nära och kära så har den här kvällen handlat om den andra gruppen rumänska romer som bor ute i skogen utan såväl ljus som eld och värme.

Mina två fantastiska vänner som hjälper mig med det här projektet tog med lite förnödenheter ikväll. Själv tog jag med en rulle plastsäckar så att de kan ta hand om soporna på ett bra sätt. Det har varit lite si så där under resans gång med just nedskräpningen och min tolk har sannerligen förklarat på ett bra och uppriktigt sätt att så där får det inte gå till.

Det kanske är lite sent men jag önskar er alla en glad lördag...

 

 

 

 

Fredagen den artonde mars 2016

 

Klockan 20.51

Maj är mormor till min hustru Jessika. Idag har varit en väldigt känslosam dag i Hästvedas vackra kyrka. Vi har alla varit där för att begrava underbara Alice som är dotter till Maj, syster till svärmor Gudrun och moster till Jessika.

Maj fyller nittiotre i sommar, bor uppe i Bollnäs och har färdats sjuttioåtta mil ner till oss i Skåne. Under årens lopp har hon fått vara en del av två av sina barns och ett barnbarns begravningar.

En stark och väldigt känslomässig fredag...

 

 

Torsdagen den sjuttonde mars 2016

 

Klockan 19.11

Det här har varit en bra dag. En dag med möten och bra planering inför de närmaste veckorna. Ett par ganska omfattande projekt kommer att dokumenteras och förhoppningsvis ros i hamn på rätt sätt.

Det verkar som om april blir en månad på resande fot.

Häng med så får ni se...

Den här bilden tog jag i början av veckan på ett kul jobb som förmodligen kommer att publiceras i lördagens Norra Skåne.

I morgon är det fredag igen. Var tar all tid vägen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den sextonde mars 2016

 

Klockan 20.50

Vet ni vad?

Vardagligen är inne på sitt tredje år. Det tror jag inte att jag själv trodde skulle vara möjligt. Jag drog igång allt tisdagen den elfte mars 2014 fast det var faktiskt inte förrän just den sextonde mars som allt började på riktigt. Det var då jag började göra inlägg på Facebook om de dagliga berättelserna. Det var då som ganska många började besöka den här sidan varje dag. Tack! Kul!

Ni som följer mina små dagliga berättelser vet att fötterna har försvunnit. Eller hur?

De hittar ni här istället:

www.footbook.se

Jag gör inga dagliga inlägg där utan lägger ut de dagar jag hinner.

Idag är en sådan dag...

 

 

Tisdagen den femtonde mars 2016

 

Klockan 16.01

Ibland finns det inga ord.

Idag har jag gjort mitt första besök på Hovdala slott för att leta bilder.

Vilken dag! Första gången i år som det kändes väldigt rätt att sitta på marken och få njuta en stund.

Jag märker att åren på resande fot har fått mig att glömma bort en del av det där som sannerligen, innerligen och verkligen är bra på riktigt.

Det är glädjande att få tillbringa mer tid här runt omkring.

I dag har varit en sådan dag...

 

 

Måndagen den fjortonde mars 2016

 

Klockan 19.24

Vissa bilder försvinner aldrig ur skallen oavsett vad de egentligen betyder, vad de berättar eller hur och varför de används.

Detta är en sådan bild. Ett fotografi som faktiskt fortfarande kan väcka mig om nätterna. Bilden i sig kanske inte levererar något speciellt för dig som läsare men för mig som fotograf så är det en av mina mest betydelsefulla fotografier som jag tagit under mina tjugofem år.

Klockan var 13.08 den tionde mars 2008 och platsen var en besynnerligt restaurang i Kosovo strax utanför Pristina. Inne på gården hade man en stackars varg som satt fast i kedjor. Detta var förmodligen anledningen till att folk överhuvudtaget stannade till vid det här tragiska stället.

Jag var där tillsammans med den duktige skribenten Torbjörn Wester och hade vi kunnat så hade den här vargen släppts fri. För mig är detta en bild som beskriver väldigt mycket mer än en fängslad varg.

Vad tänkte du när du först såg bilden? Vad tänker och känner du nu?

Söndagen den trettonde mars 2016

 

Klockan 19.39

Idag har en ny och förhoppningsvis viktig berättelse så smått påbörjats. Alla ni som bor i eller omkring Hässleholm och som handlar på Maxi, Kvantum eller Coop vet väldigt väl vilka dessa härliga romer från Rumänien är. Jag kommer att följa dem med mina kameror och berätta deras berättelser lite grann bakom de där platserna där ni alla brukar träffa på dem. Hässleholms kändisar på ett annorlunda sätt...

Jag har fin hjälp av tre personer som jag också hoppas få lov att berätta om under resans gång.

Hänger ni med?

 

 

 

Lördagen den tolfte mars 2016

 

Klockan 17.32

Efter två väldigt roliga och fullbokade dagar i Stockholm så blev tågresan hem i morse ganska lugn och skön. Första klass, tyst och härligt.

Jag gjorde ut en hel del bilder från dagarna som gått och när tåget kom till Hässleholm så blev det två sportjobb ganska direkt.

Den här bilden är från handbollsmatchen som jag plåtade i eftermiddags. Underbara Malin Fredriksson är massör i Vinslöv HK.

Läs mer om henne här:

Malin Fredriksson

 

Ikväll blir det pizza, chips, godis och Mello här i Finja.

Jag vet vem som vinner i Friends Arena ikväll.

Just det, Frans och låten "If I Were Sorry".

Glad lördag!

Fredagen den elfte mars 2016

 

Klockan 18.35

Idag är en fredag som kommer att minnas. En dag så pass fullt uppbokad att man undrar hur det gick till? Bara för en knapp timme sedan vandrade jag och Yvonne Erlandsson från tåget här i Solna och konstaterade att vi inte hunnit äta någon mat idag.

Det är en sådan dag och den är långt ifrån över och förbi.

Det har varit en väldig massa Melodifestival med intervjuer, porträtt och mindre reportage. För en stund sedan var vi borta på Djurgården och gjorde något helt annorlunda som inte har någonting alls att göra med Mello.

Bilder håller på att fixas till och om en stund blir det Friends Arena och en generalrepetition som är viktig eftersom de utländska jurygrupperna lämnar sina röster efter kvällens show.

I morgon bitti åker jag hem igen. Klockan 14.30 plåtar jag Vittsjös damer på Österås och strax efter 15.00 blir det handboll i Vinslöv...

Är det ok om jag önskar er alla en trevlig helg?

Kolla här:

Friends Arena

Torsdagen den tionde mars 2016

 

Klockan 22.00

Den här dagen började klockan 05.00 i Finja och så fort den här texten är skriven kommer samma dag att avslutas i min säng på Clarion Hotel bredvid Friends Arena. En underbar dag tillbringad med nöjesreportern Yvonne Erlandsson, Oscar Zia och mina vänner på Kontinent.

Jag är här för att plåta Melodifestivalen...eller rättare sagt, jag är här för att göra en massa runt omkring saker som har med lördagens kalas på Friends Arena att göra. På samma lista av jobb finns även ett par andra saker attngå igenom och hantera innan tåget går hemåt på lördag förmiddag.

 

Kolla här:

Friends Arena

Onsdagen den nionde mars 2016

 

Klockan 18.28

En skolans och känslornas dag.

Det som började med ett ganska underbart litet reportage från skolan i Tyringe (läs om detta i morgondagens Norra Skåne) slutade några timmar senare på den plats där jag tog studenten 1988. Jag har varit där någon enstaka gång under mina år som anställd fotograf på Norra Skåne men idag fick jag tillbringa tid i rum och på platser som jag inte besökt de senaste tjugoåtta åren.

Vill ni se en annorlunda bild från min gamla biologisal?

Kolla här:

"Platsen där Jörgen Johansson en gång i tiden hade ämnet biologi"

Dagens bild är tagen i Tyringe skola. Detta är min son Dylan och hans klass 7a. Vilka underbara elever, liksom...

Tisdagen den åttonde mars 2016

 

Klockan 18.16

Det känns som om den här dagen började igår kväll klockan 20:18 när min telefon plötsligt ringde. En knapp halvtimme senare var jag och reportern Sophie Lossing ute på ett jobb som ni får läsa om i morgondagens tidning.

Denna till synes ganska tragiska händelse fortsatte jag att dokumentera i morse innan bilen framåt lunch plötsligt rullade västerut. Även den här gången tillsammans med Sophie, som ni ser i mitten av den här bilden. Vad vi gjorde i Skånes västra del får ni läsa om i en annan tidning om en vecka eller två. Det var ett sådant där jobb som man nog har drömt lite om att få göra utan att egentligen veta särskilt mycket om det.

Glad tisdag på er alla!

 

 

 

Måndagen den sjunde mars 2016

 

Klockan 22.09

Idag har jag börjat om lite grann.

Där jag en gång var på mitten av nittiotalet.

På den tiden kände jag mig osäker och obekväm på flera olika sätt inom fotografin. Jag hade svårt att veta hur jag ville berätta det jag brann för på bästa sätt. Idag är det kanske inte riktigt så men ibland behöver man kasta om och ge sig själv en smäll på käften. Jag gjorde det idag.

Det blev svartvit film och framkallning i köket. Precis som förr...

Bilden är tagen på Jonas när jag träffade honom en stund ikväll.

 

 

 

 

 

 

 

Söndagen den sjätte mars 2016

 

Klockan 19.34

Tillbaka i Finja efter en fin helg i Jönköping.

Det var precis så där som det brukar. Fredagen magisk (Sven-Bertil Taube, liksom...oj vilken fin och vacker stund) och lördagen okej och kul.

I morgon drar en ny och ganska fullbokad vecka igång.

Glad söndag på er alla!

 

 

 

Lördagen den femte mars 2016

 

Klockan 16.21

Årets Bild 2016 i Jönköping är avslutat. Lars Dareberg var den bästa konferencieren någonsin. Utan tvekan.

På Kontinent är vi glada och stolta över att Anders Hansson blev Årets Fotograf. Clément Morin, Pi Frisk och Niclas Hammarström kammade även de hem priser vilket vi kommer att skåla för ikväll.

Jag är väldigt glad för Bosse Nilssons (Kristianstadsbaldet) pris. Han är en av de där fotograferna som man följde som ung och som har gjort skillnad för fotografin under många år. En annan av mina favorit fotografer, Åsa Sjöström, kammade även hon hem ett pris i porträttklassen.

Ett stor grattis till alla pristagare.

Nu är det kalas! Glad lördag på er alla!

Fredagen den fjärde mars 2016

 

Klockan 19.22

Jönköping, liksom...varken mer eller mindre.

Jag har varit i den här staden en gång tidigare. Då stod jag på en scen någonstans i den här staden. Minns att jag åkte hiss ner från hotellrummet och sedan stod vi på scenen. Minns inte vad det hette eller var det var. Men jag är helt säker på att det var inte här på Stora Hotellet.

Har precis åkt tåg från Hässleholm och haft en minst sagt underhållande, inspirerande och otroligt glad stund tillsammans med Lars Dareberg.

Varför är vi här i Jönköping? Jo, i morgon är det dags för prisutdelning av Årets Bild 2016. Lars är konferencier och själv kommer jag sitta i publiken och heja på mina vänner.

Ikväll blir det fest. Tjo!

Jag önskar er alla en fin och trevlig helg!

Torsdagen den tredje mars 2016

 

Klockan 19.16

En ny hemsida börjar så smått att ta plats på webben. I snart två år har jag haft den här sidan och jag har hela tiden envisats med att sköta, underhålla och uppdatera på egen hand. Den nya versionen är långt ifrån färdig men jag har pysslat lite under de här dagarna som jag legat i sängen och tyckt synd om mig själv. Än så länge är det bara startsidan som har pysslats med. Ser det okej ut?

Till alla er, typ sjuttio procent, som sitter med mobiltelefonerna och surfar så ber jag er att gå till en dator vid något tillfälle och kika lite.

Den elfte mars 2014 var det premiär och sedan dess har jag lagt ut en bild varje dag här på "Vardagligen". Nästa fredag är det tvåårskalas. Hur ska vi fira det? Kolla här: STARTSIDA

Hur som helst så tycker jag att vi sjunger en trudelutt för Lars Brundin som fyller FEMTIO i dag. Ett stort grattis Lars!

Onsdagen den andra mars 2016

 

Klockan 20.38

Jag har varit hos farbror doktorn idag. Han ville inte skriva ut några mediciner till mig även om alla värden var långt ifrån ok. Han sa att det inte var halsfluss utan snarare någon väldigt elak halsinfektion.

Hur som helst så proppar jag i mig Alvedon och Ipren. Det börjar kännas aningen, aningen bättre. Febern verkar ha lämnat Spettgatan ikväll.

Det gjorde förresten jag också en stund. Handboll i Kristianstad var kanske ingen bra idé men samtidigt började jag bli trött på att ligga i sängen och tycka synd om mig själv. Nu ligger jag här igen och även om jag är en ganska urusel fotograf när det gäller handboll (läs sport) så tycker jag likt förbannat att det är kul och utmanande. Ett par skarpa kort blev det...

Den här bilden togs i en hiss i Kristianstad. Nästa gång jag är här så kommer jag att ta samma bild igen, fast barfota.

Bara så att du vet, liksom...

Tisdagen den första mars 2016

 

Klockan 17.03

Jag är sjuk. Ont i halsen, feber och väldigt trött.

Har mycket att göra men saknar ork.

Mössan är från min barndom. Den behövs idag...