september 2015

 

 

Vardagligen//September 2015

Onsdagen den trettionde september 2015

 

Klockan 17.43

Ikväll har jag för första gången haft möjligheten att komma Fabian lite närmre under hans träning i Broby. Han är minst sagt en fokuserad och flitig rackare och för att kunna uppleva detta på ett naturligt och riktigt sätt så kände jag mig tvungen att skaffa någon slags undervattenshus till mina kameror. Detta är givetvis helt nytt för mig och jag inser att jag behöver träna minst lika mycket som Fabian.

Svårt som tusan men oj så skoj.

Hade det inte varit för en ishockeymatch i Tyringe så hade jag stannat ett tag till. Kanske till och med tagit på mig badbyxorna och hoppat ner i plurret. Jag hade nog inte blivit särskilt mycket blötare i vattnet än där jag befann mig uppe på kanten. Nästa vecka är det bassängen som gäller. Jag lovar...

 

Tisdagen den tjugonionde september 2015

 

Klockan 18.04

Fabians bror Sebastian fyllde tio år idag och han fick själv bestämma vart de skulle åka för att äta ikväll. Han valde McDonalds.

Det är alltid lika kul att få umgås med den här familjen. Det märks att de inte längre tycker att kameran är särskilt jobbig. Inte ens yngste sonen Adrian verkar lägga märke till den.

Imorgon blir däremot kameran lite annorlunda för mig. Jag har skaffat mig ett undervattenshus som jag behöver för att kunna dokumentera Fabian inför och under Stockholm Paragames i slutet av oktober.

Dags att börja träna och imorgon får bli någon slags premiär.

 

 

 

 

Måndagen den tjugoåttonde september 2015

 

Klockan 17.50

Grattis Dylan!

Idag firar vi din första dag som tonåring.

Månen gjorde sitt bästa inatt för att ge dig något annorlunda på födelsedagen och visst blev det speciellt när klockan ringde vid 04.00?

En födelsedag att minnas av många olika anledningar. Eller hur?

Ett hopp in i ungdomen...

Söndagen den tjugosjunde september 2015

 

Klockan 00.33

Idag blir det kalas i Finja. Det började redan i natt. Månen var vacker och ville oss väl.

Strax efter den här bilden togs så höll ett gäng vildsvin på att skrämma ihjäl oss. Idag skrattar vi åt det. I natt skrek vi och höll vi på att bajsa på oss...

Den här söndagen är min son Dylans sista dag som barn. I morgon blir han tonåring.

Hur gick det här till? Var blev tiden av?

Klockan går lite för fort ibland.

Om ett par timmar kommer familj, släkt och vänner hit. De kommer att bli bjudna på vildsvin. Inte just från i natt men mig veterligen så kommer det här köttet bara ett par stenkast ifrån Finja.

Vi önskar er alla en underbar söndag! Njut av solen!

 

Lördagen den tjugosjätte september 2015

 

Klockan 13.12

Lördag i Hässleholm...

Fortsatt trevlig helg på er alla!

 

Fredagen den tjugofemte september 2015

 

Klockan 18.52

På måndag blir den här pojken tonåring. Detta innebär festligheter hela helgen.

Ser ni honom? Just den här bilden är nog min favorit än så länge.

Från oss alla till er alla...en riktigt glad och trevlig helg.

 

Torsdagen den tjugofjärde september 2015

 

Klockan 19.53

Skåne Music Awards!!! Oj, wow och liksom...

Jag måste nog tyvärr erkänna att jag inte hade några särskilt höga tankar på vägen mot Malmö den här aftonen men oj så fel jag hade...

Nina Persson fick ett trevligt pris och levererade på ett sätt som jag aldrig hört henne tidigare. Moto Boy var kvällens hemliga gäst tillsammans med The Cardigans och Dollykollot. Mycket vackert på alla sätt.

Väldigt kul var det också att få träffa Lars Brundin. Det var alldeles för länge sedan...

 

Onsdagen den tjugotredje september 2015

 

Klockan 20.41

Om gårdagens tripp genom Skåne var av det triangelformade slaget så vete tusan vad dagens mönster har varit för något. Helt säkert är att dagen började tidigt i morse och kommer att ta slut så fort jag skrivit klart ytterligare ett par meningar här på Vardagligen.

Det har varit hockeypremiär på Tyrs Hov i Tyringe ikväll. En väldigt speciell sådan i och med att hemmalaget mötte Kristianstad. Detta har inte skett på flera år.

Tyvärr förlorade min gamla hemby med 5-2.

Visste ni det? Att jag bodde mina tre första år i Tyringe?

Jag minns inte särskilt mycket av det där.

Imorgon kommer det att bytas ut toalett i Finja. Den senaste veckan har vi fått spola med en plasthink. Sådär kul...

Sov gott!

 

Tisdagen den tjugoandra september 2015

 

Klockan 19.44

En dag då det skånska landskapet blev färdat igenom på ett tämligen triangulärt vis. Från Finja till Malmö, till Ystad och sedan hem till Finja igen via Kristianstad. Imorgon bitti bär det av igen. Malmö igen, såklart.

Min kompis Peugeoten behöver ingen hjälp att hitta till Malmö. Jag köpte honom när jag började som bildchef nere på Skånska Dagbladet i mars 2007. Då hade han rullat sextusen mil. Nu, cirka åtta och ett halvt år senare, har vi färdats ganska exakt tjugoåttatusen mil tillsammans. Idag firade vi när mätaren i närheten av Tyringe rullade in på trettiofyratusen.

Han är en god vän som ganska snart förtjänar att gå i pension. Trots att jag alltid varit ganska ointresserad av bilar och inköp så har jag så smått börjat kika lite. Det lutar åt en Mercedes GLK. Vi får se. Jag hoppas att jag och min kompis UJE klarar ett par tusen mil till.

Dagens bild har ingenting med någonting att göra...

 

Måndagen den tjugoförsta september 2015

 

Klockan 19.19

Ikväll har jag haft ett gott möte med tre otroligt inspirerande människor. Jag lär återkomma om detta i ord och bild så småningom.

Egentligen hade jag tänkt att lägga ut ett kort från kantarellplockningen i eftermiddags men på väg hem från mötet svängde jag förbi fågeltornet i Finja.

Vad händer i vår lilla sjö? Jag trodde det här stadiet var passerat...

Kantarellerna hade varit trevligare men ibland är trevligheten ganska chanslös.

Ikväll blev en sådan kväll...

 

Det var precis så här det började för nio år sedan.

Kolla här: Med Fötterna på Jorden

Den här bilden borde Norra Skåne ha på ett uppslag den här veckan...punkt och slut...

 

Söndagen den tjugonde september 2015

 

Klockan 11.03

Vet ni vad? Jag glömde berätta en sak som hände igår. Jag fick en fotboll, ganska rejält sparkad, rätt i skallen. Jag tror att jag har fått en lättare hjärnskakning. Detta har hänt en gång tidigare i mitt fotografiska liv. Då var det en basketspelare i Boston som sprang rakt in i mig.

Trots att min skalle höll på att gå i bitar så blev det en fantastisk förmiddag i Hästveda kyrka. Jag fortsatte att följa Fabian Claësson och hans familj. Detta blev en väldigt känslomässig stund eftersom Lisa Kjellgren gjorde sin sista söndag i kyrkan efter sex år som väldigt omtyckt präst här i byn.

Vad som kanske blev ännu mer känslosamt var Fabians fantastiska version av Josh Grobans "You Raise Me Up". Inte ett öga torrt i Hästveda.

Jessika fick köra bilen i morse eftersom jag på grund av den enorma huvudvärken hade knaprat i mig alla piller jag kunde hitta. Hon är uppvuxen i Hästveda och för henne blev den här kyrkliga söndagsförmiddagen väldigt känslosam på flera olika sätt och vis.

Glad söndagafton på er alla!

Lördagen den nittonde september 2015

 

Klockan hela dagen

Valby Idraetspark i Köpenhamn väcker starka minnen. Oj, vilka konserter jag har fått se här under årens lopp. Första gången jag var här var den sextonde augusti 1986 och såg en smått magisk konsert med Depeche Mode under deras "Black Celebration"-turné. Just den konserten var ganska speciell eftersom Martin Gore valde att göra "Somebody" som inte hade spelats live sedan "Some Great Reward"-turnén dessförinnan.

New Order var förband. Wow, liksom...

Valby kommer att fortsätta finnas i mitt hjärta inte minst efter den här dagens Ray Kennedy-cup. Det svenska parkinsonlandslaget gjorde en strålande insats och slutade på en delad andraplats (om jag förstod det hela rätt). Varje lag fick ha en medspelare som inte hade parkinson och det svenska laget hade valt en fantastisk liten trettonåring som såg till att leda laget till ett par segrar.

Läs mer om Ray Kennedy här: Ray Kennedy

 

Fredagen den artonde september 2015

 

Klockan 10.12

Den här helgen började redan i förmiddags med en tripp tillsammans med Jeanette Johansson till småbåtshamnen i Råå. Imorgon bär det av till Valby utanför Köpenhamn där det blir landskamper i fotboll mellan Sverige, Norge och Danmark. Det innebär fyra matcher för det svenska parkinsonlandslaget och givetvis behövs den svenska flaggan. Matchstart imorgon är vid 15.00 och istället för flagga så tar jag med ett par kameror.

Jag och Jeanette kommer att ses en hel del den här hösten. Mycket händer i hennes liv och det är minst sagt spännande att få följa henne.

 

Vad hittar du på i helgen?

Jag skålar med Ramlösa men är lika glad för det.

Trevlig helg på er alla...

Torsdagen den sjuttonde september 2015

 

Klockan 16.50

Igår var det Dylan gånger tre och idag blev det Dylan gånger sex av en väldigt speciell anledning...

Idag har nämligen hans vlogg fått en väldigt fin respons av hans idoler i IJustWantToBeCool.

Kolla här:

Dylan träffar IJustWantToBeCool

Hur grymt och kul som helst. Ungefär i klass med när jag stod på scen med Bruce, liksom...

 

 

 

 

 

Onsdagen den sextonde september 2015

 

Klockan 15.57

Det är mycket Dylan nu. Precis som det ska vara.

Idag hade vi nästan lika kul som igår. Idén om trippelexponering är Dylans. Bilden är tagen en knapp kilometer från huset i Finja vid de gamla skyttegravarna i Mölleröd.

Även om den här bilden är ganska kul så är xjag ganska säker på att vi fortsätter porträttserien på det vanliga sättet. Eller vad tycker du?

Imorgon bär det iväg mot Helsingborg och möte med Jeanette. Det känns som om det var evigheter sedan och det ska bli väldigt kul att få träffa henne igen.

Vi har mycket att prata om, planera och styra upp.

I helgen är det fotbollslandskamper i Köpenhamn. Jeanette är en del av det svenska parkinsonlandslaget. Klart att jag följer med och dokumenterar.

 

Tisdagen den femtonde september 2015

 

Klockan 16.12

Idag gjorde vi, Dylan och jag, någonting som vi aldrig gjort sedan vi i maj månad påbörjade det här lite speciella porträttprojektet. Tidigare har vi tagit en bild när vi hittat en cool plats men idag åkte vi faktiskt nästan totalt tjugo mil för att kunna ta en serie bilder. Det här är en av dem. Ibland är man bara tvungen...

Det här är samma plats som där jag tog bilden på mina fötter igår.

Okej...nu måste jag göra ut dagens jobb. Over and out...

 

 

 

 

 

 

Måndagen den fjortonde september 2015

 

Klockan 14.10

Är det här något slags tecken på att vi går mot dystra, mörkare och kallare tider?

Hur som helst så märks det tydligare än på länge att mörkret omfamnar oss betydligt tidigare på kvällarna än bara för ett par veckor sedan.

Hade detta varit för ett par, tre år sedan så hade jag skrivit här i min dagbok att jag hatar hösten. Det är inte så längre och jag vet inte riktigt vad det beror på. Åldern?

Hur som helst så blir jag på något sätt lite glad i mitt hjärta över en bild som denna. Trots att det är måndag och hösten är på väg.

 

 

 

 

 

 

Söndagen den trettonde september 2015

 

Klockan 11.38

Jag kommer såklart aldrig att glömma första gången, dagen, stunden, ögonblicket då jag träffade Bruce Springsteen. Tankarna efteråt, känslan i kropp, hjärta och själ. Idag blev en sådan dag för Dylan. Han fick träffa sina favoriter och husgudar i IJustWantToBeCool, Victor Beer, Emil Beer och Joel Adolphsson.

En stor stund på många olika sätt och vis.

För några veckor sedan så började Dylan med något som heter vlogg. Detta är någon slags blogg fast med video istället.

En annan av husgudarna är en snubbe från New York som heter Casey Neistat. Han är vloggare och ganska fantastisk. Missa inte Dylans vlogg. Kolla här: Dylan_vlogg

 

Söndagseftermiddagen tillbringade jag tillsammans med familjen Claëson i Hästveda. Fabian lagade mat och det blev en, minst sagt, fin stund tillsammans. Inom kort kommer ni att kunna börja se delar av dokumentären om Fabian och hela familjen Claëson här på min hemsida.

 

Vilken helg, liksom... :)

 

 

 

Lördagen den tolfte september 2015

 

Klockan 15.49

Det är en sådan lördag. Vart är vi och vart ska vi, liksom...

Vad jag är helt säker på är att Dylan följde med mig på damfotboll i Vittsjö. Lika övertygad är jag om att han tyckte det var så trist att han gick och satte sig i bilen efter första halvlek. Jag är ändå ganska imponerad över att han stod ut en halv match.

Vad som hände sedan är något slags mysterium...men kul blev det i varje fall.

 

Hemsidan uppdateras allt eftersom. Idag är det mina fötter som får en ny och egen plats här på webben. Berätta gärna vad ni tycker...

Klicka här: Med Fötterna på Jorden

 

Imorgon är det full rulle igen. Hela Skåne runt och dessutom får även Blekinge ett litet besök.

Jag önskar er alla en fin lördagkväll!

Fredagen den elfte september 2015

 

Klockan 16.55

NioEttEtt...det är den där dagen idag.

Tankar, känslor och kärlek går till alla vänner på den andra sidan Atlanten. Många av dem hade nära, kära, vänner eller vänners vänner som inte finns bland oss längre på grund av helvetet för fjorton år sedan.

 

Jag har haft en lugn dag som har gett mig möjligheten att fortsätta arbetet med att uppgradera min hemsida. Inget som ni kan se riktigt än men ganska snart.

Ikväll blir det jobb i Kristianstad. IFK möter Drott när handbollssäsongen drar igång.

Mycket sport den här helgen. Imorgon blir det fotboll i Vittsjö och på söndag blir det basebollfinal i Sölvesborg. Mina kompisar som jag följde hela förra sommaren har chans att vinna SM-guld när de möter Stockholm denna och nästa helg.

Jag önskar er alla en glad och vacker helg!

Torsdagen den tionde september 2015

 

Klockan 09.11

Blåmärken, blåsor och skavsår.

Den här dagen har tillbringats i både Malmö och Köpenhamn. Starka intryck på flera olika sätt. Fina människor försöker hjälpa till så gått det går. Ziad var bara en av många som under morgonen fick vård för sina skadade fötter efter promenaden genom Danmark.

För första gången har jag fått jobba tillsammans med duktiga Johanna Ravhed. Vi hittade fyra väldigt speciella grabbar i Köpenhamn. Ni läser allt om detta i morgondagens Skånska Dagbladet.

 

På Malmö Central är engagemanget fantastiskt.

Nere under marken där tågen kommer in står en skylt: "No Police, refugees Welcome". Vackert...

 

Onsdagen den nionde september 2015

 

Klockan 18.20

Jag jobbar med min hemsida. Den har behövt uppdateras ett bra tag och den senaste tiden har jag gjort så gott jag har kunnat för att på något sätt försöka fräscha upp och förnya.

Det svarta helvetet är borta och det känns som om ljuset tillåter ett aningen bättre mående. Vad tycker du?

Allt är långt ifrån klart. Om du bläddrar och kikar så kommer du att upptäcka att typsnitten har en bit kvar innan det är färdigt.

Jeanette, Fabian och Carlo kommer att få egna sidor inom kort. Mina fötter likaså.

Imorgon åker jag iväg igen.

 

 

Tisdagen den åttonde september 2015

 

Klockan 09.36

Från Syrien till Sverige...

För femton dagar sedan föddes Asma nere i Ungern. Sedan dess har hon färdats med sina föräldrar och släktingar genom hela Europa.

Idag kom famljen Haedar till Malmö.

Det var en minst sagt känslosam förmiddag på Malmö Central. Jag har tillbringat största delen av dagen tillsammans med Skånska Dagbladets Ralph Bretzer.

Läs och se bilder här: Skånska Dagbladet

 

 

 

Måndagen den sjunde september 2015

 

Klockan 14.06

Efter en tuff kväll tillsammans med Carlo utanför Hamburg igår så tog jag ett tidigt flyg hem imorse för att kunna vara med Fabian under det årliga mötet med olika läkare på Barn- och Ungdomshabiliteringen i Lund.

Att bara få spendera lite tid tillsammans med Fabian och hans föräldrar gör att man ganska snabbt glömmer bort sin trötthet och hemlängtan.

Jag är väldigt glad över att få ha träffat dessa underbara människor och jag hoppas kunna få följa efter dem med min kamera ett tag till.

Överhuvudtaget så är jag tacksam för de tre stora projekten som just nu ger mig otroligt många känslor och upplevelser. Förutom Fabian och hans familj så handlar det givetvis om både Jeanette Johansson i Helsingborg och Carlo i Hamburg. Snart kommer ni att kunna följa alla dessa dokumentärer och berättelser på den här hemsidan.

 

Söndagen den sjätte september 2015

 

Klockan 23.33

Från Perpignan i förmiddags till Hamburg och Carlo ikväll, via Barcelona. Det har varit några grymt inspirerande, intressanta och roliga dagar på Visa pour L'Image. En del av mig hade verkligen, sannerligen, innerligen ingen ork att åka ut till Carlo efter att planet landade i Hamburg strax efter 19, men efter dagarna i Perpignan så kände jag mig, trots tröttheten, väldigt sugen på att plåta.

Det blev just en sådan kväll.

Imorgon, ganska tidigt, går flyget hem mot Köpenhamn.

God natt...

 

 

 

 

 

 

 

 

Lördagen den femte september 2015

 

Klockan 13.33

Jag säger bara Nancy Borowick.

Utan tvekan årets bästa och starkaste reportage här i Perpignan.

Kolla här:

Nancy Borowick

Det är redan lördag och detta är vår sista kväll här i södra Frankrike.

Imorgon rullar vi tillbaka ner mot Barcelona. Jag flyger mot Hamburg för att träffa Carlo och berätta om presentationen.

I utkanten av Finja ligger en liten by som heter Hässleholm. Ikväll så blir det kalas med Mixess just där. Jag håller tummarna för att vädret är ok och att ni alla får en fin afton.

Jag önskar er en fortsatt härlig lördag!

 

 

 

 

 

Fredagen den fjärde september 2015

 

Klockan 16.11

Den här bilden är från i onsdags när vi precis hade anlänt och checkat in i Perpignan. Idag har jag suttit i möte och haft en väldigt bra dag på flera olika sätt och vis. Carlo är presenterad för första gången någonsin och jag är glad över en skön respons.

Mitt projekt och min berättelse om min tyske vän är en bok och en film och det gör mig glad.

Alla ni som har varit i Perpignan vet precis vad La Poste är för något. Just den här skylten var snarare någon slags vägvisare till postkontoret i närheten än till vår favoritpub en bit bort från lägenheten. Jag tror inte ni blir förvånade när jag berättar att efter en glad start med gott vin, pilsner, cava och Gammel Dansk så lurade den oss alla.

Trevlig helg!

 

 

Torsdagen den tredje september 2015

 

Klockan 15.43

Detta är mitt fjärde år på Visa Pour L'Image i Perpignan.

Alltid lika kul att få komma hit, kolla på alla bilder, gå på föreläsningar och umgås med fotografiska vänner, kompisar brödrar och systrar.

I år är jag här tillsammans med mina vänner i Kontinent.

Vi landade i Barcelona i går eftermiddag och tog oss upp och förbi den franska gränsen.

Idag har jag börjat med att ägna mig åt marken och fötterna här i södra Frankrike. Imorgon visar jag upp Carlo för första gången. Lite nervöst men väldigt spännande.

Glad torsdag på er alla!

 

 

 

 

 

Onsdagen den andra september 2015

 

Klockan 10.28

Paris, liksom...

 

 

 

Tisdagen den första september 2015

 

Klockan 10.08

September är här. Sommaren tackade för sig igår och det är inte utan att den avslutade och tackade för sig med ett åskväder utan dess like i natt. Även om hösten kan vara ganska fin och vacker så är det inte utan man blir lite dyster i hjärtat.

Den här bilden togs i förmiddags vid ett av min älskade mamma Gun-Britts drivhus. En vacker start på september.